Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zupa zacierkowa z boczkiem


01.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 4 sztuki ziemniaki
  • 2 kostki  rosołowe
  • cebula
  • 10 dag  wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
    Zacierki
  • 2 sztuki jajka
  • 20 dag  mąki
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Zalej 2 litrami wrzątku z kostkami rosołowymi. Dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Gotuj 8-10 minut.
  2. Z mąki, jajek i soli zagnieć twarde ciasto. Przygotuj zacierki urywając z ciasta niewielkie kawałeczki lub ścierając je na tarce z dużymi oczkami. Rozsyp zacierki na oprószonej mąką desce, żeby się nie sklejały i lekko przesusz.
  3. Do gotującej się zupy wsyp zacierki, zamieszaj i gotuj przez 10 minut.
  4. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj do zupy, zagotuj. Zupę ponownie dopraw do smaku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE