Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 200 g białej surowej kiełbasy
- 300 g wędzonej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka marchewka
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 sztuki listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka suszony grzybek
- 2-3 szklanki zakwasu na żurek
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- 3 sztuki jajka ugotowane na twardo
- kilka gałązek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obraną cebulę i marchewkę włóż do garnka, dodaj przyprawy, czosnek i grzybek. Zalej 6 szklankami wody, zagotuj. Włóż dwa rodzaje kiełbasy (w całości) i boczek. Gotuj 30-40 minut na małym ogniu.
- Wyjmij z wywaru kiełbasę, boczek, marchewkę i grzybek. Kiełbasę i marchewkę pokrój w plasterki, a boczek i grzybek w paseczki.
- Do wywaru wlej zakwas, dodaj majeranek, sól oraz pieprz do smaku. Zagotuj, połącz ze śmietaną, włóż pokrojone składniki.
- Jajka obierz, pokrój, ułóż na talerzach. Zalej gęstą zupą, posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia