Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 2 łyżki masło
- 1/2 sztuki cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1/3 łyżeczki cynamon
- papryka (przyprawa)
słodka, w proszku, do smaku - 2 szklanki bulion
- 100 g serek śmietankowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze wymieszaj, po czym smaż przez chwilę.
- Do cebuli i czosnku dodaj osączoną kukurydzę. Smaż przez 3 minuty, mieszając. Wlej bulion i zagotuj. Wsyp paprykę, cynamon oraz szczyptę soli.
- Zupę gotuj przez 10 minut. Dodaj do niej serek śmietankowy. Następnie dokładnie wymieszaj. Całość zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Zupę zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito. Dopraw. Przed podaniem posyp zupę papryką.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku