Dzisiaj jest: Wtorek, 13.11.2018 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Żurek wielkanocny na zakwasie w chlebie


01.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • włoszczyzna
  • 3 sztuki liście laurowe
  • pół łyżeczki majeranku
  • 3 sztuki ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki  stołowe chrzanu
  • zakwas z mąki żytniej
  • 100 g  śmietany
  • boczek wędzony
  • biała kiełbasa
  • ugotowane. tłuczone ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • wydrążony chleb
  • Zakwas
  • 350 g  mąki żytniej razowej
  • 1 l  wody
  • 3 ząbki  czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1/2 sztuki kromki razowego chleba

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowanie zakwasu: Wodę gotujemy i studzimy aż będzie letnia. W kamionkowym garnku mieszamy mąkę z wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy chlebek i liść laurowy. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka dni. Po ukwaszeniu możemy go przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
  2. Do zimnej wody wkładamy boczek wraz z oczyszczoną włoszczyzną wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości boczku.
  3. Do odcedzonego wywaru dolewamy żur i pokrojony w kostkę boczek. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na małym ogniu razem z cebulką. Gdy całość jest już pięknie podsmażona dodajemy majeranek i całość wrzucamy do żuru.
  4. Doprawiamy chrzanem, czosnkiem i solą, dodajemy odrobinę pieprzu mielonego.
  5. Żurek możemy zabielić śmietaną i wkroić ugotowane na twardo jajka. Serwujemy z tłuczonymi ziemniakami. Potrawa apetycznie wygląda podawana w wydrążonym chlebie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 89


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE