Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.07.2019 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

10 pomysłów na zdrowe, orzeźwiające i lekkie smoothies


23.06.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


10 pomysłów na zdrowe, orzeźwiające i lekkie smoothies


   Smoothie to według definicji zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców i/lub warzyw. Miksuje się go z lodem aż do uzyskania gładkiej, gęstej i kremowej konsystencji. Dopuszcza się także dodawanie innych składników: dodatków smakowych, czy też miodu. Smoothie różni się od koktajlu tym, iż do jego przygotowania nie używa się nabiału (mleka, jogurtu, kefiru itd.).

   Spożywanie smoothie poleca się szczególnie w okresie letnim, kiedy upalne dni sprzyjają odwodnieniu i odbierają apetyt. Poniżej przedstawiamy 10 pomysłów na przygotowanie zdrowych i lekkich smoothies o orzeźwiającym smaku.





1. Kiwi i zielona herbata

   Połączenie kiwi i zielonej herbaty jest bardzo orzeźwiające. W tym przepisie zielona herbata pełni rolę bazy, a kiwi - głównego składnika. Do przygotowania smoothie potrzebujesz:

- 4 kiwi
- 1 banana
- 1,5 szklanki zielonej herbaty
- 1 łyżkę płynnego miodu
- 3/4 szklanki pokruszonego lodu

   Kiwi powinny być dojrzałe. Obierz owoce ze skórki, pokrój w kostkę i zmiksuj wszystkie składniki. Lód dodaj tuż przed podaniem. Schłodzony smoothie będzie bardziej orzeźwiający. Zielona herbata pobudza, a owoce dostarczają wielu minerałów i witaminy, w tym głównie witaminę C, potas i magnez.



2. Smoothie z dużą dawką błonnika

   Truskawki i jabłka uchodzą za owoce, które dostarczają, tak zwanych ujemnych kalorii, ponieważ organizm musi wykorzystać więcej energii na ich spalenie, niż ilość energii dostarczona w postaci tych produktów. Za ten efekt odpowiada wysoka zawartość błonnika. Włókno pokarmowe wchodzące w skład truskawek i jabłek to głównie pektyny, które zapewniają uczucie sytości na dłużej. Do przygotowania tego smoothie potrzebujesz:

- 7 truskawek
- 2 jabłka
- 1 banana
- 1,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

   Usuń z jabłek gniazda nasienne. Nie musisz obierać ich ze skórki, ale starannie je umyj. Usuń skórkę banana. Następnie pokrój owoce w kostkę i zmiksuj wszystkie składniki. Jeżeli zależy Ci głównie na efekcie orzeźwiającym dodaj kostki lodu.



3. Szpinakowe smoothie

   W porze obiadowej możesz spożyć bardziej wytrawne smoothie, na przykład z liści szpinaku. Proponowany przepis jest kompromisem warzywno-owocowym. Wbrew pozorom smak szpinaku może być ledwo wyczuwalny. Bogate źródło błonnika, żelaza i magnezu może rozpłynąć się wśród smaku jabłka, kiwi i orzeźwiającej limonki. Do przygotowania szpinakowego smoothie potrzebujesz takich składników, jak:

- 150 ml wody mineralnej
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1 jabłko
- 2 dojrzałe kiwi
- sok wyciśnięty z 1/4 limonki
- 1 łyżka miodu

   Pokrój jedynie jabłko i kiwi w kostkę. Wrzuć do blendera pozostałe składniki i dokładnie je zmiksuj. Szpinakowe smoothie należy podawać w wysokich szklankach.



4. Niebieskie migdały

   Do przygotowania smoothie potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich
- 1/2 banana

   Opcjonalnie możesz dodać prażone płatki migdałowe na wierzch smoothie. Zarówno jagody, jak i borówki amerykańskie zawierają wiele przeciwutleniaczy, w tym luteinę. Wspomniany antyoksydant pomaga zachować dobry wzrok na dłużej. Mleko migdałowe jest zdrową alternatywą dla mleka krowiego, zwłaszcza w przypadku uczulenia na białka mleka krowiego lub nietolerancji laktozy.



5. Extra orzeźwiające smoothie

   W czołówce owoców o orzeźwiającym smaku i zapachu znajdują się melon i arbuz. Charakteryzują się one niską kalorycznością i wysoką zawartością wody. Do przygotowania smoothie potrzebujesz następujących składników:

- 1/2 melona kantalupy lub miodowego
- 1/8 arbuza
- 1/3 szklanki jagód
- 5 listków mięty

   Mięta i jagody dodatkowo podkreślą orzeźwiający smak i dostarczą cennych wartości odżywczych.



5. Kokosowe smoothie

   Do przygotowania kokosowego smoothie potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 banany
- 2 łyżki wiórek kokosowych

   Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Czas miksowania potrzebny do uzyskania jednolitej konsystencji wynosi 1 minutę na najwyższych obrotach.



6. Trele morele

   Do przygotowania morelowego smoothie potrzebujesz takich składników, jak:

- 300 g moreli
- 1 banan
- 1 szklankę mleka kokosowego
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (ok. 1/3 szklanki)
 - 1 łyżka miodu

   Do przygotowania morelowego smoothie wybierz najbardziej dojrzałe morele. Umyj owoce i obierz je, a następnie usuń pestki. Zmiksuj składniki w blenderze z bananem, mlekiem kokosowym i miodem.



7. Smoothie z natką pietruszki

   Natka pietruszki zawiera wiele minerałów i witaminy. Dodajemy ją głównie do zup i kanapek nie zdając sobie sprawy z tego, że w zielonej naci jest więcej witaminy C niż w cytrusowych owocach. Do przygotowania smoothie z natką pietruszki potrzebujesz takich składników, jak:

- 200 g ananasa
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

   Do przygotowania smoothie użyj wyłącznie listków. Łodyżki nie będą potrzebne. Pokrój ananasa w kostkę, dodaj listki naci pietruszki, a następnie wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Po wymieszaniu wszystkich składników dokładnie je zblenduj.



8. Poczuj miętę

   Schłodzony napar z mięty jest bardzo orzeźwiający. Doskonale sprawdza się jako baza do smoothie. Do przygotowania miętowo-limonkowego koktajlu potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 szklanka naparu z mięty
- 300 g mango
- 1 kiwi
- sok wyciśnięty z połowy limonki

   Obierz dojrzałe kiwi i mango ze skórki, a następnie pokrój owoce w kostkę. Wrzuć owoce do zblendowania i dodaj pozostałe składniki. Miksuj poszczególne komponenty do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.



9. Smoothie z sokiem z brzozy

   Sok z brzozy jest znany z wysokiej wartości odżywczej. W medycynie ludowej znalazł on zastosowanie jako preparaty przeciwnowotworowy. Pozyskuje się go z pnia brzozy, młodych listków i pączków. Sok z brzozy działa oczyszczająco i wzmacnia odporność. Do przygotowania smoothie potrzebujesz:

- 1,5 szklanki soku z brzozy
- 3 łyżki soku z cytryny
- jabłko
- 10 listków bazylii
- 1 łyżka syropu klonowego

   Umyj i osusz jabłko oraz bazylię. Pokrój jabłko w kostkę usuwając z niego gniazda nasienne. Następnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj je na gładką masę.



10. Smoothie z awokado

   Awokado jest bogatym źródłem dobrych kwasów tłuszczowych, które poprawiają pamięć i koncentrację, a przy tym korzystnie wpływają na proces odchudzania. Do przygotowania jednej porcji smoothie potrzebujesz takich składników, jak:

- 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado
- 1 szklankę szpinaku
- 1/3 ogórka
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka siemienia lnianego

   Obierz awokado i ogórka. Opłucz szpinak i oderwij od niego twarde łodyżki. Przełóż warzywa do blendera i dodaj sok jabłkowy. Miksuj składnik przez około 1 minutę na najwyższych obrotach, aż uzyskasz gładką konsystencję.




Zobacz więcej na temat:

smoothieowocewarzywamiód


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE