Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 3 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka pietruszka
- 1 sztuka puszka czerwonej fasoli
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 sztuka cebula
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz czarny mielony
- ostra papryka
- słodka papryka
- zielenina
- 1 opakowanie makaronu świderki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj. Następnie wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj 1/2 puszki fasoli. Ugotowaną zupę lekko przestudź i zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj koncentrat i ponownie zagotuj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej posiekaną cebulkę. Dodaj ją do zupy.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na pozostałej oliwie. Dodaj mięso do zupy razem z pozostałą fasolą.
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na koniec dodaj posiekaną zieleninę.
- Gotową zupę podawaj z makaronem ugotowanym al dente.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka