Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 2 sztuki marchewki
- 2 sztuki kalarepy z liśćmi
- tłuszcz do smażenia
- 1 l mięsno-warzywnego bulionu
- 1 sztuka mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka kopiasta łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 1 pęczek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki i kalarepy obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce rozgrzanego tłuszczu. Następnie dodaj posiekane liście kalarepy. Smaż na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
- Kapustę pokrój w cienkie paski i wrzuć do gorącego bulionu. Dodaj przyprawy, podsmażone warzywa wraz z tłuszczem i podgotuj.
- Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodaj mąkę, wymieszaj i podsmaż chwilę. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do bulionu i zagotuj.
- Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!