Dzisiaj jest: Sobota, 23.11.2019 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

15 najbardziej kalorycznych popularnych potraw spożywanych przez Polaków


18.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


15 najbardziej kalorycznych popularnych potraw spożywanych przez Polaków


   Polska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, co wynika z położenia naszego państwa w środkowej części Europy. Kuchnia polska co warto nadmienić, zaczerpnęła wiele potraw od sąsiadujących z nami narodów.

   Wśród tradycyjnych potraw pojawiających się na polskich stołach niektóre zasługują na szczególną uwagę ze względu na wysoką kaloryczność. Poza tym, Polacy coraz chętniej wybierają także potrawy niemające polskiego rodowodu, co widać w poniższym rankingu. Poniżej zostały przedstawione najbardziej kaloryczne potrawy polskiej kuchni, a także te, nie wywodzące się z naszej narodowej kuchni, które są chętnie wybierane przez Polaków. Charakteryzują się one wysoką zawartością tłuszczów, w tym głównie tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans oraz wysoką zawartością cukrów prostych. Warto wiedzieć, z którymi potrawami trzeba obchodzić się ostrożnie w trosce o układ trawienny i smukłą sylwetkę wybierając mniejsze porcje.





1. Zapiekanka z serem i pieczarkami (ok. 900 kcal/porcja)

   Stałym elementem miejskiego krajobrazu są budki, w których można kupić dużą zapiekankę przygotowaną z bagietki, sera i pieczarkami. Posiłek jest sycący i niedrogi, a sama zapiekanka bardzo łatwo dostępna. Niemniej należy pamiętać, że bagietka przygotowana z pszennej mąki dostarcza dużo węglowodanów, a ser jest bogaty w tłuszcze nasycone. Duża zapiekanka polana ketchupem zawiera około 900 kcal.



2. Kebab w bułce (ok. 900 kcal/porcja)

   Innym popularnym, tanim daniem lubianym przez Polaków jest kebab w bułce. Danie składa się z bułki wypieczonej z pszennej mąki, mięsa oraz surówki i tuczącego sosu. Jeden duży kebab zawiera około 900 kcal. Wegetariańska wersja potrawy zawiera około 600 kcal.



3. Kotlet schabowy z kapustą i ziemniakami (ok. 800 kcal/porcja)

   Kotlet schabowy w chrupiącej panierce należy do ulubionych dań Polaków. Do dużego kawałka mięsa podawane są niezbyt zdrowe dodatki, w tym duża porcja ziemniaków polana sosem „z palonej mąki” oraz kapustę z zasmażką przygotowaną a bazie masła i wody. Jedna porcja zawiera około 800 kcal.



4. Zapiekanka z makaronu, mięsa i sera (ok. 600 kcal/porcja)

   Na polskich stołach często pojawia się także zapiekany makaron z mięsem i serem, zwany też lazanią. Danie jest polską wersją potrawy lasagne wywodzącej się z kuchni włoskiej. Przygotowuje się ją  z płatów makaronu przełożonych farszem przygotowanym z żółtego sera, mielonego mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelowego. Ten ostatni składa się głównie z mąki, mleka i masła. Jedna porcja zapiekanki zawiera około 600 kcal.



5. Pierogi ruskie z okrasą (ok. 800 kcal/porcja)

   Jedna porcja pierogów (6 sztuk średniej wielkości) z farszem przygotowanym z sera i ziemniaków polana tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną cebulką dostarcza organizmowi aż 800 kcal. Kaloryczność zmniejszy się o około 200 kcal, jeżeli zrezygnujemy z okrasy.



6. Frytki z majonezem (ok. 600 kcal/porcja)

   Frytki z majonezem są smakołykiem pochodzącym z Belgii. Polacy zajadają się głównie frytkami przygotowanymi metodą tradycyjną, a nie opartą na dwóch etapach smażenia wykorzystywaną w Belgii. Drugi sposób smażenia zapobiega wchłanianiu dużych ilości tłuszczu. Frytki przygotowane za pomocą pierwszej metody są natomiast bardziej tuczące i mniej chrupkie. Ziemniaki pokrojone w słupki i usmażone na głębokim oleju polewa się majonezem. Duża porcja posiłku zawiera około 600 kcal.



7. Flaczki (100 g - ok. 320 kcal)

   Flaczki należą do tradycyjnych dań polskiej kuchni. Niemniej są one bardzo bogatym źródłem cholesterolu. 100 g potrawy zawiera około 95 mg tego składnika. We flaczkach nie znajdziemy natomiast jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, nie wspominając o błonniku. Potrawa jest natomiast źródłem zwierzęcego białka. W 100 g dania znajduje się około 16 g pełnowartościowego białka.



8. Kotlet cielęcy w panierce (100 g - ok. 358 kcal)

   Kotlet cielęcy smażony w panierce jest smacznym przysmakiem tradycyjnej kuchni polskiej. W 100 g produktu znajduje się 28 g białka, a także aż 21 g tłuszczu. Cielęcina należy do bogatych źródeł białka, ale sposób przyrządzenia sprawia, że kaloryczność produktu jest bardzo wysoka. Panierka zawiera cukry proste powodujące gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Mięso jest nasączone niezdrowym tłuszczem.



9. Spaghetti bolognese (ok. 600 kcal/porcja)

   Spaghetti bolognese nie jest typową polską potrawą, ponieważ podobnie jak równie lubiana przez Polaków pizza wywodzi się z kuchni włoskiej. Niemniej makaron z sosem pomidorowym i mięsem posypany parmezanem należy do najbardziej popularnych potraw pojawiających się na polskich stołach. Danie jest sycące, łatwo i szybko je przygotować, a przy tym jest bardzo smaczne. Niestety jedna porcja (ok. 400 g) spaghetti bolognese dostarcza organizmowi około 600 kcal.



10. Kotlet mielony wieprzowo-wołowy (284 kcal)

   Kotlet mielony wieprzowo-wołowy może być podawany w bułce lub w zestawie z ziemniakami i dodatkami w postaci warzyw. Niemniej niewielka ilość warzyw nie sprawi, że danie będzie zdrowe. W 100 g kotleta mielonego przyrządzonego z wieprzowiny i wołowiny znajduje się około 12 g tłuszczu. Po usmażeniu potrawy kaloryczność zwiększa się o około 100 kcal.



11. Galareta wieprzowa (100 g - ok. 206 kcal)

   Przeciętna porcja galarety wieprzowej waży około 200 g, więc dostarcza organizmowi nieco ponad 400 kcal. Tradycyjny przysmak polskiej kuchni podaje się z pieczywem pszennym, które dostarcza cukrów prostych, co dodatkowo wpływa na tuczący charakter potrawy. Z 400 kcal dostarczonych organizmowi pod postacią galarety z nóżek wieprzowych część kalorii pochodzi z tłuszczu (ok. 29 g), a część z białka (ok. 32 g).



12. Placki ziemniaczane (100 g - ok. 269 kcal)

   Jeden, niewielki placek ziemniaczany zawiera 59 kcal. Niemniej na jednej sztuce zwykle się nie kończy. Przeciętnie zjadamy około 7-8 placków. W jednej sztuce znajduje się około 3,24 g tłuszczu, 6,14 g węglowodanów i zaledwie 1,33 g białka.



13. Naleśniki z serem (100 g - ok. 242 kcal)

   Jeden, niewielki naleśnik zawiera około 87 kcal, w tym 3 g tłuszczu, 3,8 g białka oraz około 11 g węglowodanów. Niemniej dodatkowo należy doliczyć wartość odżywczą nadzienia przygotowanego z serka waniliowego i twarożku oraz żółtka jaja i cukru pudru. Serowe nadzienie jest bardzo słodkie i smaczne, ale dostarcza organizmowi cukrów prostych, których nadmiar jest główną przyczyną tycia.



14. Kotlety ziemniaczane (100 g - ok. 241 kcal)

   Kotlety ziemniaczane przyrządza się z ugotowanych ziemniaków rozgniecionych na puree i wymieszanych z dodatkami (np. smażoną cebulką, szczypiorkiem, pokrojoną w kostki szynką itp.). Do masy dodaje się także jajo. Uformowane kotlety są obtaczane w bułce tartej i smażone na oleju. Jedna porcja zawiera zwykle kilka sztuk. Kotlety ziemniaczane zawierają niewielkie ilości białka, ale ich kaloryczność ze względu na sposób przyrządzenia jest bardzo podobna do kotletów z mięsa. Ziemniaczane danie zawiera też dużo skrobi, która w organizmie jest zamieniana w cukry proste.



15. Pyzy z mięsem (100 g - ok. 200 kcal)



   W rankingu nie została wymieniona pizza, która może być zarówno tucząca, jak i dietetyczna, w zależności od sposobu przygotowania ciasta oraz porcji. Kluczowe znaczenie mają też dodatki, więc trudno jednoznacznie określić kaloryczność jednego z ulubionych dań Polaków. W rankingu nie pojawiły się także popularne zestawy serwowane przez restauracje należące do globalnych sieci fast-food. Trudno nazwać je potrawami, ale gdyby przyjąć szersze rozumienie tego słowa, znalazłyby się na pierwszym miejscu w rankingu. Jeden zestaw może zawierać nawet do 1300 kcal, co jest równe około 60-70% dziennego zapotrzebowania na energię.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.25 Ocen: 8

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE