Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

15 pomysłów kulinarnych na zapiekane warzywa - z jajkiem, kurczakiem i w wersji wege


16.02.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


15 pomysłów kulinarnych na zapiekane warzywa - z jajkiem, kurczakiem i w wersji wege


   Warzywa zapiekane z dodatkiem kurczaka, jajem lub w wersji wege podbiją podniebienia największych łasuchów, a ich wartość odżywcza niewiele różni się od świeżych warzyw. Przyrządzanie zapiekanych warzyw na obiad lub kolację to dobry sposób na przemycenie ich do rodzinnej diety. Poniżej przedstawiamy 15 pomysłów na zapiekanki warzywne.

   Zapiekane warzywa są obecne w wielu regionalnych kuchniach jako składnik tart lub farszu, albo główny składnik dania. W kuchni greckiej popularnymi daniami z zapiekanymi warzywami są briami i musaka. We Włoszech do lasagne coraz częściej dodaje się cukinię zamiast mielonego mięsa. W nowoczesnej kuchni nie brakuje prostych połączeń, takich jak pieczone szparagi z jajkami, albo babka ziemniaczana z dodatkiem cukinii. Z niektórych warzywa można przygotować makaron - główny składnik zapiekanek. Popularnym sposobem na zapiekane warzywa są też tarty i quiche.





1. Szparagi zapiekane z jajkiem

   Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Następnie dodaj odrobinę oliwy, ułóż szparagi i posól je. Pilnuj, żeby szparagi się nie przypaliły i smaż przez ok. 4-6 minut. Następnie przewróć szparagi, żeby były równo podsmażone oraz wbij dwa jajka na szparagi. Kiedy białko się zetnie posyp danie parmezanem i przełóż na talerz.



2. Quiche szpinakowe

   Szpinakowe Quiche jest bardzo proste w przygotowaniu. Do jego upieczenia potrzebujesz klasycznej formy do tarty oraz następujących składników:

- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 szklanka posiekanego szpinaku
- 1 szklanka pokrojonych pieczarek
- 1 szklanka pokruszonej fety
- sól i pieprz
- 4 ubite jajka
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki startego sera Cheddar

   Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Podsmaż czosnek i cebulę na patelni, dodaj szpinak, pieczarki i fetę. Na koniec wymieszaj farsz z przyprawami. W misce o średniej wielkości wymieszaj jaja z mlekiem, dodaj trochę pieprzu i soli. Wyłóż formę papierem do pieczenia, przełóż do niej farsz, a następnie zalej farsz masą jajeczną. Piecz całość w piekarniku przez 15 minut, posyp całość serem Cheddar, a następnie piecz quiche jeszcze przez 35 minut. Po wyjęciu formy z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.



3. Pieczone pomidory z jajkiem

   Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

- 900 g pomidorów malinowych
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki

   Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Sparz pomidory gorącą wodą, aby usunąć skórkę. Następnie pokrój je w kostkę i umieść w czterech kokilkach. Następnie obierz czosnek i pokrój go na cienkie plasterki. Włóż je między pomidory. Skrop warzywa oliwą, posyp solą morską i pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj. Wstaw kokilki do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjmij kokilki i zrób zagłębienia w upieczonych warzywach, do których wbij po jednym jajku. Wstaw warzywa na ok. 5-10 minut do piekarnika. Przed podaniem warzyw posyp je świeżo posiekaną natką pietruszki.



4. Zapiekana dynia z mielonym mięsem i sosem beszamelowym

   Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz takich składników, jak:

- 2-3 małe dynie Hokkaido
- 300 gram mięsa mielonego drobiowego (w wersji wege można zastąpić je 300 g ugotowanej soczewicy)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 gram pokrojonego w drobną kostkę bakłażana
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 20 g selera pokrojonego w kostkę
- 80 g cebuli posiekanej w drobną kostkę
- 1,5 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- posiekana pietruszka
- sól himalajska i świeżo zmielony pieprz do smaku

   Natomiast serowy sos beszamelowy przygotujesz z 150 ml mleka, 100 ml śmietany, 40 g rozpuszczonego masła, 10 g mąki, świeżo zmielonej gałki muszkatołowej (szczypta), 125 g sera ricotta, 100 g startego parmezanu oraz 1 żółtka.

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Użyj ostrego noża do przecięcia dyni na pół. Następnie łyżeczką wydrąż miąższ dyni zawierający pestki. Możesz je ususzyć, a następnie rozłupać. Posmaruj dynię rozpuszczonym masłem i umieść je w piekarniku na 15 minut. Podsmaż mięso na patelni (lub soczewicę), na 2 łyżkach oliwy, następnie dodaj bakłażan i smaż, aż mięso i bakłażan lekko się zarumienią. Na drugiej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek, dodaj czosnek, cebulę i seler. Po 10 minutach dodaj kumin i cynamon, a następnie przecier pomidorowy. Wymieszaj sos z mięsem i bakłażanem, a następnie dodaj jeszcze posiekaną pietruszkę.

   W małym rondlu rozgrzej mleko i śmietanę na małym ogniu. W osobnym rondlu rozpuść masło i wymieszaj je z mąką. Gotuj przez kilka minut, a następnie stopniowo dodawaj do mąki mleko ze śmietaną. Po zgęstnieniu sosu dodaj ser, a kiedy się rozpuści zdejmij rondel z ognia. Dodaj żółtko, sól, świeżo zmielony pieprz i sproszkowaną gałkę muszkatołową.

   Wypełnij upieczone dynie farszem, a następnie polej sosem beszamel. Wierzch dyni możesz posypać dodatkowo serem Cheddar. Wstaw dynie do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem, odczekaj 10 minut od wyjęcia dyni z piekarnika.



5. Jajka zapiekane ze szpinakiem

   Do przygotowania jajek zapiekanych ze szpinakiem potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała posiekana szalotka
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 2 szklanki szpinaku pozbawionego łodyżek
- 4 duże jajka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- połówka awokado pokrojonego na plastry
- 1/3 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- ¼ szklanki pokruszonego sera feta

   Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Celsjusza. Wysmaruj kokilki oliwą z oliwek. Podgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj szalotkę i czosnek oraz smaż przez 2-3 minuty. Dodaj szpinak i smaż przez 5 minut. Przełóż szpinak do kokilek i wbij do każdej z nich po jednym jajku. Posyp całość solą i pieprzem. Wstaw kokilki do piekarnika na 20 minut. Jajka powinny być ścięte, ale mieć płynne żółtko. Przed podaniem udekoruj zapiekankę pomidorkami koktajlowymi, awokado i pokruszonym serem feta.



6. Zapiekany kalafior z serem

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

- 1 główkę kalafiora
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 szklanki sosu czosnkowego (z jogurtu i świeżego czosnku)
- 1 szklanka startego sera cheddar

   Podziel główkę kalafiora na różyczki, wymieszaj je z oliwą z oliwek oraz solą. Rozłóż różyczki kalafiora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wstaw kalafiora na 18 minut. Następnie posyp kalafiora serem cheddar i wstaw ponownie do piekarnika. Kiedy ser się rozpuści danie jest gotowe. Pieczony kalafior możesz podawać z grillowanym kurczakiem, albo w wersji wege. Dla podbicia smaku możesz podawać go z czosnkowym sosem.



7. Pieczona marchew z ziołami

   Do przygotowania pieczonej marchewki z ziołami potrzebujesz takich składników, jak:

- 10 średniej wielkości, obranych marchewek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego tymianku
- ½ łyżeczka nasion kuminu i kolendry (lekko uprażonych)
- 2 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki sproszkowanego chili
- 2 łyżki posiekanej mięty

   Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przekrój marchew na pół (wzdłuż). Jeżeli marchewki są duże, możesz przekroić połówki na mniejsze części. Wymieszaj marchewki z oliwą z oliwek, solą i pieprzem oraz tymiankiem. Następnie rozłóż pokrojone marchewki na blaszce wyłożonej papierem. Piecz warzywa przez 20-25 minut. Po 10 minutach wymieszaj marchewki, żeby równo się przypiekły. W międzyczasie rozgnieć moździerzem nasiona kolendry i kuminu. Dodaj miękkie masło, kurkumę i sproszkowane chili. Przełóż upieczone marchewki do naczynia żaroodpornego, pokryj je pikantnym masłem, a następnie udekoruj miętą.



8. Cukinia faszerowana pieczarkami i kaszą jaglaną

   Do przygotowania cukinii faszerowanej pieczarkami i kaszą jaglaną potrzebujesz:

- 2 małe cukinie (są smaczniejsze)
- 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g pieczarek
- małą cebulę
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ szklanki startego sera gouda
- sól, pieprz, ostra papryka
- drobno posiekana natka pietruszki do dekoracji

   Wsyp kaszę jaglaną na sitko, a następnie przelej wrzątkiem. Jeżeli pominiesz tę czynność, kasza będzie miała goryczkowy smak. Następnie zalej kaszę jaglaną (ok. 1/3 szklanki) gorącą wodą, dodaj szczyptę soli i ugotuj. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut, po czym odstaw do ostygnięcia. Umyj cukinię, odetnij gorzkie końce i przekrój je wzdłuż. Wydrąż nasiona łyżeczką.

   Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na małej ilości oleju, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Na koniec wymieszaj składniki z kaszą jaglaną i wypełnij farszem cukinie. Wstaw je cukinie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Następnie posyp cukinie serem i wstaw ponownie do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Przed podaniem posyp zapiekane warzywa posiekaną drobno pietruszką.



9. Pieczone bataty z sosem czosnkowo-musztardowym

   Do przygotowania prostego dania z batatów potrzebujesz:

- 4 małe bataty lub 2 duże sztuki
- 1 małą gałązkę świeżego tymianku
- 1/3 szklanki greckiego jogurtu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki posiekanego tymianku
- ½ łyżeczki przeciśniętego przez praskę czosnku

   Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Pokrój bataty w plastry i posyp świeżym tymiankiem. Piecz bataty przez 60-75 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietanę, musztardę i czosnek w małej misce. Podawaj upieczone słodkie ziemniaki z sosem musztardowo-czosnkowym.



10. Pieczone kalafiory i brokuły z sosem beszamel

   Do przygotowania pieczonych kalafiorów i brokułów z sosem beszamel potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 mały kalafior podzielony na różyczki
- 500 g brokułów (różyczek)
- sól, pieprz świeżo zmielony, świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 150 ml mleka
- 100 g sera ementaler (startego)

   Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, a następnie piecz kalafior i brokuł przez 20 minut. Rozgrzej w rondlu masło, dodaj mąkę i lekko ją podsmaż. Następnie powoli wlej 150 ml mleka i doprowadź do wrzenia. Dodaj do sosu starty ser, aby się rozpuścił. Na koniec dodaj przyprawy. Polej sosem upieczone warzywa i gotowe.



11. Zapiekanka z marchewki, selera i sera

   Do przygotowania tej zapiekanki potrzebujesz takich składników, jak:

- 4 duże marchewki, obrane i pokrojone w plastry
- ¼ szklanki masła
- ½ średniej cebuli (posiekanej)
- 1 szklanka posiekanego selera
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka śmietany

   Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Dodaj odrobinę masła do rondla, a następnie przełóż do niego pokrojone marchewki - duś warzywa przez 20 minut. W międzyczasie rozpuść masło w rondlu, dodaj cebulkę, seler, a następnie stale mieszając smaż warzywa przez 5 minut. Połącz warzywa w jedną mieszankę i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj ser z mąką, a następnie dodaj do nich śmietanę. Zalej warzywa sosem i wstaw całość do piekarnika na 20 minut.



12. Pieczona papryka z cebulą

   Do przygotowania pieczonej papryki z cebulą potrzebne są takie składniki, jak:

- czerwona papryka, żółta papryka, zielona papryka
- ½ dużej czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ cytryny
- sól i pieprz

   Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Pokrój paprykę i cebulę w cienkie paski, a następnie przełóż warzywa do miski o średniej wielkości. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie przełóż warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem warzyw do piekarnika skrop je sokiem z cytryny. Piecz warzywa przez 20 minut. Opcjonalnie możesz pod koniec pieczenia położyć na papryce plastry sera mozzarella lub pokruszoną fetę.



13. Meksykańska zapiekanka z kurczakiem, kukurydzą i fasolą

   Do przyrządzenia meksykańskiej zapiekanki z kurczakiem, kukurydzą i fasolą potrzebujesz takich składników, jak:

- 2 duże piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 szklanka startego sera Cheddar

   Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, dodaj przyprawy i podsmaż mięso na oleju, aby lekko zarumieniło się z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego podsmażone mięso z kurczaka, zalej je pokrojonymi pomidorami. Następnie ułóż warstwę z czerwonej fasoli i kukurydzy. Wierzch zapiekanki posyp serem. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz zapiekankę pod przykryciem przez ok. 30 minut.



14. Pieczone buraczki z octem balsamicznym i oliwą

   Do przygotowania pieczonych buraczków potrzebujesz takich składników:

- 4 małe buraczki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżo pokrojonej bazylii
- 1 łyżka octu balsamicznego

   Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ułóż buraczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp przyprawami i skrop oliwą. Piecz buraczki przez 40 minut. Następnie odstaw buraczki na 30 minut. Obierz upieczone buraczki i pokrój je na plastry o grubości 2-3 cm. W średniej wielkości misce wymieszaj bazylię z octem balsamicznym oraz pokrojonymi buraczkami. Serwuj na ciepło.



15. Bakłażan zapiekany z fetą

   Do przygotowania zdrowej przekąski potrzebujesz takich składników, jak:

- 150 g sera feta
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 małe bakłażany

   Pokrój bakłażany w plastry, a następnie skrop oliwą z oliwek wymieszaną z czosnkiem. Posyp bakłażana szczyptą soli morskiej i pieprzu. Wstaw warzywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia posyp bakłażany pokruszoną fetą. Opcjonalnie możesz podawać pieczonego bakłażana z fetą ze świeżą natką pietruszki.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE