Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 50 dag porcji rosołowej
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka mały kawałek imbiru
- 1/2 sztuki papryczki chili
- 17 dag makaronu ryżowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 3 łyżki masła orzechowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 10 dag mrożonego groszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 15 dag startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Porcję rosołową umyj, włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj 30 minut. Następnie wyjmij, usuń kości, a mięso wraz ze skórką pokrój na kawałki (bulion odstaw). Dymkę oczyść, posiekaj. Czerwoną paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryczkę chili umyj i pokrój na kawałki.
- Makaron ryżowy włóż do miski, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 8 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw do ocieknięcia.
- Kawałki kurczaka podsmaż przez 8 minut na rozgrzanym oleju. Dodaj pastę curry, czosnek, imbir, papryczkę chili oraz połowę dymki. Smaż jeszcze przez 2 minuty, po czym zalej przecedzonym bulionem z gotowania porcji rosołowej.
- Zupę gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu. Pod koniec dodaj masło orzechowe, mleko kokosowe, opłukany groszek, czerwoną paprykę i resztę dymki. Dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Następnie do zupy włóż makaron i posyp startym żółtym serem.
Źródło przepisu: Smacznego!