Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Zupa z orientalnym kalafiorem


11.07.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

indyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa z orientalnym kalafiorem to lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 puszki  cieciorka
    ugotowanej
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1/2 sztuki  kalafior
  • 3 sztuki  ziemniaki
  • 1 sztuka  cebula
  • 1/2 łyżeczki  imbir
    w proszku
  • 1/2 łyżeczki  kurkuma
    w proszku
  • 1 łyżeczka  przyprawa garam masala
  • 2 l  bulion
    warzywny lub drobiowy
  • 2 puszki  pomidory krojone
  • 1/2 sztuki  sok z limonki
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 1 sztuka  papryczka chili
    opcjonalnie

Sposób przyrządzania:

  1. Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj bulion. Wszystko zagotuj.
  3. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. Dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 87


Zobacz więcej na temat:

przepisy na zupykalafior


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE