Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
KUCHNIA
Sękacz to regionalny wypiek, który jest znany głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie i Kaszubach. Swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza metodzie pieczenia - płynne ciasto jest wylewane na obracającą się drewnianą spiralę i pieczone nad ogniem przez o
Potrawy w Boliwii są tanie i smaczne. Na przykład dania z Altiplano są z reguły dostosowane do chłodnego, górskiego klimatu, zatem stosuje się tam dużo przypraw, podczas gdy dania w obszarze amazońskim i na nizinach składają się przeważnie z ryb, juk
Niemal każde państwo ma własne znamienne produkty żywnościowe, które charakteryzują dany obszar oraz tworzą element kultury i tradycji kulinarnej przebywającej tam ludności. Do produktów regionalnych w Polsce zalicza się m.in. miody, sery, kiełbasy i
Oryginalny ocet balsamiczny jest wytwarzany we włoskim regionie Emilia-Romania. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Nie nadaje się do gotowania, gdyż obróbka termiczna zabija jego niepowtarzalny aromat. Nadaje szlachetnego smaku owocom morza,
Kuchnia ormiańska przypomina częściowo kuchnię turecką i grecką, jednak ocaliła swoją nietuzinkową specyficzność dzięki kluczowemu doborowi przypraw używanych do różnych potraw. W kuchni tej dominują produkty, takie jak: chleb, orzechy, kasza bulgur,
Ciężko wyobrazić sobie prawdziwą kuchnię bez sosów. Urozmaicają one smak wielu potraw, a czasami nawet decydują o ich charakterze. Istnieje mnóstwo receptur na sosy, a niektóre z nich zdobyły sławę na całym świecie i cieszą się ogromną popularnością
Kuchnia estońska jest trwale związana z tradycjami i kulturą, która przoduje w tym kraju. Bazuje głównie na wieprzowinie, rybach, warzywach, ziemniakach i produktach mlecznych. Na ukształtowanie wywarły wpływ również inne kraje, m.in. Litwa, Rosja, Ł
Popularny sos sojowy, który wywodzi się z Azji ma ogromne zastosowanie w kulinariach. Znakomicie łączy się z pieczonym, smażonym i duszonym mięsem. Może być świetnym dodatkiem do gulaszu, zup, makaronów oraz marynat do mięs. Nadaje potrawom głębszego
Kuchnia słowacka jest smaczna i tania. Składa się głównie z dań rustykalnych - góralskich oraz chłopskich. Z racji położenia, możemy odszukać w niej pokaźne wpływy czeskie, węgierskie, niemieckie oraz polskie. Kluczowymi składnikami w kuchni słowacki
Istnieją potrawy, które uwalniają swój niepowtarzalny smak i zapach w efekcie połączenia z winem. Odpowiednio dobrany rodzaj tego alkoholu może wydobyć z dania prawdziwy zapach i spowodować, że będzie ono niekwestionowanym wirtuozem kulinarnym. Do po
Kasza kuskus to otrzymywany z pszenicy twardej produkt o postaci małych ziarenek o średnicy 1 mm. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki - Libii, Tunezji, Maroko, a nazwa "kuskus" pochodzi od arabskiego słowa "keskes",
Kuchnia islandzka jest prosta, urozmaicona i smaczna. Mieszkańcy Islandii mówią, że ich baranina i jagnięcina są najlepsze na świecie. Sposób przygotowania niektórych potraw czasami może zadziwiać. Islandczycy mogą pochwalić się daniami z mięsa owcze
Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produkt
Ogromne obszary, które nie nadają się do uprawy i srogi klimat, spowodowały, że kuchnia mongolska składa się przede wszystkim z mięsa. Ten pokarm w surową zimę ma zapewnić mieszkańcom przeżycie. Przyjęło się, że im więcej tłuszczu zwierzęcego tym lep
Pierwsza receptura na paprykarz szczeciński powstała w latach 60. XX wieku w Szczecinie. Nic dziwnego, że miasto znane jest z tego specjału. Paprykarz to konserwa zawierająca m.in. rozdrobnione mięso ryb, warzywa, ryż, przyprawy. Ale czy można uznać
Pod skórką ananasa kryje się słodki i soczysty miąższ. Dla wielbicieli tego owocu jest dobra wiadomość - jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Można go jeść na surowo, ale doskonale sprawdzi w daniach serwowanych na ciepło. Egzotyczny owoc jest idealn
Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj w czasie przeziębienia - i bardzo dobrze. Bulion przyrządzony na mięsie, kośc
Kuchnia bałkańska kształtowała się na przestrzeni wieków. Z tego względu jest bardzo różnorodna. Charakteryzuje się świeżymi, miejscowymi produktami, a mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego przygotowują pyszne tradycyjne potrawy i chętnie dzielą się przep
Kuchnia kanadyjska to połączenie wielu smaków, tradycji i kultur. Dania i potrawy różnią się od siebie w zależności od regionu kraju. W kuchni kanadyjskiej można zauważyć korzenie angielskie, francuskie, szkockie, a także azjatyckie i karaibskie, co
Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki to zdaniem wielu osób idealny dodatek do świątecznych wypieków. Skórki mają olejki eteryczne, które nadają potrawom wyjątkowego i odświeżającego aromatu. Polepszają ich smak i mają też zbawienny wpływ na zdr