Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka szkl. soczewicy
- 3 sztuki ziemniaki
- sól
- 1 sztuka marchewka
- 2 sztuki pomidory
- 1/4 sztuki selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
- mielone chili
- kurkuma
- curry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obierz ziemniaki, marchew oraz seler i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Warzywa przełóż do garnka, wsyp soczewicę oraz przyprawy. Zalej wszystko 5 szklankami wody i gotuj przez 15 minut.
- Pomidory pokrój w kostkę i podsmaż je na rozgrzanym maśle. Gdy zaczną się rozpadać, przetrzyj je przez sito i dodaj do garnka z soczewicą.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze 15 minut, cały czas mieszając.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników