Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Żurek na zakwasie


01.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  białej surowej kiełbasy
  • 300 g  wędzonej kiełbasy
  • 100 g  wędzonego boczku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 sztuki listki laurowe
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka suszony grzybek
  • 2-3 szklanki  zakwasu na żurek
  • 2 łyżeczki  majeranku
  • 1/2 łyżeczki  kminku
  • 2/3 szklanki  śmietany 18%
  • 3 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Obraną cebulę i marchewkę włóż do garnka, dodaj przyprawy, czosnek i grzybek. Zalej 6 szklankami wody, zagotuj. Włóż dwa rodzaje kiełbasy (w całości) i boczek. Gotuj 30-40 minut na małym ogniu.
  2. Wyjmij z wywaru kiełbasę, boczek, marchewkę i grzybek. Kiełbasę i marchewkę pokrój w plasterki, a boczek i grzybek w paseczki.
  3. Do wywaru wlej zakwas, dodaj majeranek, sól oraz pieprz do smaku. Zagotuj, połącz ze śmietaną, włóż pokrojone składniki.
  4. Jajka obierz, pokrój, ułóż na talerzach. Zalej gęstą zupą, posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE