Dzisiaj jest: Niedziela, 17.12.2017 Imieniny: Olimpii i Łazarza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

12 przepisów na wigilijne potrawy - nowoczesne inspiracje na Święta


03.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


12 przepisów na wigilijne potrawy - nowoczesne inspiracje na Święta


   12 wigilijnych potraw to polska tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy też dzielenie się opłatkiem.

   Bakalie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, ale prawdziwe, polskie smaki można połączyć z odrobiną nowoczesności. Piernik z suszoną żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich - to tylko kilka z wielu inspiracji, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i pełne magicznej atmosfery.





Zupy wigilijne

1. Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

   Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak barszcz czerwony. Aby jednak nieco odejść od tradycyjnego smaku warto dodać do niego suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu.

Składniki:

•    2 kg buraków
•    1 l wody
•    włoszczyzna
•    1 kwaśne jabłko
•    1 ząbek czosnku
•    1 liść laurowy
•    4 ziarna pieprzu czarnego
•    2 ziarna ziela angielskiego
•    2 łyżeczki octu
•    sól dla smaku
•    cukier
•    4 suszone grzyby
•    6 suszonych śliwek
•    majeranek

   Przygotowujemy bulion - obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek). Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki. Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor. Podawać można z krokietem albo uszkami.



Przystawki

2. Śledzie z bakaliami

   Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami doskonale pasują na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.

Składniki:

•    5 płatów śledzi
•    1 pomarańcza pokrojona w plastry
•    ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
•    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
•    1/3 szklanki rodzynek bursztynowych
•    ½ szklanki suszonych śliwek
•    szczypta soli i pieprzu
•    posiekane liście zielonej pietruszki

   Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę - olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładamy zalewą z bakaliami. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Serwujemy na plasterkach pomarańczy.



3. Kompot z suszu z rodzynkami

   Dla niektórych kompot z suszu to jedna z najlepszych potraw na wigilijnym stole. Znajduje się na nim nieprzypadkowo - perfekcyjnie wspomaga trawienie, jest cudowną, witaminową bombą, a przy tym jest niezwykle smaczny! Dzięki mieszance kompotowej Bakalland, przygotowanie perfekcyjnego kompotu z suszu będzie łatwe i przyjemne.

Składniki:

•    mieszanka kompotowa Bakalland
•    skórka z 1 pomarańczy
•    100 g rodzynek bursztynowych
•    przyprawy: goździki, miód, cynamon, rodzynki, imbir, pokrojone pomarańcze

   Suszone owoce z mieszanki kompotowej oraz rodzynki bursztynowe wkładamy do garnka, zalewając 4 litrami wody. Całość odstawiamy na ok. godzinę, a gdy owoce napęcznieją gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu, doprawiamy do smaku.



4. Ryba po grecku z morelami

   Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.

Składniki:

•    1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
•    100 g suszonych moreli namoczonych w wodzie
•    3 papryki konserwowe
•    1 szklanka wody
•    1 kostka bulionu rybnego
•    1 duża cebula
•    olej do smażenia
•    mąka do oprószenia ryby
•    4 łyżeczki przecieru pomidorowego
•    4 łyżeczki ketchupu
•    sól, pieprz
•    1 łyżeczka sosu sojowego

   Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i czarny pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.



5. Kutia orkiszowa

   Kutia orkiszowa to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny oraz mandarynek - klementynek sprawi, że będzie ona orzeźwiająca i niezwykle soczysta.

Składniki:

•    1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
•    150 g masy makowej
•    150 g żurawiny suszonej
•    150 ml mleka
•    100 g płatków migdałów
•    100 g orzechów włoskich
•    3 sztuki klementynek

   Mak w postaci masy makowej, orzechy włoskie i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy. Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Mandarynki obieramy i mieszamy z kutią. Podawać można na ciepło lub na zimno. Ozdabiamy połówkami orzechów oraz płatkami migdałowymi.



Dania główne

6. Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

   Pierogi - jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Do ich zrobienia wymagana jest cierpliwość i czas i wiele rąk do pracy, dlatego to idealne danie, przy którym można spędzić świąteczny czas z rodziną. A nic tak nie zbliża, jak wspólne gotowanie.

Składniki do ciasta:

•    500 g mąki pszennej
•    około 1/4 l wody
•    50 g miękkiego masła
•    1 jajko
•    2 żółtka
•    1 łyżeczka soli

Składnik do farszu:

•    200 g suszonych śliwek
•    200 ml wody
•    50 g orzechów włoskich
•    2-3 łyżki miodu

   Przygotowujemy farsz. Suszone śliwki gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie śliwki dokładnie odsączamy. Orzechy siekamy i mieszamy z miodem. Masa powinna być gęsta, więc miód najlepiej dodawać stopniowo. Do masy dodajemy śliwki i całość mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy na stolnicę i dodajemy miękkie masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo - wodę. Zagniatamy ciasto aż stanie się elastyczne i miękkie. Wkładamy do miseczki na 15 minut aby odpoczęło i przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy szklanką koła. Układamy masę po środku ciasta pierogowego i zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy ze stopionym masłem lub śmietaną.



7. Karp smażony w migdałowej panierce

   Ciężko wyobrazić sobie bez niego Święta! W każdej postaci jest po prostu pyszny! Co powiecie na smażonego karpia w chrupiącej panierce z płatkami migdałowymi…?

Składniki:

•    1 kg karpia
•    sok z cytryny
•    sól
•    biały pieprz
•    1/3 szklanki mąki
•    1 jajko
•    2 łyżki mleka
•    3 łyżki bułki tartej
•    50 g orzechów włoskich
•    50 g płatków migdałowych
•    olej rzepakowy do smażenia
•    2 łyżki masła

   Karpia oprawiamy, czyścimy, dzielimy na porcje wg uznania, myjemy i suszymy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów włoskich i płatków migdałowych przygotowujemy panierkę. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Karpia obtaczamy w mące, w jajku oraz w panierce. Rybę kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i łyżką masła (masło dodane jest do smaku) i smażymy na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na usmażonej rybie.



8. Ryba na słodko w galarecie

   Ryba w galarecie to wykwintna, elegancko wyglądająca na stole potrawa. Dodatkowo jej zaletą jest fakt, że można bawić się jej smakami. Opcję na słodko pokocha każdy miłośnik wyszukanych świątecznych dań.

Składniki:

•    1 karp (ok. 1,2 kg)
•    1/2 pęczka włoszczyzny
•    sok z cytryny
•    50 g suszonych moreli
•    100 g suszonej żurawiny
•    4 łyżeczki żelatyny
•    2 liście laurowe
•    po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
•    1/2 pęczka natki
•    sól

   Karpia czyścimy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondla, wlewamy 2 l wody, dodajemy płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz suszone morele i żurawinę. Gotujemy pod przykryciem 1 godzinę. Karpia dzielimy na dzwonka. Dodajemy do rybnego wywaru i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie dzwonka wyjmujemy, układamy na półmisku i studzimy. Wokół porcji ryby układamy suszoną morelę i żurawinę. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Przygotowany wywar rybny przecedzamy przez gęste sito, 1 litr gorącego płynu mieszamy z żelatyną. Zalewamy karpia, dekorujemy natką i studzimy. Karpia w schłodzonej galarecie wstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin.



9. Bigos

   Im dłużej będziemy go gotować, tym jego smak będzie pełniejszy. Z pewnością wyrazistości nadadzą mu soczystość suszonej śliwki oraz słodko-kwaśny smak suszonej żurawiny.

Składniki:

•    2 kg kiszonej kapusty
•    4 garści suszonych grzybów
•    100 g suszonych śliwek
•    50 g suszonej żurawiny
•    1 duża cebula
•    4 liście laurowe
•    1 łyżka majeranku
•    1 łyżeczka ziaren jałowca
•    2 ząbki czosnku
•    1/2 łyżeczki ziela angielskiego
•    olej rzepakowy
•    sól i pieprz do smaku

   Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody i odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie gotujemy grzyby przez ok. 25 minut. Odcedzamy, zostawiając wodę z gotowania i kroimy grzyby na mniejsze kawałki. W garnku bez tłuszczu podprażamy jałowiec, liście laurowe i ziele angielskie aż zaczną wydzielać aromat. Aby uniknąć spalenia należy regularnie mieszać przyprawy. Uprażone ziarna przekładamy na talerz. Do tego samego garnka wlewamy kilka łyżek oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie solimy. Cebulę szklimy, a gdy trochę zmięknie, dodajemy posiekane ząbki czosnku i całość chwilę podsmażamy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy posiekaną kiszoną kapustę, grzyby, uprażone ziarna jałowca, ziele angielskie oraz liście laurowe, suszone śliwki i zalewamy wodą z gotowanych grzybów. Gotujemy 2 godziny, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy suszoną żurawinę. Gotujemy do momentu, jak kapusta będzie miękka. Gotowy bigos po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.



Desery

10. Keks z bakaliami

   Keks z bakaliami to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny nada ciastu niezwykłej soczystości i wyjątkowego smaku.

Składniki:

•    500 g mąki tortowej
•    5 jajek
•    5 żółtek
•    300 g cukru
•    100 g masła
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    opakowanie mieszanki keksowej Bakalland
•    100 g suszonej żurawiny
•    50 g cukru pudru

   Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Naprzemiennie do masy dodajemy suche składniki z roztopionym masłem. Dodajemy masę keksową do ciasta oraz suszoną żurawinę. Ciasto wykładamy do formy keksowej. Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. Ostudzony keks oprószamy cukrem pudrem.



11. Piernik z suszoną żurawiną

   Trudno wyobrazić sobie Święta bez zapachu pieczonego piernika z powidłami śliwkowymi i bakaliami… Warto pokusić się o odrobinę finezji i sprawdzić, jak smakować będzie z niezwykle soczystą, suszoną żurawiną, która nada mu wyjątkowego i niecodziennego smaku, który z pewnością zachwyci cała rodzinę.

Składniki:

•    500 g miodu
•    2 szklanki cukru
•    250 g masła
•    750 g mąki
•    3 jajka
•    1/2 łyżeczki soli
•    2 torebki przyprawy do piernika
•    100 g orzechów włoskich
•    50 g migdałów
•    50 g suszonej żurawiny
•    500 g powideł śliwkowych
•    150 g gorzkiej czekolady
•    2 łyżki masła

   Miód, cukier i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa się zagotuje, a cukier rozpuści. Następnie przelewamy do miski i studzimy. Do chłodnej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajka, odrobinę soli oraz przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Dokładamy połowę pokrojonych orzechów włoskich oraz suszoną żurawinę i jeszcze chwilę mieszamy. Gotową masę przekładamy na dużą blachę do pieczenia (kwadratową albo prostokątną). Pieczemy w 180 stopniach, ok. 40 minut. Wystudzone ciasto studzimy, przekrawamy na 2-3 części i przekładamy powidłami. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy ciasto, a następnie dekorujemy połówkami orzechów oraz migdałami.



12. Sernik kajmakowy

   Ten najdelikatniejszy sernik sprawi, że Święta będą dla nas jeszcze bardziej magiczne. Nic tak nie buduje domowej atmosfery, jak puszyste ciasto z pysznie słodką masą i ulubionymi bakaliami. Zwieńczenie wspaniałej rodzinnej wieczerzy.

Składniki:

•    150 g herbatników
•    50 g masła
•    700 g twarogu półtłustego
•    3 duże jajka
•    3 żółtka
•    50 g cukru
•    opakowanie cukru waniliowego
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    1 opakowanie masy kajmakowej
•    50 g migdałów
•    50 g orzechów włoskich

   Herbatniki kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę sernikową. Twaróg rozdrabniamy i miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając ją w rondelku, aż stanie się delikatnie lejąca. Następnie sernik polewamy masą i studzimy. Ozdabiamy połówkami orzechów i migdałami.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE