Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa turecka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę turecką można dodatkowo doprawić szczyptą chili, by była ostrzejsza. Kaszę bulgur można zastąpić kuskusem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kasza bulgur
  • 1 szklanka  soczewica czerwona
  • 3 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  masło klarowane
  • 2 l  bulion warzywny
  • 1.5 łyżeczek  mięta
    suszona
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę wsyp do garnka z wodą i zostaw do namoczenia na 30 minut. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Smaż razem przez 3 minuty. Pod koniec dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj.
  3. Do dużego garnka wlej bulion warzywny. Chwilę podgotuj, a następnie dodaj zawartość patelni. Składniki dokładnie wymieszaj. Kaszę osącz i razem z soczewicą wsyp do zupy. Gotuj przez 30 minut.
  4. Do zawartości garnka wsyp suszoną miętę, a następnie wciśnij sok z cytryny. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

przepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE