Dzisiaj jest: Wtorek, 25.06.2019 Imieniny: Łucji i Wilhelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Zupa szpinakowa


03.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 250 g  liści szpinaku
  • 4 szklanki  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka marchewka
  • 3 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  śmietany 18%
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podduś na łyżce masła.
  2. Szpinak posiekaj, uduś w małej ilości bulionu.
  3. Z reszty masła i mąki przygotuj zasmażkę, wlej ją do reszty zimnego bulionu, dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Dodaj szpinak i marchewkę. Zagotuj, dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami, podgrzej.
  5. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE