Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

15 przepisów kulinarnych na zupy chłodniki - idealne w upalne dni


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


15 przepisów kulinarnych na zupy chłodniki - idealne w upalne dni


   Jadłospis w upalne dni powinien opierać się głównie na pokarmach płynnych, które ochłodzą organizm i pozwolą odetchnąć. Dlatego w tym przypadku idealnie sprawdzą się zupy. Ich zaletą jest lekkostrawność i korzystny wpływ na nawodnienie organizmu. Do wyboru są zupy tradycyjne, zupy typu krem i orzeźwiające chłodniki.

   Chłodnik jest zupą podawaną na zimno, z reguły poniżej temperatury pokojowej. Według zasad kulinarnych zupa tego typu powinna być schłodzona do temperatury poniżej 14 stopni Celsjusza. Najczęściej do przyrządzenia tego typu zupy wykorzystuje się zmiksowane lub poszatkowane warzywa lub owoce. Chłodnik może mieć różne postaci regionalne - w Polsce popularnym daniem jest chłodnik litewski, w Hiszpanii prym wiedzie pomidorowe gazpacho, w kuchni francuskiej można uraczyć się zupą vichyssoise przyrządzaną na bazie pora. Przykładem owocowej zupy na upalne dni jest natomiast zupa wiśniowa meggyleves wywodząca się z kuchni węgierskiej.





1. Zupa szczawiowa

   Zupa szczawiowa należy do tradycyjnych polskich potraw, które smakują dobrze także po schłodzeniu. Do przygotowania zupy szczawiowej potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 5 małych ziemniaków
- 2 średniej wielkości marchewki
- 200 g świeżego szczawiu
- 3 jaja (ugotowane na twardo)
- 3 łyżki śmietanki 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- pieprz i sól

   Obierz ziemniaki i marchew, a następnie pokrój warzywa w drobną kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Ugotowane jajka pokrój w plastry lub w ćwiartki i ułóż w salaterkach, a świeży szczaw posiekaj drobno razem z łodyżkami. Szczaw wrzuć do zupy. Wymieszaj śmietankę z mąką pszenną, a następnie dodaj do mieszanki kilka łyżek gorącej zupy, aby zahartować śmietankę. Zabiel zupę, dodaj pieprz i sól, a następnie gotuj jeszcze przez 30 minut na małym ogniu.



2. Chłodnik litewski

   Do przygotowania chłodnika litewskiego niezbędne są takie składniki, jak:

- 250 g botwiny
- 1 ogórek
- 6 rzodkiewek
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 300 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego

   Posiekaj drobno botwinę, a następnie dodaj ją do 300 ml gotującego się bulionu. Po upływie ok. 15 minut botwinka będzie gotowa. Odstaw zupę do ostygnięcia. W międzyczasie w misce o pojemności ok. 2 litrów zetrzyj ogórka i rzodkiewki. Wymieszaj je z 500 ml jogurtu. Kiedy botwina ostygnie, dodaj ją do jogurtu z warzywami i starannie połącz wszystkie składniki. Ugotuj jajka, pokrój je w ćwiartki i ułóż w salaterkach wypełnionych chłodnikiem. Tradycyjnie chłodnik litewski jest podawany z ugotowanymi ziemniakami z okrasą lub z żytnim pieczywem.



3. Gazpacho, czyli pomidorowy chłodnik

   Gazpacho jest klasyczną zupą w letnim menu, wywodzącą się z hiszpańskiej kuchni. Zupa jest przyrządzana na bazie sezonowych, świeżych składników. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki, zblendować je i gotowe. Do przygotowania gazpacho potrzebne są takie składniki, jak:

- pomidory pozbawione nasionek (3/4 kg)
- ogórek, obrany ze skórki i pozbawiony nasionek
- zielona papryka bez gniazda nasiennego
- grzanki z 2-4 kromek chleba pszennego (do podania)
- pół czerwonej cebuli drobno posiekanej
- drobno posiekane dwa małe ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (3 łyżki)
- kumin, pieprz i sól
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka soku z limonki

   Wszystkie składniki poza kilkoma łyżeczkami pokrojonych warzyw (do dekoracji) oraz grzanek zmiksuj blenderem, aby uzyskać zupę o jednolitej konsystencji. Przełóż zupę do lodówki na 4 godziny. Podawaj gazpacho w salaterkach, schłodzone, z dodatkiem grzanek i posypane pokrojonymi warzywami. Gazpacho może być podawane także z kostkami sera feta.



4. Vichyssoise - chłodnik z pora

   Do przygotowania chłodnika z pora o nazwie vichyssoise, pochodzącego z francuskiej kuchni, potrzebujesz następujących składników:

- 1 litr drobiowego bulionu
- 5 małych ziemniaków obranych i pokrojonych na cienkie plastry
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 pory (biała część), pokrojone w drobne plasterki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- liść laurowy, pół łyżeczki suszonego majeranku, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, sól i pieprz

   W dużym rondlu rozpuść masło na małym ogniu, a następnie dodaj pokrojonego pora. Smaż całość przez 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, sól i pieprz. Po 2-3 minutach dodaj tymianek, majeranek, liść laurowy i dobrze wymieszaj całość. Duś warzywa z przyprawami pod przykryciem prze z 12 minut. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zredukuj ogień i gotuj zupę jeszcze przez 30 minut. Zblenduj zupę i odstaw ją do schłodzenia. Chłodnik z pora vichyssoise najlepiej podawać z łyżką śmietany. Vichyssoise może być serwowany także na ciepło.



5. Meggy leves - węgierska zupa z wiśni

   Do przyrządzenia węgierskiej zupy na basie wiśni potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 litr wody
- pół kg świeżych wiśni, wydrylowanych
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru pudru

   Do dużego rondla przełóż wiśnie, posyp je cukrem i zalej wodą. Następnie gotuj owoce przez około 10 minut. W międzyczasie w misce wymieszaj śmietanę z mąką i solą i 1 łyżką cukru pudru. Następnie wlej do śmietanowej mieszanki kilka łyżek gorącego soku z wiśni, aby ją zahartować. Wymieszaj całość na gładką, jednolitą masę. Dodaj śmietanę do wiśni i mieszaj na jednolitą masę. Gotuj zupę jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu, ale uważaj, żeby jej nie zagotować, bo śmietana się zważy. Odstaw zupę do schłodzenia, a kiedy nabierze temperatury pokojowej wstaw ją do lodówki. Meggy leves jest serwowana jako pierwsze danie, ale odpowiednio podana sprawdzi się także jako deser. Można podawać ją z łyżką kwaśnej śmietany lub z bitą śmietaną.



6. Zupa kukurydziana

   Do przygotowania lekkiej, ale pożywnej zupy kukurydzianej potrzebujesz następujących składników:

- 4 kolby kukurydzy
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 0,75 l wody
- pół szklanki pokrojonego w kostkę awokado
- pół szklanki pokrojonej w kostkę rzodkiewki
- 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- pieprz i sól

   Obkrój kolby kukurydzy z ziaren za pomocą ostrego noża. Rozgrzej masło w dużym rondlu, na średnim ogniu, dodaj cebulę, tymianek i sól. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 8 minut. Następnie dodaj kukurydzę i czosnek. Gotuj kolejne 4 minuty, dodaj wodę i zwiększ ogień do średniego i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij rondel z ognia i usuń gałązki tymianku. Połowę zupy przelej do osobnego garnka i zblenduj na jednolitą masę. Następnie przelej ją do pozostałej zupy i wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zupę kukurydzianą serwuj z dodatkiem awokado, rzodkiewki, kolendry i soku z limonki.



7. Zupa z awokado

   Do przyrządzenia chłodnika z awokado potrzebujesz takich składników, jak:

- 4 średniej wielkości awokado, obrane ze skórki, pozbawione pestki i pokrojone w kostkę
- 1 litr drobiowego bulionu
- 2/3 szklanki mleka pełnotłustego
- 2 szalotki, drobno posiekane
- sok z jednej limonki
- kwaśna śmietana
- pieprz i sól
- grzanki (w ilości według uznania - do serwowania zupy)

   Zblenduj awokado z bulionem, mlekiem, szalotkami oraz dopraw pieprzem i solą. Wstaw zupę do lodówki. Po 6 godzinach rozlej zupę do salaterek i podawaj z łyżką śmietany oraz grzankami.



8. Chłodnik z ogórków

   Do przygotowania chłodnika z ogórków potrzebujesz następujących składników:

- 2 duże ogórki szklarniowe, przekrojone w poprzek i pozbawione gniazd nasiennych (1/2 szklanki ogórków pokrojonych w drobną kostkę do dekoracji, pozostała część pokrojona w grubszą kostkę)
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 mała szalotka drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1/3 szklanki drobno posiekanego koperku
- 1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżki liści kolendry
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek i odrobina oliwy do skropienia chłodnika po podaniu
- sól, pieprz

   Do jednej miski wrzuć ogórka, jogurt, sok z limonki, szalotkę, czosnek, koperek, pietruszkę, estragon oraz oliwę. Zblenduj wszystkie składniki, tak aby powstała zupa o jednolitej konsystencji. Przykryj miskę folią aluminiową i umieść w lodówce na 8 godzin (na noc). Przed rozlaniem zupy do salaterek wymieszaj zupę ponowne. Po rozlaniu do mniejszych miseczek posyp chłodnik ogórkiem, cebulą i skrop niewielką ilością oliwy.



9. Chłodnik z awokado i mleka kokosowego

   Chłodnik przygotowany na bazie awokado i mleka kokosowego jest idealną zupą w menu na upalny dzień. Ma egzotyczny smak i pożywny charakter oraz jest bogata w wartości odżywcze, zwłaszcza w kwasy tłuszczowe pochodzące z awokado. Do przygotowania chłodnika z awokado i mleka kokosowego potrzebujesz następujących składników:

- 3 awokado, pozbawione pestki, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pół średniej wielkości cebuli, pokrojonej w kostkę,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 500 ml warzywnego bulionu
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- sól i pieprz

   Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu, dodaj cebulkę i smaż, aby się zeszkliła. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Odstaw warzywa do schłodzenia. Zblenduj awokado z 1,5 szklanki bulionu, a następnie dodaj pozostały bulion, usmażoną cebulę i czosnek, sól i pieprz. Zblenduj wszystkie składniki, aby chłodnik uzyskał gładką konsystencję. Następnie rozlej zupę do mniejszych salaterek i polej mleczkiem kokosowym. Wstaw salaterki do lodówki na ok. 30 minut.



10. Gazpacho z krewetkami

   Gazpacho - chłodnik pomidorowy - ma wiele odmian. Jedna z nich zakłada przyrządzenie zupy warzywnej i podanie jej z krewetkami. Do przygotowania gazpacho z krewetkami potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 kilogram pomidorów, obranych ze skórki, pozbawionymi gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę,
- 1 mała szalotka (drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- 1 ogórek szklarniowy, obrany, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony w kostkę,
- 1 papryka średniej wielkości, pozbawiona nasion, pokrojona w kostkę,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz

   Po przygotowaniu zupy - zblendowaniu wszystkich składników na gładką masę - przygotuj krewetki i grzanki. Na powyższą ilość zupy potrzebujesz takich składników, jak 0,5 kg krewetek (obranych, gotowych do usmażenia), olej do smażenia, 100 g pomidorków cherry pokrojonych w kostkę lub przekrojonych na pół, sól i pieprz oraz grzanki w ilości po pół kromki na miseczkę (bądź według uznania).

   Po przygotowaniu zupy wstaw ją do lodówki, a w międzyczasie usmaż krewetki - posyp je solą i pieprzem, a następnie smaż po około 1,5 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Po rozlaniu schłodzonej zupy do salaterek, umieść w każdej miseczce krewetki oraz grzanki. Możesz skropić zupę z wierzchu odrobiną oliwy z oliwek oraz udekorować świeżymi listkami bazylii.



11. Chłodnik z ogórka i awokado

   Do przyrządzenia chłodnika na bazie ogórka i awokado potrzebujesz następujących składników:

- 1 duży ogórek szklarniowy, obrany i pokrojony w kostkę - odłóż pół szklanki do posypania gotowej zupy, rozlanej do salaterek,
- 1 awokado, obrane, pozbawione pestki i pokrojone w kostkę - odłóż pół szklanki do posypania gotowej zupy, rozlanej do salaterek,
- 1/4 szklanki świeżo posiekanej kolendry,
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz

   Zblenduj wszystkie składniki w dużej misce, a następnie rozlej je do mniejszych salaterek. Możesz schłodzić zupę w misce, albo dopiero po rozlaniu do salaterek, jeżeli chcesz je szybko podać. Przed podaniem posyp zupę pokrojonym w kostkę ogórkiem i awokado.



12. Chłodnik z groszku, podany z grzankami i greckim jogurtem

   Do przyrządzenia chłodnika na bazie groszku potrzebujesz takich składników, jak:

- 250 ml bulionu warzywnego
- 0,5 kg świeżego groszku,
- 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 mała zielona cebulka, drobno posiekana,
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę.
- 2 łyżki świeżego soku z limonki, 1 łyżka octu ryżowego,
- sól i pieprz

   Do podania potrzebujesz łyżkę greckiego jogurtu na każdą salaterkę oraz kilka grzanek. W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki, a następnie połącz je z bulionem. Przykryj miskę z zupą folią aluminiową i odstaw do schłodzenia. Przed serwowaniem dodaj do zupy sok z limonki, ocet ryżowy i sól. Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Następnie rozlej zupę do salaterek, dodaj łyżkę greckiego jogurtu i posyp całość grzankami.



13. Truskawkowo-kokosowy chłodnik

   Do przyrządzenia truskawkowo-kokosowego chłodnika, który sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na deser, potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 kg truskawek
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- szczypta soli

   Zblenduj truskawki na jednolitą masę, a następnie dodaj syrop z agawy, mleko kokosowe, sok z limonki i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw chłodnik do lodówki. Chłodnik truskawkowy możesz podać ze świeżymi listkami mięty lub z dodatkiem bitej śmietany (na deser).



14. Chłodnik z mango i malin

   Do przyrządzenia chłodnika z mango i malin potrzebujesz takich składników, jak:

- 1,5 szklanki świeżego mango, obranego i pokrojonego w kostkę
- pół szklanki świeżych malin
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka mleka migdałowego

   Umieść owoce - mango i maliny w dużej misce i zblenduj je na gładką masę. Następnie dodaj jogurt i mleko migdałowe. Zblenduj całość w jednolitą masę, a następnie wstaw do lodówki. Możesz podawać chłodnik na deser lub na lunch, ze świeżymi owocami i łyżką jogurtu greckiego.



15. Gazpacho z arbuza i pomidorów

   Chłodnik z arbuza i pomidorów to prawdopodobnie jedno z najbardziej dziwacznych połączeń smakowych, na jakie można natknąć się szukając przepisów na chłodnik. Do przyrządzenia chłodnika na bazie arbuza potrzebujesz takich składników, jak:

- 4 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę, pozbawionego nasion,
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów, pozbawionych nasion i obranych ze skórki
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków, pozbawionych nasion i obranych ze skórki
- 3 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej drobno pietruszki
- szczypta cukru

   Zblenduj arbuza, a następnie przełóż masę do plastikowej miski, dodaj sok z limonki, czosnek, sól, pieprz, ogórka, pomidory, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, szczyptę cukru i pietruszkę. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Następnie przełóż gazpacho do salaterek i wstaw je do lodówki na 30 minut. Przed podaniem możesz udekorować salaterki plastrem limonki. Smak tego chłodnika jest zaskakująco orzeźwiający.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE