Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zupa z soczewicą i mięsem


10.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  zielonej soczewicy ugotowanej na półtwardo
  • 2 sztuki marchewki
  • korzeń pietruszki
  • biała cebula
  • 2 sztuki czerwone cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 25 dag  resztek z mięsa i wędlin
  • 1 l  bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1/2 łyżeczki  nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki  suszonego tymianku
  • liść laurowy
  • 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną białą cebulę, kolendrę, tymianek i rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszaj.
  2. Wlej 2 szklanki bulionu, dodaj soczewicę, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie plasterki, czerwone cebule pokrojone w talarki, pozostały czosnek pokrojony w płatki, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Duś pod przykryciem przez 20 minut, aż marchewka i pietruszka będą ugotowane, uzupełniając bulionem.
  4. Następnie dodaj mięso. Wlej resztę bulionu i powoli zagotuj. Przypraw musztardą, solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką. Podawaj z razowym pieczywem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE