Dzisiaj jest: Piątek, 17.01.2020 Imieniny: Antoniego i Rościsława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Zupa ziemniaczana z łososiem


23.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa ziemniaczana z łososiem będzie miała bardziej wyrazisty smak, jeśli dodamy do niej czosnek i posiekany koperek. Przed podaniem można ją udekorować plasterkami cytryny.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  ziemniaki
  • 300 g  łosoś
    filety bez skóry
  • 1 sztuka  por
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki  natka pietruszki
    posiekana
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 100 g  śmietana
    18%

Sposób przyrządzania:

  1. Por przekrój wzdłuż, umyj i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej por i przełóż do dużego garnka. Dodaj 3 szklanki wody oraz liść laurowy i zagotuj.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę i dodaj do zawartości naczynia. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
  3. Filety z łososia pokrój w cienkie paski i dorzuć do garnka. Gotuj przez 5 minut.
  4. Dodaj śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną i podgrzewaj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Zupę przełóż do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki oraz skrop sokiem z cytryny.



Przepis dodany przez:

Teddy

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE