Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

10 najbardziej rozgrzewających potraw. Sprawdzony sposób na jesienne chłody


22.11.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


10 najbardziej rozgrzewających potraw. Sprawdzony sposób na jesienne chłody


   W okresie jesienno - zimowym warto zadbać o to, aby w jadłospisie znalazły się co najmniej dwie ciepłe potrawy, które są sycące i rozgrzewają organizm.

   Inspiracje można czerpać z azjatyckiej i meksykańskiej kuchni. Rozgrzewające potrawy nie tylko przyspieszają produkcję ciepła, ale również działają przeciwzapalnie, antywirusowo i bakteriobójczo chroniąc przed infekcjami. Dobroczynny wpływ na zdrowie wynika z zawartości warzyw bogatych w przeciwutleniacze oraz pewnych przypraw. Jesienią i zimą warto stosować papryczkę chili, pieprz, kurkumę, kardamon, a także tymianek i bazylię. Do deserów i ciepłych napojów można dodawać cynamon i imbir.





Kasza gryczana z warzywami

Porcje: 2
Kcal: ok. 300 kcal/porcja

Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1 szklanka brokułów
- 1/2 szklanki groszku

   Kasza gryczana nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna oraz bogata w wartości odżywcze. Należy ona do źródeł zdrowych węglowodanów. Na sklepowych półkach można znaleźć kaszę gryczaną paloną i niepaloną. Pierwsza ma charakterystyczny smak i zapach, które sprawiają, że jest ona częściej wybierana przez konsumentów. Nie poleca się stosowania kaszy zamkniętej w torebkach. Wraz z wylaniem wody po gotowaniu pozbywamy się  cennych składników odżywczych. Należy wypłukać kasze i zalać ją wodą w proporcji 2 szklanek wody na 1 szklankę kaszy. Następnie stawiamy na małym ogniu i mieszamy gotując ja około 10-15 minut. Po upływie podanego czasu należy zestawić garnek z ognia i odstawić kaszę pod przykryciem, aby wchłonęła resztę wody.

   W tym czasie należy obrać marchewkę i pokroić ją w kostkę, podobnie jak paprykę. Cebula i czosnek powinny być drobno posiekane. Wszystkie warzywa należy podsmażyć na patelni, aby były miękkie. Wtedy należy wymieszać je z kaszą gryczaną. Danie można doprawić ulubionymi ziołami (np. bazylią, ziołami prowansalskimi).



Kotlety z ciecierzycy

Porcje: 3
Kcal: ok. 300 kcal/porcja

Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 dag bułki tartej
- 1/2 kostki masła
- 1 jajo
- 1 cebula
- sól i pieprz

   Ciecierzycę należy namoczyć na noc, a na drugi dzień ugotować ją w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Cebula powinna być pokrojona w kostkę, a natka posiekana. Następnie należy podsmażyć cebule na łyżce masła, ale tylko przez chwilę, aby masło się nie przypaliło. Następnie dodaje się cebulę do ciecierzycy, wraz z natką. Trzeba wymieszać wszystkie składniki poza jajem i zmiksować je blenderem. Dopiero po uzyskaniu jednolitej masy wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Z otrzymanej masy formujemy kotlety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Należy smażyć kotlety na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Kotlety z ciecierzycy są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.



Rosół

Porcje: ok. 5-6 porcji
Kcal: ok. 150 kcal/porcja

Składniki:
- 1 kg porcji rosołowej z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- sól
- natka pietruszki

   Do garnka z wodą należy włożyć mięso i zacząć gotowanie. Kiedy woda zacznie się gotować na powierzchni pojawi się piana, którą trzeba zebrać za pomocą chochli, łyżki lub sitka. Następnie należy dodać do garnka obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Rosół powinien gotować się długo pod przykryciem i na małym ogniu. Zalecany czas gotowania wynosi około 2-3 godziny. Rosół można podawać z makaronem jajecznym (tzw. nitki) i świeżą natką pietruszki.



Ryba z warzywami

Porcje: 4
Kcal: 200 kcal/porcja

Składniki:
- polędwica z dorsza (4 sztuki)
- sól
- czarny pieprz
- cytryna
- ząbek czosnku
- masło
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 selera

   Należy umyć polędwicę z dorsza i osuszyć je, a następnie skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć odrobina soli i pieprzu. Następnie należy obrać marchewki, pietruszki i seler oraz pokroić wszystkie warzywa w słupki. Kolejnym krokiem jest duszenie warzyw pod przykryciem. Kiedy warzywa odrobinę zmiękną należy ułożyć na patelni polędwice z dorsza. Na każdym kawałku układamy kostkę masła. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień pilnując, aby warzywa i ryba nie przypaliły się. Kiedy ryba będzie już miękka zdejmujemy patelnię z ognia.



Leczo

Porcje: 6
Kcal: 150 kcal/porcja

Składniki:
- 3 kiełbasy
- 4 papryki (czerwone, zielona i żółta)
- 3 cebule
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka pomidorowego koncentratu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej

   Najpierw należy pokroić cebule w pióra i zeszklić ją na oleju. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie papryki z nasion i pokrojenie jej w cienkie paski. Należy wrzucić pokrojoną paprykę do brytfanki lub do garnka o grubym dnie. Po dolaniu do warzyw odrobiny wody należy dusić je pod przykryciem. Do papryki trzeba dodać podsmażoną cebulę. Następnie trzeba pokroić w kostkę kiełbasę, podsmażyć ją na patelni i dodać do duszących się warzyw. Kiedy papryka zupełnie zmięknie dodaje się pomidory z puszki, koncentrat i ketchup. Na koniec należy dodać przyprawy. Warto dusić warzywa na małym ogniu przez długi czas, aby potrawa posiadała lepszy smak.



Zupa krem z pora

Porcje: 4
Kcal: ok. 200 kcal/porcja

Składniki:
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 300 g pora
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta suszonego tymianku
- 50 g serka topionego
- 100 g mięsa mielonego z indyka
- sól i pieprz

   Należy umyć pora i pokroić go na plasterki. Ziemniaki po obraniu powinny być pokrojone w drobną kostkę. Następnie należy rozgrzać oliwę i lekko przesmażyć na niej pora. Następnie dodaje się do niego ziemniak i po upływie około 2 minut gorący bulion. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw. Kiedy ziemniaki będą miękkie należy dodać serek topiony i zmiksować zupę na krem. Na sam koniec należy dodać do zupy przesmażone mięso z indyka. Można dodać także wędzonego łososia (100 g), albo pulpety z mięsa drobiowego. Dzięki połączeniu białka, tłuszczów i węglowodanów danie jest bardzo sycące. Można podawać zupę z pieczywem czosnkowym.



Zupa krem z soczewicy

Porcje: 6
Kcal: ok. 200 kcal

Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 200 g czerwonej soczewice
- 1 i 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki pomidorowego przecieru
- imbir
- sól morska
- pieprz

   Należy oczyścić marchewkę, obrać ją i pokroić w kostkę. Następnie w garnku z grubym dnem rozgrzewa się oliwę z oliwek, aby zeszklić cebulę. Kolejnym krokiem jest dodanie masła i imbiru. Jeżeli imbir jest świeżo starty dodajemy go, ale jeżeli posiada postać proszku należy doprawić nim zupę na talerzu. Do garnka wrzucamy marchewkę, a po upływie około 5 minut soczewicę. Należy smażyć warzywa przez około 3 minuty stale ją mieszając. Na koniec dodaje się przecier i bulion. Należy doprowadzić do wrzenia i gotować zupę przez około 15-20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy zupę na gładką masę i dodajemy mleko. Na koniec należy jeszcze raz wymieszać zupę, aby miała jednolitą konsystencję.



Bananowe placki

Porcje: 4
Kcal: ok. 300 kcal

Składniki:
- 2 banany
- 4 jaja
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju

   Należy rozgnieść owoce widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Następnie należy smażyć placki na patelni. Olej powinien być dobrze rozgrzany. Placki można podać w połączeniu z jogurtem naturalnym, włoskimi orzechami i odrobiną miodu. Są one bardzo dobrym pomysłem na pożywne i rozgrzewające śniadanie oraz smaczną alternatywą dla owsianki. Bananowe placki można też podać na podwieczorek.



Suflet czekoladowy

Porcje: 4
Kcal: ok. 360 kcal/porcja

Składniki:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietany kremówki (36%)
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 3 jaja
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

   Do przygotowania sufletu będą potrzebne cztery ramekiny o pojemności wynoszącej około 180 ml. Należy pokryć powierzchnię masłem o temperaturze pokojowej i obsypać cukrem. Należy wysypać nadmiar cukru i odstawić ramekiny, aby zająć się przygotowaniem masy. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni Celsjusza. W rondlu z grubszym dnem należy umieścić śmietanę kremówkę, cukier i rum. Po zagotowaniu masy należy zdjąć garnuszek z palnika i wsypać do niego pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Masę powinno się wymieszać po upływie 2 minut. Czekolada powinna się całkowicie roztopić. Dopiero po wystudzeniu czekoladowej masy można dodać inne składniki.

   Kolejnym etapem jest oddzielenie białek od żółtek. Żółtka powinny być dodane do sosu czekoladowego i wymieszane rózgą kuchenną. Białka należy natomiast ubić z dodatkiem szczypty soli. Po otrzymaniu sztywnej konsystencji 1/3 piany powinna być dodana do czekoladowego sosu. Po delikatnym wymieszaniu masy można do niej dodać pozostałą część ubitych białek. Nie wolno mieszać masy zbyt długo. Po uzyskaniu jednolitego koloru przelewa się sufletową masę do ramekinów. Suflet nie urośnie, jeżeli w wyniku mieszania zostaną zniszczone pęcherzyki powietrza. Należy po 30 sekundach pieczenia obniżyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Następnie należy piec suflety przez ok. 15 minut. Gorący suflet należy wyjąć z piekarnika, oprószyć pudrem i podawać. Po upływie 5-10 minut suflety opadną. Dlatego też należy podać je od razu po wyjęciu z piekarnika.



Kasza jaglana z bakaliami i jabłkiem

Porcje: 2
Kcal: ok. 300 kcal

Składniki:
- 80 g kaszy jaglanej
- 2/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soli (do wody)
- 1 jabłko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 20 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki rodzynek

   Posiłek przygotowuje się w wysokich szklankach lub w miseczkach. Należy warstwami układać poszczególne produkty. Na początek trzeba ugotować kaszę jaglaną w osolonej wodzie. Proporcje wynoszą 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Sposób gotowania kaszy jaglanej jest taki sam, jak w przypadku kaszy gryczanej. Do ugotowanej kaszy należy dodać miód, wiórki kokosowe i kurkumę oraz dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie należy utrzeć jabłko na tarce z małymi oczkami. Do startego owocu dodajemy orzechy i rodzynki oraz cynamon. Orzechy można rozdrobnić na mniejsze fragmenty. Obie masy należy układać warstwowo i naprzemiennie. Na wierzch należy nałożyć 2 łyżki jogurtu naturalnego. Kaszę jaglaną z jabłkami i bakaliami można podawać na ciepło i na zimno.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE