Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.12.2018 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5827

10 pomysłów na pyszną frittatę


29.10.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


10 pomysłów na pyszną frittatę


   Frittata jest potrawą wywodzącą się z włoskiej kuchni, zaliczaną do odmian omletu. Frittata jest daniem obiadowym, ale można ją podawać także na śniadanie - w zależności od tego, na bazie jakich dodatków została przygotowana. Najczęściej frittata jest przygotowywana na bazie warzyw. Niemniej oprócz dania w wersji wege mona znaleźć przepisy na frittatę z łososia lub kurczaka.

   Zaletą frittaty jest nie tylko wyjątkowy smak, ale również łatwość i szybkość przygotowania. W zależności od tego, jakie dodatki zostaną wykorzystane, frittata może być bardziej wykwintnym daniem, albo wręcz przeciwnie. Do włoskiego omletu można dodać m.in. szparagi, cukinię, pomidorki koktajlowe. Dobrze smakuje ona także z serami - np. fetą. Na obiad sprawdzi się frittata z mięsnymi dodatkami lub jej ziemniaczana wersja. Wśród mięsnych dodatków oprócz łososia i kurczaka można wymienić chorizo, szynkę i wędzoną kiełbasę. Bazą frittaty są jaja ubite z niewielką ilością mleka i przypraw.





1. Frittata ze szparagami

   Do przyrządzenia wykwintnej frittaty ze szparagami potrzebujesz takich składników, jak:

- 8 szparagów
- 3 jaja
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- masło

   Przygotowanie frittaty zacznij od ubicia jajek, mleka i parmezanu. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj do niej przyprawy. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść na patelni masło, a następnie wrzuć na patelnie starannie umyte i osuszone szparagi. Przez chwilę je smaż. Następnie zmniejsz ogień i wlej masę jajeczną. Posyp ją równomiernie drobno posiekanym czosnkiem. Po 5 minutach wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10-15 minut. Wierzch frittaty po wyjęciu z piekarnika posyp startym parmezanem.



2. Frittata z papryką, cukinią i fetą

   Połączenie papryki, cukinii i fety przywodzi na myśl kuchnię śródziemnomorską z regionu Grecji. W związku z tym, że dodajemy do frittaty ser feta, rezygnujemy z soli. Do przygotowania frittaty potrzebne są takie składniki, jak:

- 3 jaja
- 3 łyżki mleka
- 1 papryka
- 2 bardzo małe cukinie
- ser feta (ok. 100 g)
- pieprz, papryka chili
- olej

   Dokładnie umyj cukinię, a następnie pokrój ją w cienkie półplasterki. Oprósz je solą i odstaw, żeby puściła sok. Następnie dokładnie opłucz ją wodą usuwając sól. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na  nim pokrojoną drobno w kostkę paprykę. Kiedy nieco zmięknie, przełóż ją do salaterki i ułóż na patelni plastry cukinii. Po ich podsmażeniu wlej masę jajeczną przygotowaną z jaj i mleka. Na koniec równomiernie rozłóż pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę oraz paprykę. Po 5 minutach smażenia wstaw żeliwną patelnię do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10-15 minut.



3. Frittata z mozzarellą, pomidorami i bazylią

   Połączenie mozzarelli z pomidorami i bazylią zawsze się sprawdza - także w przypadku frittaty. Do jej przygotowania możesz użyć pomidorków koktajlowych, albo malinowych. Potrzebujesz takich składników, jak:

- 3 jaja
- 1 łyżka mleka
- świeża bazylia
- 5 pomidorków koktajlowych (albo 1-2 pomidory malinowe)
- sól, pieprz
- 1 kulka mozzarelli

   Ubij jaja z 1 łyżką mleka. Pomidory są bogate w wodę, więc zastosuj mniej mleka, żeby frittata nie była zbyt rzadka. Dodaj do masy jajecznej sól i pieprz. Rozgrzej na patelni olej, a następnie wylej masę jajeczną, Następnie rozłóż równomiernie plasterki pomidora lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pomidora malinowego warto wcześniej sparzyć i usunąć skórkę. Na sam koniec rozłóż równomiernie plastry mozzarelli. Smaż frittatę 5 minut, a następnie wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.



4. Frittata z ziemniakami, cebulą i boczkiem

   Frittata może być przygotowana na bazie ziemniaków, cebuli i boczku. Tak przygotowane danie obiadowe będzie sycące i pożywne. Do przyrządzenia ziemniaczanej frittaty potrzebne będą takie składniki, jak:

- 3 jaja
- 2 łyżki mleka
- 300 g ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 1 plaster boczku
- papryka chili w proszku, sól i pieprz
- olej

   Na wstępie obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę ziemniaki oraz posiekaj drobno obraną cebulę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i ziemniaki. Jeżeli zależy ci na szybszym przygotowaniu ziemniaków możesz dodać na patelnię niewielką ilość wody. Przygotowanie ziemniaków trwa około 20 minut. Pod koniec smażenia wrzuć pokrojony na drobne paski boczku. Wylej masę jajeczną przygotowaną z jaj, mleka i przypraw. Smaż całość pod przykryciem przez 5 minut, a następnie przełóż patelnię do piekarnika (200 stopni Celsjusza) na 10-15 minut.



5. Frittata z kurczakiem

   Do przygotowania frittaty z kurczakiem potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 pierś z kurczaka
- 3 jaja
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- rukola
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia
- pomidorki koktajlowe

   Pokrój pierś z kurczaka w małą kostkę, a następnie podsmaż mięso z obu stron, na złoty kolor. Wylej na patelnię masę jajeczną wymieszaną z przyprawami (jaja + mleko). Po około 3 minutach przewróć frittatę na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty. Podawaj frittatę z sałatką przygotowaną z rukoli, pomidorków koktajlowych i odrobiny oliwy z oliwek.



6. Frittata z łososiem

   Do przygotowania frittaty z dodatkiem łososia potrzebujesz takich składników, jak:

- 100 g filetu z łososia
- 3 jaja
- 3 łyżki mleka
- pieprz cytrynowy, papryczka chili w proszku
- rukola, pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia

   Pokrój filet z łososia w małą kostkę, a następnie podsmaż rybę przez chwilę, żeby nie była za sucha. Następnie wylej na patelnię masę jajeczną z jaj i mleka wymieszaną z przyprawami. Pieprz cytrynowy podkreśli smak ryby, a papryczka chili nada włoskiemu omletowi bardziej wyrazisty charakter. Łosoś jest znany ze słonego smaku, więc sól odradzamy. Smaż frittatę z obu stron przez około 3 minut każdą. Sycąca frittata z łososiem smakuje z sałatką przyrządzoną z oliwy z oliwek, rukoli i pomidorków koktajlowych. Możesz podawać ją także ze zblanszowanymi warzywami, np. brokułami.



7. Frittata z chorizo

   Do przygotowania frittaty z chorizo potrzebujesz następujących komponentów:

- 30 g chorizo
- 3 jaja
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- pomidorki koktajlowe (5 sztuk)

   Pokrój chorizo w kostkę, a następnie podsmaż wędlinę z obu stron. Wymieszaj jaja z mlekiem i przyprawami. Wylej ją na patelnię i rozłóż równomiernie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po upływie około 3 minutach przewróć frittatę na drugą stronę i smaż do ścięcia się jajek (ok. 2-3 minuty).



8. Frittata z brokułami

   Do przygotowania frittaty z brokułami potrzebujesz takich składników, jak:

- 200 g brokułów
- 3 jaja
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia

   Podziel brokuł na małe różyczki i zblanszuj warzywa, aby nieco zmiękły. Następnie ubij jaja z mlekiem oraz przyprawami i wylej masę na dobrze rozgrzaną patelnię. Ułóż na wierzchu równomiernie zblanszowane różyczki brokułów. Po 5 minutach smażenia wstaw żeliwną patelnię do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10-15 minut.



9. Frittata z tuńczykiem i oliwkami

   Do przygotowania frittaty z tuńczykiem potrzebujesz takich składników, jak:

- 100 g tuńczyka
- 3 jaja
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz cytrynowy
- 5-6 czarnych oliwek
- świeże listki bazylii
- olej do smażenia

   Podziel tuńczyka na małe fragmenty, a oliwki przekrój na pół. Następnie ubij jaja z mlekiem oraz przyprawami. Wylej masę jajeczną na dobrze rozgrzaną patelnię, po czym równomiernie rozłóż tuńczyka i oliwki. Po upływie ok. 3 minut smażenia przewróć frittatę na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 3 minuty.



10. Frittata z jabłkami i cynamonem

   Frittata może być przygotowana także na słodko - jako śniadanie lub podwieczorek. Proponujemy wersję jesienną, na bazie jabłek i cynamonu. Do przygotowania frittaty potrzebujesz:

- 3 jaja
- 1 łyżka mleka
- jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miodu (lub jego zamiennika, np. stewi, ksylitolu)

   Pokrój jabłka w drobną kostkę i przełóż do rondla z odrobiną ilością wody. Dodaj do jabłek miód i gotuj, aż zmiękną. W tym czasie rozgrzej olej na patelni i wymieszaj jaja z mlekiem oraz cynamonem. Następnie przełóż na patelnię masę jajeczną i wyłóż równomiernie podgotowane jabłka. Wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika frittatę można jeszcze oprószyć cynamonem.



Podsumowanie

   Frittata może być podawana na ciepło lub na zimno, np. z sałatką. Sprawdzi się ona zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Można zapakować jej porcję na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Sposób przyrządzania frittaty polegający na wstawieniu frittaty do piekarnika po 5 minutach smażenia nie jest jedyną metodą jej przygotowywania. Równie popularnym sposobem jest smażenie frittaty obu stron na patelni, bez udziału piekarnika. W obu przypadkach bardzo ważne jest, żeby nie piec frittaty zbyt długo, ponieważ stanie się zbyt sucha, a jej wyjątkowy charakter tkwi przecież także w kremowej konsystencji.




Zobacz więcej na temat:

frittatakuchnia włoska


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona potrawa wigilijna?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE