Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.5 szklanek zielonej soczewicy ugotowanej na półtwardo
- 2 sztuki marchewki
- korzeń pietruszki
- biała cebula
- 2 sztuki czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 25 dag resztek z mięsa i wędlin
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- liść laurowy
- 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- musztarda
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną białą cebulę, kolendrę, tymianek i rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszaj.
- Wlej 2 szklanki bulionu, dodaj soczewicę, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie plasterki, czerwone cebule pokrojone w talarki, pozostały czosnek pokrojony w płatki, liść laurowy i ziele angielskie.
- Duś pod przykryciem przez 20 minut, aż marchewka i pietruszka będą ugotowane, uzupełniając bulionem.
- Następnie dodaj mięso. Wlej resztę bulionu i powoli zagotuj. Przypraw musztardą, solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką. Podawaj z razowym pieczywem.
Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację