Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Żurek na zakwasie


01.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  białej surowej kiełbasy
  • 300 g  wędzonej kiełbasy
  • 100 g  wędzonego boczku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 sztuki listki laurowe
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka suszony grzybek
  • 2-3 szklanki  zakwasu na żurek
  • 2 łyżeczki  majeranku
  • 1/2 łyżeczki  kminku
  • 2/3 szklanki  śmietany 18%
  • 3 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Obraną cebulę i marchewkę włóż do garnka, dodaj przyprawy, czosnek i grzybek. Zalej 6 szklankami wody, zagotuj. Włóż dwa rodzaje kiełbasy (w całości) i boczek. Gotuj 30-40 minut na małym ogniu.
  2. Wyjmij z wywaru kiełbasę, boczek, marchewkę i grzybek. Kiełbasę i marchewkę pokrój w plasterki, a boczek i grzybek w paseczki.
  3. Do wywaru wlej zakwas, dodaj majeranek, sól oraz pieprz do smaku. Zagotuj, połącz ze śmietaną, włóż pokrojone składniki.
  4. Jajka obierz, pokrój, ułóż na talerzach. Zalej gęstą zupą, posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE