Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

10 zdrowych przepisów z użyciem oleju kokosowego


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


10 zdrowych przepisów z użyciem oleju kokosowego


   Olej kokosowy nierafinowany to jeden z najzdrowszych dostępnych olei i z tego względu warto mieć go zawsze w kuchni. Choć składa się z ponad 90% kwasów nasyconych, które niesłusznie cieszą się złą sławą, jest bardzo zdrowy - nie tylko pozytywnie wpływa na pracę serca, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, ale też wspiera też proces odchudzania i posiada dużą wartość sytną.

   Olej kokosowy nierafinowany jest najlepszym tłuszczem do smażenia, ponieważ ma bardzo dobry skład jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, jest nisko przetworzony, jest odporny na utlenianie, posiada wysoką temperaturę dymienia (około 180 stopni Celsjusza) i przez to jest odporny. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie oleju kokosowego. Ze względu na smak z powodzeniem można go wykorzystywać do przygotowania wielu różnych potraw.





1. Wegańskie brownie

   Standardowe brownie wykonuje się przy użyciu dużej ilości czekolady, masła, jajek i cukru. Wegańskie brownie jest nieco zdrowsze, ponieważ do wykonania go używa się gorzkiej czekolady, oleju kokosowego zamiast masła i aquafaby (wody po ciecierzycy) zamiast jajek. Można dodać standardowo cukier lub zamienić go na zdrowszy ksylitol.

2. Batony kokosowe niemal jak Bounty

   Kupne batony zawierają tłuszcze trans, węglowodany proste oraz dodatki do żywności. Domowe batony nierzadko smakują lepiej, ale dodatkowo są znacznie zdrowsze. Olej kokosowy odgrywa w batonach ważną rolę - utwardza pozostałe składniki, dzięki czemu baton nie rozpada się w rękach. Jak zrobić batony kokosowe jak Bounty? Wymieszaj wiórki kokosowe z olejem i miodem lub syropem klonowym; w zależności od upodobań możesz dodać też inne składniki. Sprawdzą się tu na przykład nasiona kakaowca, nasiona chia, migdały, siemię lniane, ziarenka wanilii. Całość należy dokładnie zmiksować i odstawić do lodówki, żeby stwardniała. Później można uformować batony w dowolnej wielkości i przygotować polewę. Najprostszą polewę zrobisz przy użyciu oleju kokosowego, kakao i miodu. Kakao możesz też zastąpić rozpuszczoną mleczną lub najzdrowiej gorzką czekoladą.



3. Czekolada z olejem kokosowym

   Czekoladę z użyciem oleju kokosowego przyrządzisz w dosłownie 2 minuty; później warto jej dać przynajmniej 3-4 godziny na całkowite zmrożenie. Podgrzej w garnku olej kokosowy, dodaj kakao i coś słodkiego - miód, syrop klonowy, syrop z agawy, ksylitol. Później wystarczy przelać masę do płaskiego naczynia, odstawić do zastygnięcia i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. I gotowe! Czekoladę można dowolnie urozmaicać, dodając do niej na przykład suszoną żurawinę, migdały, orzechy laskowe, daktyle, orzechy arachidowe.



4. Botwinka z olejem i mlekiem kokosowym

   Botwinka to zupa przygotowywana z młodych liści oraz z korzeni buraka ćwikłowego. W wersji niewegańskiej zwykle zaprawia się ją śmietaną  lub kefirem. Osoby uczulone na nabiał nie muszą zupełnie rezygnować z jedzenia botwinki. Wystarczy zaprawić ją mlekiem kokosowym i olejem kokosowym. Botwinka bez nabiału jest równie smaczna, a dodatek kokosa podkręca jej smak.



5. Wegańska drożdżówka

   Do przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego wykorzystuje się sztuczną margarynę lub naturalne masło. W wersji wegańskiej najlepiej zastąpić je olejem kokosowym z dwóch powodów. Po pierwsze, lekki posmak oleju kokosowego sprawia, że będzie on wartością dodaną. Po drugie, olej kokosowy zachowuje się podobnie do masła (to również tłuszcz nasycony), dzięki czemu odpowiednio wyrośnięte wegańskie ciasto drożdżowe jest w zasadzie nie do odróżnienia od tradycyjnego ciasta. Drożdżówkę wykonuje się tak samo, jak zwykłą - najpierw trzeba przygotować zaczyn drożdżowy, a później wymieszać go z mąką, olejem kokosowym, mlekiem roślinnym. Aby w cieście nie powstał zakalec, musi wyrastać przez minimum godzinę.



6. Kawa kuloodporna

   Kawa kuloodporna (bulletproof coffee) to świeżo zmielona kawa (zdecydowanie odpadają kawy rozpuszczalne oraz wszystkie kawy bezkofeinowe, polecane są specjalnie wyselekcjonowane kawy ziarniste z rodzaju arabica - i to te najlepszej jakości) wymieszana z masłem klarowanym i olejem kokosowym. Po co? Kawa z tłuszczem jest znacznie bardziej energetyczna. Porządna dawka energii od rana może pobudzić największego śpiocha. Kofeina zapewni długotrwały zastrzyk energii, natomiast spora dawka tłuszczu (w tym kwasów średniołańcuchowych - MCT łatwo zamienionych na ciała ketonowe) skutecznie zahamuje apetyt, co w połączeniu z wyeliminowaniem węglowodanów z posiłku nasilić może proces redukowania tkanki tłuszczowej. Dodatkowo regularnie pita kawa kuloodporna zmniejsza szansę powstania cukrzycy i depresji, a także chroni przed chorobą Parkinsona. Kiedy pić taka kawę? Najlepiej rano, jeszcze przed śniadaniem; sportowcy zalecają też wypicie kawy kuloodpornej przed treningiem, a po treningu zjedzenie śniadania. Przepis na kawę to - kubek gorącej kawy, 1 łyżka masła klarowanego i 1 łyżka oleju kokosowego, wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować.



7. Domowa granola

   Kupne płatki śniadaniowe zawierają bardzo dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego, a dodatkowo można w nich znaleźć również sporo barwników i innych syntetycznych dodatków do żywności. Nie musimy rezygnować z jedzenia płatków śniadaniowych, ale znacznie lepszą opcją od kupowania jest po prostu samodzielne przyrządzenie domowej granoli. Zaletą przyrządzania domowej granoli jest to, że można dobrać wszystkie składniki wedle upodobań. Jako podstawę warto wykorzystać płatki owsiane (lub inne, np. żytnie, orkiszowe) i dowolne bakalie (orzechy laskowe, migdały, pekany, nerkowce, pestki dyni, nasiona słonecznika, suszoną żurawinę, rodzynki). Ponadto można też dodać też aromatyczne dodatki, które wzmocnią konkretny smak - granolę pomarańczową uzyskasz, gdy płatki przed upieczeniem zalejesz sokiem pomarańczowym, granolę truskawkową - gdy dodasz liofilizowane truskawki, a czekoladową uzyskasz dzięki dodaniu pokrojonej czekolady i kakao. Jeśli chcesz, by twoja granola była chrupiąca, nie zapomnij dodać oleju kokosowego przed upieczeniem masy w piekarniku.



8. Ciasteczka z olejem kokosowym

   Sklepowe ciastka maślane bardzo często nawet koło masła nie stały - większość z nich zawiera po prostu aromat maślany, który nadaje charakterystyczny zapach. O ile masło samo w sobie nie jest złe, o tyle jedząc słodycze łatwo z nim przesadzić. Jeśli masz ochotę na kruche ciastka, lepiej przygotuj sobie ciasteczka owsiane z olejem kokosowym. Wykorzystaj płatki owsiane, miód, bakalie i cukier trzcinowy lub miód, a także olej kokosowy (dzięki niemu ciastka nie będą suche) - takie słodkości można jeść nawet codziennie. Bez wyrzutów sumienia!



9. Kruchy spód do sernika

   Aby przygotować spód do sernika bez użycia masła, wystarczy wymieszać kruche ciasteczka z olejem kokosowym. Olej kokosowy sprawdza się w cieście o tyle lepiej, że nie zjełczeje tak szybko, jak masło, szczególnie w gorące dni.



10. Gofry potrójnie kokosowe

   Standardowe ciasto na gofry można nieco uzdrowić - mąkę pszenną zamień na orkiszową, zamiast cukru dodaj miód lub syrop klonowy. Warto do ciasta dodać też 2 łyżki oleju kokosowego, dzięki któremu gofry będą znacznie smaczniejsze. Jeśli chcesz zrobić kokosowe gofry, dodaj do ciasta też wiórki i chipsy kokosowe. Możesz je również podać z ubitym mleczkiem kokosowym.




Zobacz więcej na temat:

olej kokosowyprzepisy kulinarne


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE