Dzisiaj jest: Sobota, 24.08.2019 Imieniny: Jerzego i Bartłomieja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Żurek wielkanocny na zakwasie w chlebie


01.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • włoszczyzna
  • 3 sztuki liście laurowe
  • pół łyżeczki majeranku
  • 3 sztuki ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki  stołowe chrzanu
  • zakwas z mąki żytniej
  • 100 g  śmietany
  • boczek wędzony
  • biała kiełbasa
  • ugotowane. tłuczone ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • wydrążony chleb
  • Zakwas
  • 350 g  mąki żytniej razowej
  • 1 l  wody
  • 3 ząbki  czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1/2 sztuki kromki razowego chleba

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowanie zakwasu: Wodę gotujemy i studzimy aż będzie letnia. W kamionkowym garnku mieszamy mąkę z wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy chlebek i liść laurowy. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka dni. Po ukwaszeniu możemy go przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
  2. Do zimnej wody wkładamy boczek wraz z oczyszczoną włoszczyzną wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości boczku.
  3. Do odcedzonego wywaru dolewamy żur i pokrojony w kostkę boczek. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na małym ogniu razem z cebulką. Gdy całość jest już pięknie podsmażona dodajemy majeranek i całość wrzucamy do żuru.
  4. Doprawiamy chrzanem, czosnkiem i solą, dodajemy odrobinę pieprzu mielonego.
  5. Żurek możemy zabielić śmietaną i wkroić ugotowane na twardo jajka. Serwujemy z tłuczonymi ziemniakami. Potrawa apetycznie wygląda podawana w wydrążonym chlebie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE