Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.07.2018 Imieniny: Bogny i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Zupa z włoskiej kapusty


11.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę podajemy z ziemniakami z wody, okraszonymi skwarkami lub ze smażonymi ziemniakami z cebulą.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 główki  kapusta włoska
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  kalarepa
  • tłuszcz
    do smażenia
  • 1 l  rosół
    mięsno-jarzynowy
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżeczka  mąka
  • przyprawy
    do smaku
  • 2 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 pęczek  koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i kalarepki, po obraniu ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, zasmażamy w łyżce tłuszczu, dodajemy posiekane, młode listki kalarepki i, mieszając, trzymamy na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  2. Z kapusty odrzucamy zielone, twarde liście i głąb, resztę kroimy w cienkie paski, płuczemy, odsączamy na sicie.
  3. Na gorący rosół wrzucamy kapustę, dodajemy przyprawy, zeszklone warzywa wraz z tłuszczem i gotujemy.
  4. Oddzielnie rozgrzewamy tłuszcz, dajemy ząbki czosnku, gdy zbrunatnieją- odrzucamy, a na gorący tłuszcz sypiemy drobno posiekaną cebulę, zasmażamy- mieszając, przez minutę, dodajemy mąkę i, nadal mieszając, zasmażamy razem, aż się lekko zarumieni.
  5. Rozprowadzamy zasmażkę rosołem spod kapusty, zagotowujemy, dodajemy do zupy, zagotowujemy całość i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
  6. Po zdjęciu z ognia dodajemy koperek.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

gwiazdeczka8

Posty : 1

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE