Wielu pracowników jest zbyt zapracowanych, aby zjeść zdrowy lunch. Duża część pracowników ma problemy z odżywianiem i narzeka na brak czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Tymczasem dietetycy są zgodni co do tego, że przerwy między posiłkami nie powinny wynosić dłużej niż 3 godziny.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyraziła stanowisko, że sposób odżywiania się pracowników determinuje ich produktywność. Osoby, które rezygnują ze spożywania posiłków w czasie pracy, mają mniejszą wydolność organizmu, a jakość i ilość zrealizowanych przez nich zadań jest niższa. Zmęczenie i niedobór snu nie są zatem jedynymi czynnikami odpowiedzialnymi za mniejszą produktywność. Unikanie spożywania posiłków w pracy także jest tego przyczyną. Poniżej przedstawiamy zdrowe i smaczne propozycje na lunch do pracy.
|
|
1. Sałatka makaronowa z warzywami i serem feta
Do przygotowania sałatki pomidorowej z makaronem potrzebujesz takich składników, jak: 375 g makaronu, 220 g suszonych pomidorów pokrojonych w paski, 2 szklanki posiekanego w paski kurczaka (gotowanego lub upieczonego), 75 g szpinaku baby, 1 mała, czerwona cebula drobno posiekana, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 100 g sera feta.
Do przygotowania dressingu potrzebne są 1/3 szklanki oleju, 2 łyżki białego octu winnego, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka białego cukru, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dodaj dressing po połączeniu pozostałych składników.
Ugotuj makaron w dużym garnku, w osolonej wodzie, aby uzyskać konsystencję al dente. Następnie odsącz makaron i zalej zimną wodą. Odstaw do schłodzenia. W między czasie połącz w misce szpinak, kurczaka, pomidory, cebulkę i dressing. Dodaj makaron i pokruszony ser feta. Sałatka najlepiej smakuje serwowana w temperaturze pokojowej.
2. Sałatka z ciecierzycy i fasoli
Do przyrządzenia sałatki potrzebujesz takich składników, jak 1 puszka ciecierzycy, 1 puszka fasolki czerwonej, 250 g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżeczki miodu, 1/3 szklanki oliwy z oliwek i 2 łyżki octu balsamicznego.
W średniej wielkości misce wymieszaj musztardę, miód, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Następnie dodaj ugotowaną fasolkę szparagową, odsączoną ciecierzycę i fasolkę. Wymieszaj całość i gotowe. Podawaj sałatkę ze świeżą kolendrą.
Sałatka dobrze smakuje podana bez dodatków, a także serwowana z chlebem pita lub zawinięta w pszenną tortillę.
3. Sałatka z gotowanej pszenicy z dodatkiem fety
Do przygotowania sałatki potrzebujesz 1 szklankę ziaren pszenicy, pół szklanki pokruszonego sera feta, świeżą natkę pietruszki, szklankę posiekanego fenkuła, pokrojoną w plasterki zieloną cebulkę. Dodatkowo, do przygotowania sosu są potrzebne 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 średniej wielkości czerwona cebulka, drobno posiekana, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki świeżego tymianku (około 3 gałązki), pół szklanki oliwy z oliwek, 1/4 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki balsamicznego octu, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli i pieprz.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Dodaj cebulkę, sól i pieprz. Po 10 minutach dodaj czosnek i tymianek. Przełóż podsmażone warzywa do pojemnika blendera. Dodaj pozostałe składniki sosu vinegret i zblenduj na gładką masę.
Zagotuj 1 litr wody, dodaj sól i ziarna pszenicy. Zmniejsz ogień i gotuj, aż ziarna pszenicy będą miękkie (około 25-30 minut). Odsącz i odstaw do ostygnięcia. W średniej wielkości misce połącz jeszcze ciepłe ziarna z 6 łyżkami sosu vinegret. Dodaj ser feta, pietruszkę i pozostałe warzywa. Po wymieszaniu sałatka jest gotowa do podania.
4. Sałatka ryżowa z warzywami
Do przygotowania sałatki potrzebujesz 1 szklankę ugotowanego ryżu, 1-2 bataty, 1 brokuł, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżeczkę białego sezamu i 1 łyżeczkę czarnego sezamu.
Dressing zostanie przyrządzony na bazie 1 łyżki startego, świeżego imbiru, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, 2 łyżek białego miso, 2 łyżek tahini, 1 łyżki miodu, 1/4 szklanki octu ryżowego, 2 łyżek oleju sezamowego i 2 łyżek oliwy z oliwek.
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Obrane, pokrojone w kostkę bataty wymieszaj z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Piecz bataty przez 20 minut. Zblanszuj brokuła dzieląc go na mniejsze różyczki. Na małej patelni upraż ziarna sezamu. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki.
5. Sałatka z fety, pomidorów i ciecierzycy
Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie posiłku do pracy, ten przepis będzie odpowiedni. Potrzebujesz jedynie pięciu składników - ciecierzycy w puszce, pomidorków koktajlowych, sera feta, 2 łyżek oliwy z oliwek i ziół prowansalskich, albo świeżej bazylii. Odsączoną ciecierzycę wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym serem feta. Dodaj oliwę i zioła i gotowe.
6. Tortilla z awokado, pomidorem i bekonem
Do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz pszenną tortillę, 5 pomidorów koktajlowych, 2 plastry chrupkiego, dobrze wysmażonego bekonu, połowę awokado, 5 liści sałaty masłowej, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z limonki, pieprz i sól.
Pokrój pomidory koktajlowe i awokado na mniejsze kawałki. Rozdrobnij liście sałaty, a oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z limonki i przyprawami. Ułóż na tortilli bekon, sałatę, pomidory, awokado, pokruszoną fetę i polej całość dressingiem. Zawiń tortillę i gotowe. Możesz przygotować jedną dużą porcję sałatki, na 2-3 dni.
7. Kanapka z indykiem i sałatą
Czasami sprawdzają się najprostsze rozwiązania - na przykład samodzielnie przygotowana kanapka z indykiem i sałatą. Do jej przygotowania potrzebujesz 1 łyżkę startego parmezanu, dwie kromki pełnoziarnistego chleba, 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 3 plastry pieczonego indyka, 4 liście sałaty masłowej.
Wymieszaj majonez z sokiem z cytryny i pokryj nim kromki chleba. Połóż sałatę, a następnie plastry pieczonego indyka, posyp go parmezanem i przykryj warstwą sosu i chlebem. To sposób na szybki i smaczny lunch do pracy. Majonez możesz zastąpić jogurtem z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich, albo sosem przygotowanym na bazie jogurtu i majonezu (1:1).
8. Croissant w wytrawnej wersji
Zamiast kanapki z pełnoziarnistego chleba, możesz przygotować na lunch croissanta w wytrawnej wersji - z masłem, szynką i serem. Pamiętaj o porcji warzyw lub owoców - zabierz jabłko lub porcję winogron.
9. Kanapka z pastą z fasoli i warzywami
Do przygotowania sycącej i pożywnej kanapki potrzebujesz dwóch kromek pełnoziarnistego chleba, rukolę, pastę z białej fasoli, czerwoną cebulę, świeży ogórek, awokado. Pasta z fasoli posłuży jako smarowidło. Przygotujesz ją poprzez zblendowanie białej fasoli konserwowej, odsączonej z zalewy, z wybranymi przyprawami i 2 łyżkami pasty tahini lub masła orzechowego. Następnie połóż dwa krążki czerwonej cebuli, plasterki ogórka, plastry awokado i rukolę.
10. Penne z bazyliowym pesto
Do przygotowania posiłku potrzebujesz 1,5 szklanki ugotowanego makaronu penne (al dente), 3 łyżki bazyliowego pesto, listki świeżej bazylii, 5 pomidorków koktajlowych, 1/3 szklanki pokruszonego sera feta. Ugotowany makaron wymieszaj z bazyliowym pesto, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i ser feta i świeżą bazylię.
11. Papryka, fasola i awokado
Do przygotowania sałatki potrzebujesz awokado, czerwoną paprykę, puszkę czerwonej fasoli, oliwę z oliwek, świeżą bazylię, sól i pieprz. Oliwę z oliwek wymieszaj z solą i pieprzem. Odsączoną fasolę wymieszaj z pokrojoną papryką i awokado. Na koniec dodaj oliwę z przyprawami i świeżą bazylię.
12. Makaron z brokułami, suszonymi pomidorami i kurczakiem
Do przygotowania dania potrzebujesz 1,5 szklanki ugotowanego makaronu (świderki lub farfalle), brokuł, 50 g piersi z kurczaka, 3 suszone pomidory w oleju, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj różyczki brokułów. Kiedy mięso będzie podsmażone, a brokuły nieco zmiękną, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodaj zioła prowansalskie, pieprz i sól.
13. Tortilla z mozzarellą i gotowanym kurczakiem
Do przygotowania dania potrzebujesz pszenną tortillę, pół kulki mozzarella pokrojonej w plastry, 50 g ugotowanego kurczaka pokrojonego w paski, rukolę i kilka pomidorków koktajlowych. Na pszennej tortilli ułóż rukolę, następnie kurczaka, mozzarellę i pomidorki koktajlowe. Skrop całość oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz.
14. Muesli z jogurtem i owocami
Lunch w pracy można przygotować także w wersji na słodko - na bazie protein, pełnego ziarna i owoców. Wykorzystaj sezonowe owoce, np. truskawki, borówki. Zimą wybieraj dostępne owoce, w tym owoce cytrusowe, banany, kiwi lub winogrona. Do przygotowania lunchu potrzebujesz 150 g greckiego jogurtu, 5 łyżek granoli lub płatków owsianych oraz 100 g wybranych owoców.
15. Owsianka z owocami
Do przygotowania lunchu potrzebne będą takie składniki, jak szklanka płatków owsianych, szklanka mleka migdałowego, garść borówek amerykańskich, pół banana pokrojonego w plastry, garść orzechów nerkowca. Ugotuj owsiankę na mleku migdałowych. Na wierzchu rozłóż pokrojonego banana i borówki amerykańskie oraz posyp całość orzechami. Do owsianki można dodać miód do smaku.