Dzisiaj jest: Czwartek, 02.04.2020 Imieniny: Franciszka i Władysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zupa szpinakowa


03.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 250 g  liści szpinaku
  • 4 szklanki  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka marchewka
  • 3 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  śmietany 18%
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podduś na łyżce masła.
  2. Szpinak posiekaj, uduś w małej ilości bulionu.
  3. Z reszty masła i mąki przygotuj zasmażkę, wlej ją do reszty zimnego bulionu, dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Dodaj szpinak i marchewkę. Zagotuj, dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami, podgrzej.
  5. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE