Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

KUCHNIA

Pomysły kulinarne na dania z soczewicą 
Pomysły kulinarne na dania z soczewicą
12.12.2019

Soczewicę zaliczamy do roślin strączkowych, lecz jej czas przygotowania jest o wiele krótszy niż innych strączków. Możemy wyróżnić kilka odmian soczewicy, z których bardzo popularna jest zielona i czerwona. Soczewica bogata jest w wiele drogocennych



Przegląd serów polskich 
Przegląd serów polskich
28.11.2019

Czy ktoś z nas nie zna rewelacyjnych w smaku: greckiej fety, włoskiego parmezanu, francuskiego roquefort, czy szwajcarskiego ementalera? Kiedyś zagraniczne sery skosztować było można zwłaszcza podczas podróży, dziś dostępne są niemal w każdym sklepie



Pomysły kulinarne na dania z ziemniaków 
Pomysły kulinarne na dania z ziemniaków
22.11.2019

Ziemniaki z koperkiem, frytki, placki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, pyzy. Kto z nas nie jadł tradycyjnych dań z ziemniaków. W polskiej kuchni królują one od dawna w różnych postaciach. Gotowanej, smażonej, pieczonej, z różnorodnymi dodatkami



Gofry, racuchy i inne przysmaki na bazie płatków owsianych 
Gofry, racuchy i inne przysmaki na bazie płatków owsianych
18.11.2019

Gofry, racuchy i tym podobne przysmaki, które w mgnieniu oka znikają z talerzy można przyrządzić nie tylko na bazie pełnoziarnistej mąki, albo mąki wytworzonej z orzechów. Warto wypróbować także płatki owsiane, które są bardzo bogate w błonnik rozpus



Przekąski, którymi zastąpisz niezdrowe chipsy 
Przekąski, którymi zastąpisz niezdrowe chipsy
14.11.2019

Chipsy to jedne z przekąsek, które cieszą się największą popularnością. Są chrupiące, mają wyrazisty, słony lub pikantny smak, a przy tym trudno się od nich oderwać. Niemniej, jeżeli jesz je bo, lubisz coś pochrupać podczas seansu filmowego, albo wie



Rozgrzewające przyprawy i ich zdrowotne właściwości 
Rozgrzewające przyprawy i ich zdrowotne właściwości
06.11.2019

Okres jesienno-zimowy sprzyja częstym infekcjom oraz wychłodzeniu organizmu. Dlatego też w tym czasie często wybieramy ciepłe napoje i dania z dodatkiem rozgrzewających i aromatycznych przypraw. Kto z nas nie pił herbaty z imbirem i cytryną lub nie j



Przegląd serów brytyjskich 
Przegląd serów brytyjskich
26.10.2019

Wielka Brytania to państwo, które wszystkim kojarzy się z deszczową pogodą, znanym niemal wszystkim językiem angielskim oraz ze sławną rodziną królewską. W kuchni króluje natomiast Full English Breakfast (czyli angielskie śniadanie) składające się z



10 pomysłów na pasty kanapkowe 
10 pomysłów na pasty kanapkowe
20.10.2019

Niewątpliwie masło jest zdrowe dopóki spożywa się je w rozsądnych ilościach - dlatego warto od czasu do czasu poświęcić chwilę na przygotowanie domowej pasty kanapkowej. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na kanapkowe pasty. Masło można zastąpić n



Zamienniki jajek - jakimi produktami zastąpić jajka w przepisach? 
Zamienniki jajek - jakimi produktami zastąpić jajka w przepisach?
16.10.2019

Jeżeli zastanawiasz się czym zastąpić jajka w ulubionym przepisie, aby przyrządzić je dla osoby, która przeszła na weganizm, albo w jaki sposób uniknąć nadmiaru spożywania białka zwierzęcego w ulubionych przysmakach, mamy dla ciebie gotowe rozwiązani



Pomysły kulinarne na dania z dyni 
Pomysły kulinarne na dania z dyni
06.10.2019

Sezon jesienny to pora kiedy w sklepach, na targach oraz na naszych stołach panuje królowa wszystkich warzyw - dynia. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej owoce osiągać mogą masę nawet 50 kilogramów. Jednak największa dynia, jaką wystawiono



Przegląd serów holenderskich 
Przegląd serów holenderskich
25.09.2019

Holandia to państwo, które większości kojarzy się z wiatrakami, tulipanami, rowerami, drewnianymi chodakami oraz aromatycznymi, pysznymi i tradycyjnymi serami. Nic dziwnego, ponieważ w każdym mieście skosztować można tradycyjnie wyrabianych serów, w



Profesjonalna deska serów - wybór serów, akcesoriów i odpowiedniego trunku 
Profesjonalna deska serów - wybór serów, akcesoriów i odpowiedniego trunku
15.09.2019

Deskę serów można podać na lunch, kiedy pojawią się niespodziewani goście lub jako przystawkę. W restauracji deska serów jest podawana między sałatkami a daniem głównym, natomiast nie ma przeciwwskazań do tego, aby deski serów nie podać na obiad lub



Pomysły kulinarne na zupy krem 
Pomysły kulinarne na zupy krem
03.09.2019

Lato i jesień to pory roku, kiedy w naszych ogrodach i warzywniakach znaleźć można różnorodne sezonowe warzywa. Są one doskonałym materiałem na przygotowanie zup krem, które stanowić mogą ciekawe i zdrowe urozmaicenie naszych lunchów, obiadów i kolac



Przegląd serów szwajcarskich 
Przegląd serów szwajcarskich
26.08.2019

Szwajcaria to państwo, które stwarza raj dla miłośników narciarstwa. Alpejskie stoki każdego roku przyciągają turystów z całej Europy. Jednak Szwajcaria nie słynie tylko z malowniczych gór i różnorodnych stoków narciarskich. Znajduje się ona bowiem w



Kuchnia turecka 
Kuchnia turecka
18.08.2019

Turcja to kraj położony w Azji Mniejszej i częściowo również w Europie. Turecka kuchnia wywodzi się z czasów potęgi Imperium Osmańskiego, w którego skład wchodziły tereny Azji Mniejszej, południowo-zachodniej Azji, północnej Afryki oraz południowo-ws



15 przepisów kulinarnych na zupy chłodniki - idealne w upalne dni 
15 przepisów kulinarnych na zupy chłodniki - idealne w upalne dni
10.08.2019

Jadłospis w upalne dni powinien opierać się głównie na pokarmach płynnych, które ochłodzą organizm i pozwolą odetchnąć. Dlatego w tym przypadku idealnie sprawdzą się zupy. Ich zaletą jest lekkostrawność i korzystny wpływ na nawodnienie organizmu. Do



Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy 
Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy
04.08.2019

Burrito, taco, quesadilla i enchilada są daniami wywodzącymi się z kuchni meksykańskiej, mającymi korzenie w kuchni hiszpańskiej. Podstawą każdego z dań jest placek zwany tortillą, w który zostanie zawinięty farsz. Każde z dań różni się pod względem



Smażenie powietrzem, zamiast olejem - alternatywny zdrowszy rodzaj smażenia 
Smażenie powietrzem, zamiast olejem - alternatywny zdrowszy rodzaj smażenia
29.07.2019

Producenci sprzętu kuchennego prześcigają się we wprowadzaniu na rynek nowoczesnych technologii. Jako przykład można wskazać na urządzenia, które pozwalają na smażenie potraw na niewielkiej ilości tłuszczu, albo całkowicie bez dodatku tłuszczów. Najn



Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni 
Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
19.07.2019

Kardamon jest pikantną przyprawą pozyskiwaną z nasion rośliny o takiej samej nazwie, wywodzącej się z regionu Indii i Indonezji. W strąkach kardamonu o szorstkiej powierzchni i grubości papieru znajdują się drobne, trójkątne nasiona w czarnym kolorze



Wegetariańskie dania, które zasmakują także mięsożercom 
Wegetariańskie dania, które zasmakują także mięsożercom
09.07.2019

Kto powiedział, że wegetariańskie dania są tylko dla wegetarian? Wege przysmaki powinny znaleźć się także w menu mięsożerców. Nadmiar mięsa w jadłospisie prowadzi do zakwaszenia organizmu. Dlatego warto postawić także na dania przyrządzone na bazie p



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |