Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zupa ze słodkich ziemniaków


05.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę ze słodkich ziemniaków można również udekorować kleksem gęstej śmietany. Bataty zawierają dużo skrobi i cukru.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 2 szklanki  bulion warzywny
  • 2 sztuki  batat
  • 1 łyżka  oliwa
  • 1 sztuka  cebula
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 1 puszka  pomidory
    krojone
  • 1 łyżeczka  kumin
  • 1/2 łyżeczki  chili (przyprawa)
    płatki
  • 1 szklanka  mleko
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Bulion wlej do dużego garnka. Bataty obierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć do wywaru i gotuj przez 20 minut.
  2. Miękkie bataty wraz z bulionem przestudź, przelej do blendera i miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
  3. W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Po chwili dodaj posiekaną natkę pietruszki, pomidory wraz z zalewą oraz płatki chili. Składniki gotuj przez 5 minut często mieszając.
  4. Do składników w garnku dolej mleko i krem z batatów. Całość połącz. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kuminem. Podgrzewaj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową zupę podawaj udekorowaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE