Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka brokuł
- 3 sztuki ziemniaki
średnie - 1 sztuka cebula
duża - 1 sztuka papryka czerwona
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki masło
- 1 łyżeczka kumin
mielony - 1 łyżeczka sól
- pieprz
mielony do smaku - 2 łyżki mąka
- 100 g śmietana kremówka
- 150 g ser cheddar
starty - 3 szklanki bulion
- 100 ml mleko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł dokładnie umyj i podziel na różyczki. Pozostałą łodygę drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż na nim pokrojoną paprykę, pocięte ziemniaki, posiekaną cebulę, łodygę brokułu i czosnek. Duś wszystko na średnim ogniu przez 10 minut, aż cebula zmięknie.
- Dopraw wszystko solą, pieprzem oraz kuminem i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Następnie oprósz mąką i podgrzewaj jeszcze 3 minuty. Podlej warzywa 2 szklankami bulionu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Mleko wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Dodaj ser i gotuj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, stopniowo dodając resztę bulionu. Do kremu dodaj różyczki brokułu i gotuj, aż zmiękną.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku