Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki małe kalarepy
- 5 sztuk ziemniaków
- 3 sztuki marchewki
- 2 sztuki pietruszki
- 1 sztuka mały por
- 1/2 sztuki małego selera
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- 1 sztuka cebula
- 3 sztuki liście laurowe
- masło
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew, pietruszkę, por oraz seler umyj, obierz i wrzuć razem z lubczykiem do zimnej, osolonej wody. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie przecedź zupę.
- Kalarepy i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą. Dodaj do garnka z wywarem i gotuj wszystko przez 15 minut. Gdy ziemniaki się rozgotują, dopraw zupę solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka