Dzisiaj jest: Środa, 20.11.2019 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

10 zdrowych pomysłów na śniadanie


24.07.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


10 zdrowych pomysłów na śniadanie


   Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niektórzy jednak rezygnują (co jest błędem) ze śniadania ze względu na odchudzanie. Zjadając śniadanie mówimy organizmowi, że czas przełączyć się z trybu nocnego na dzienny. Innymi słowy, pierwszy posiłek rozrusza metabolizm.

   Nie jest więc do końca uzasadnione unikanie śniadania w czasie diety. Poza tym, osoby unikające śniadania są bardziej narażone na nadwagę (o ok. 450%). Śniadanie powinno być lekkie, ale sycące i bogate w pełnowartościowe składniki. Uczucie sytości na dłużej zapewnia połączenie błonnika i białka. Poniżej znajdziesz 10 propozycji zdrowych i nietuczących śniadań, które zapewnią Ci niezbędną energię na początek dnia.





1. Jajecznica ze szpinakiem

   Rozgrzej tłuszcz przeznaczony do smażenia (masło klarowane, smalec, tłuszcz kokosowy) na patelni i wrzuć dwie garście szpinaku. Kiedy ciemnozielone liście nieco zmiękną wbij dwa (wiejskie) jaja. Dodaj odrobinę pieprzu, soli morskiej i wymieszaj. Dla urozmaicenia możesz dodać do jajecznicy garść kostek sera feta, albo pokrojonego pomidora. Jajecznica zawiera dużo białka, a szpinak jest zdrowym, niskokalorycznym warzywem bogatym w błonnik.



2. Omlet z papryką, pomidorem i fetą

   Do przygotowania omletu potrzebujesz 2 (wiejskich) jaj, 1/2 papryki, 1 mały pomidor i około 45 g sera feta. Do smażenia użyj tłuszczu stałego przeznaczonego do smażenia (masło klarowane, smalec, tłuszcz kokosowy). Wbij jaja do miski, wrzuć pokrojoną paprykę i ser feta. Następnie wylej masę na rozgrzaną patelnię i poczekaj, aż jajeczna masa się zetnie. Zanim to nastąpi wyłóż na patelnię pomidora pokrojonego w plasterki. Posyp całość bazylią, która wspomaga trawienie.



3. Owsianka z jabłkiem

   Do przygotowania owsianki potrzebujesz 150 ml mleka 0,5% oraz 100 g płatków owsianych oraz 1 łyżkę siemienia lnianego. Dodaj też szczyptę cynamonu. Zjedz też jedno jabłko, które dostarczy Ci pektyn oraz porcji witaminy C. Wsyp płatki do garnka i zalej je mlekiem. Gotuj całość na dużym ogniu przez około 5-8 minut ciągle mieszając. Na koniec dodaj siemię lniane i cynamon.



4. Muesli z jogurtem

   Połączenie muesli bogatego w błonnik z jogurtem naturalnym będącym źródłem białka i bakterii fermentacji mlekowej również zapewni Ci energię na początek dnia. Dodatkowo, wchodzące w skład muesli nasiona i orzechy dostarczą zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Nasza propozycja to muesli domowej roboty i jogurt naturalny z niską zawartością tłuszczu. Do przygotowania muesli potrzebujesz takich składników, jak:

- 280 g płatków owsianych
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich/laskowych/brazylijskich
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego

   Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż na blachę wyłożoną papierem. Piecz muesli przez około 10-15 minut. Wyjmij blaszkę i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy temperatura spadnie pokrusz muesli i przełóż do szczelnego pojemnika. Powinno wystarczyć na około 4-5 śniadań.



5. Malinowo-borówkowe smoothie

   Do przygotowania lekkostrawnego smoothie potrzebujesz 150 g naturalnego jogurtu 50 g malin i 50 g borówek oraz 1 łyżkę nasion słonecznika i 1 łyżkę siemienia lnianego. Dodaj także 30 g płatków owsianych - dostarczą dużej porcji błonnika. Najpierw zmiksuj jogurt z owocami, a następnie dodaj pozostałe składniki.



6. Nasiona chia z owocami i migdałami

   Do przygotowania tego posiłku potrzebujesz około 1-2 łyżek stołowych nasion chia, jabłko, banana, pomarańczę i migdały. Z owoców przygotuj koktajl. Następnie wsyp do szklanki około 1-2 łyżki nasion chia. Zalej je owocowym koktajlem i odstaw do lodówki. Po upływie 30 minut jest gotowy. Posyp go migdałami przed podaniem. Jeżeli zostanie jeszcze trochę koktajlu możesz przygotować drugą porcję - np. na podwieczorek.



7. Pudding z kaszy jaglanej

   Pudding z kaszy jaglanej to przysmak, który powinien przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Kasza jaglana należy do najzdrowszych rodzajów kasz. Dostarczy Ci nie tylko błonnika, ale także cennych minerałów i witamin oraz porcję roślinnego białka. Ugotuj kaszę, aż będzie miękka. Możesz najpierw uprażyć ją w garnku, a następnie dodać łyżkę masła i dolać wody. Połowę porcji przełóż do blendera. Z pozostałej możesz zrobić drugą porcję, albo odłożyć na obiad i podać z warzywami. Dodaj do blendera także ciepłe mleko 0,5% (ok. 150 ml), pokrojonego w plastry banana i 1 łyżkę miodu. Przełóż porcję puddingu do miseczki i gotowe! Możesz posypać pudding suszonymi owocami żurawiny lub orzechami.



8. Kanapka z polędwicą i warzywami

   Do przygotowania sycącej kanapki potrzebujesz jednej pełnoziarnistej bułki, dwa plastry pomidora, paprykę (ok. 1/4) i duży plaster polędwicy z indyka. Pamiętaj, żeby unikać wędlin, które zawierają niewiele mięsa, a dużo wypełniaczy i sodu - wybieraj produkty od sprawdzonych producentów.



9. Serek wiejski z pieczywem żytnim na zakwasie

   Do przygotowania takiego śniadania potrzebujesz jedno opakowanie serka wiejskiego (ok. 150 g), 4 rzodkiewki lub 1/2 ogórka, a także dwie kromki chleba żytniego na zakwasie. Możesz posmarować go łyżeczką masła. Serek wiejski jest źródłem pełnowartościowego białka.  W połączeniu z błonnikiem wchodzącym w skład pieczywa zapewni uczucie sytości na około 3-4 godziny.



10. Kanapka z łososiem i szczypiorkiem

   Do przygotowania kanapki potrzebujesz dwie kromki pieczywa żytniego na zakwasie, ogórek kiszony oraz niewielki kawałek (dzikiego) łososia - pieczonego bądź wędzonego na gorąco. Posyp kanapki łyżką posiekanego szczypiorku. Zdrowe pieczywo zawiera minerały, witaminy i błonnik. Dziki łosoś dostarcza kwasów omega-3, witamin, minerałów i białka. Szczypiorek również jest bogaty w witaminy, a ogórek kiszony działa pozytywnie na florę bakteryjną jelit.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE