Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
KUCHNIA
Soczewicę zaliczamy do roślin strączkowych, lecz jej czas przygotowania jest o wiele krótszy niż innych strączków. Możemy wyróżnić kilka odmian soczewicy, z których bardzo popularna jest zielona i czerwona. Soczewica bogata jest w wiele drogocennych
Czy ktoś z nas nie zna rewelacyjnych w smaku: greckiej fety, włoskiego parmezanu, francuskiego roquefort, czy szwajcarskiego ementalera? Kiedyś zagraniczne sery skosztować było można zwłaszcza podczas podróży, dziś dostępne są niemal w każdym sklepie
Ziemniaki z koperkiem, frytki, placki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, pyzy. Kto z nas nie jadł tradycyjnych dań z ziemniaków. W polskiej kuchni królują one od dawna w różnych postaciach. Gotowanej, smażonej, pieczonej, z różnorodnymi dodatkami
Gofry, racuchy i tym podobne przysmaki, które w mgnieniu oka znikają z talerzy można przyrządzić nie tylko na bazie pełnoziarnistej mąki, albo mąki wytworzonej z orzechów. Warto wypróbować także płatki owsiane, które są bardzo bogate w błonnik rozpus
Chipsy to jedne z przekąsek, które cieszą się największą popularnością. Są chrupiące, mają wyrazisty, słony lub pikantny smak, a przy tym trudno się od nich oderwać. Niemniej, jeżeli jesz je bo, lubisz coś pochrupać podczas seansu filmowego, albo wie
Okres jesienno-zimowy sprzyja częstym infekcjom oraz wychłodzeniu organizmu. Dlatego też w tym czasie często wybieramy ciepłe napoje i dania z dodatkiem rozgrzewających i aromatycznych przypraw. Kto z nas nie pił herbaty z imbirem i cytryną lub nie j
Wielka Brytania to państwo, które wszystkim kojarzy się z deszczową pogodą, znanym niemal wszystkim językiem angielskim oraz ze sławną rodziną królewską. W kuchni króluje natomiast Full English Breakfast (czyli angielskie śniadanie) składające się z
Niewątpliwie masło jest zdrowe dopóki spożywa się je w rozsądnych ilościach - dlatego warto od czasu do czasu poświęcić chwilę na przygotowanie domowej pasty kanapkowej. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na kanapkowe pasty. Masło można zastąpić n
Jeżeli zastanawiasz się czym zastąpić jajka w ulubionym przepisie, aby przyrządzić je dla osoby, która przeszła na weganizm, albo w jaki sposób uniknąć nadmiaru spożywania białka zwierzęcego w ulubionych przysmakach, mamy dla ciebie gotowe rozwiązani
Sezon jesienny to pora kiedy w sklepach, na targach oraz na naszych stołach panuje królowa wszystkich warzyw - dynia. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej owoce osiągać mogą masę nawet 50 kilogramów. Jednak największa dynia, jaką wystawiono
Holandia to państwo, które większości kojarzy się z wiatrakami, tulipanami, rowerami, drewnianymi chodakami oraz aromatycznymi, pysznymi i tradycyjnymi serami. Nic dziwnego, ponieważ w każdym mieście skosztować można tradycyjnie wyrabianych serów, w
Deskę serów można podać na lunch, kiedy pojawią się niespodziewani goście lub jako przystawkę. W restauracji deska serów jest podawana między sałatkami a daniem głównym, natomiast nie ma przeciwwskazań do tego, aby deski serów nie podać na obiad lub
Lato i jesień to pory roku, kiedy w naszych ogrodach i warzywniakach znaleźć można różnorodne sezonowe warzywa. Są one doskonałym materiałem na przygotowanie zup krem, które stanowić mogą ciekawe i zdrowe urozmaicenie naszych lunchów, obiadów i kolac
Szwajcaria to państwo, które stwarza raj dla miłośników narciarstwa. Alpejskie stoki każdego roku przyciągają turystów z całej Europy. Jednak Szwajcaria nie słynie tylko z malowniczych gór i różnorodnych stoków narciarskich. Znajduje się ona bowiem w
Turcja to kraj położony w Azji Mniejszej i częściowo również w Europie. Turecka kuchnia wywodzi się z czasów potęgi Imperium Osmańskiego, w którego skład wchodziły tereny Azji Mniejszej, południowo-zachodniej Azji, północnej Afryki oraz południowo-ws
Jadłospis w upalne dni powinien opierać się głównie na pokarmach płynnych, które ochłodzą organizm i pozwolą odetchnąć. Dlatego w tym przypadku idealnie sprawdzą się zupy. Ich zaletą jest lekkostrawność i korzystny wpływ na nawodnienie organizmu. Do
Burrito, taco, quesadilla i enchilada są daniami wywodzącymi się z kuchni meksykańskiej, mającymi korzenie w kuchni hiszpańskiej. Podstawą każdego z dań jest placek zwany tortillą, w który zostanie zawinięty farsz. Każde z dań różni się pod względem
Producenci sprzętu kuchennego prześcigają się we wprowadzaniu na rynek nowoczesnych technologii. Jako przykład można wskazać na urządzenia, które pozwalają na smażenie potraw na niewielkiej ilości tłuszczu, albo całkowicie bez dodatku tłuszczów. Najn
Kardamon jest pikantną przyprawą pozyskiwaną z nasion rośliny o takiej samej nazwie, wywodzącej się z regionu Indii i Indonezji. W strąkach kardamonu o szorstkiej powierzchni i grubości papieru znajdują się drobne, trójkątne nasiona w czarnym kolorze
Kto powiedział, że wegetariańskie dania są tylko dla wegetarian? Wege przysmaki powinny znaleźć się także w menu mięsożerców. Nadmiar mięsa w jadłospisie prowadzi do zakwaszenia organizmu. Dlatego warto postawić także na dania przyrządzone na bazie p