Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1.5 sztuk papryka zielona
- 1 sztuka dymka ze szczypiorkiem
- 2 sztuki pomidory
- 3 łyżki koncentrat pomidorowy
- 3 szklanki bulion
- pieprz kajeński
do smaku - 4 łyżki jogurt naturalny
- 4 sztuki jajka
- olej
do smażenia - 2 łyżki ser żółty
starty - sól
do smaku - pieprz
do smaku - koperek
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zielone papryki umyj, osusz i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie pokrój w kostkę. Pomidory oraz dymkę oczyść i posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż na nim przez 5 minut papryki, pomidory i dymkę.
- Do zawartości garnka dodaj koncentrat pomidorowy i całość smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem kajeńskim. Wlej 3 szklanki bulionu i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Przygotuj 2 miski do serwowania: na dno wyłóż po 2 łyżki jogurtu i posyp go startym żółtym serem. Na 3 minuty przed podaniem do zupy ostrożnie dodawaj surowe jajka.
- Gdy jajka się zetną, chochlą przełóż je do przygotowanych wcześniej miseczek. Następnie wlej gotową zupę paprykową. Danie podawaj udekorowane koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku