Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 pęczek szczaw
świeży - 1 sztuka marchew
- 1 sztuka seler korzeniowy
- 1 sztuka pietruszka
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka masło
- 1.5 l bulion warzywny
- 3 łyżki śmietana
18% - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 4 sztuki jajka
ugotowane na półtwardo - 1 pęczek koperek
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler umyj, obierz po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczaw opłucz i posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej masło, po czym wrzuć posiekany szczaw oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażaj przez kilka minut, a następnie dodaj starte warzywa.
- Składniki w garnku zalej bulionem warzywnym i gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Odrobinę zupy przelej do miski, ostudź i dodaj 3 łyżki śmietany. Wymieszaj i wlej do reszty potrawy. Każdą porcję udekoruj połówkami jajka i posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku