Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

5 deserów prosto z Azji


13.07.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


5 deserów prosto z Azji


   Lubisz eksperymentować w kuchni? Warto czasem wypróbować nowe przepisy, a nuż znajdziesz coś, co przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i twoim bliskim? My dziś polecamy zwłaszcza zwrot ku deserom azjatyckim, w których wciąż można odnaleźć połączenia smakowe nietypowe dla Polski.

   Dużą zaletą deserów azjatyckich jest to, że można z nich korzystać cały rok. Wiele słodkości z dalekiego Wschodu opiera się np. o banany, do których bez problemu mamy dostęp przez dwanaście miesięcy.





Smażone banany w cieście

   Jakkolwiek smażenie nie jest „najzdrowszą” formą przetwarzania produktów, to jednak warto zachować zdrowy rozsądek. Przyrządzone w domowych warunkach smażone banany z pewnością są lepszą opcją na podwieczorek niż kolejne kupne batoniki. Aby przygotować smażone banany, ubij jajka z cukrem (jeśli chcesz, by deser był bardziej zdrowy, wykorzystaj cukier kokosowy lub zamień go np. na ksylitol), dodaj mleko (może być mleko roślinne), mąkę (może być np. orkiszowa). Banany pokrój na mniejsze kawałki, maczaj w cieście i smaż z obu stron. Tak przygotowany deser można np. polać miodem lub gorzką czekoladą.



Mango float

   Ten deser jest popularny zwłaszcza na Filipinach. Mango float to deser warstwowy, w skład którego wchodzą pokruszone herbatniki, ser mascarpone (czasem zamieniany na bitą śmietanę), mango oraz skondensowane mleko. Przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy ubić na sztywno śmietankę, dodać do niej skondensowane mleko, pokrojone herbatniki ułożyć na dnie pucharków, wyłożyć na to masę śmietanową i pokrojone mango. Później wystarczy powtarzać całość do czasu, aż składniki się skończą. Jeśli chcesz przerobić ten deser na zdrowszą wersję, użyj pełnoziarnistych herbatników lub ciasteczek bez cukru, dodaj jogurt grecki i wymieszaj go z syropem klonowym. Pomiń dodawanie skondensowanego mleka.



Kasutera

   Kasutera, czyli japoński biszkopt to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast serwowanych w japońskich domach. Jest to bardzo wysoki, słodki biszkopt, do pieczenia którego używa się mąki chlebowej. Dzięki niej ciasto zyskuje wyjątkową, sprężystą fakturę. Do biszkoptu często dodaje się też miód. Bardzo ważne jest użyciem prawidłowego typu mąki - jeśli spróbujemy ją zmienić np. na standardową pszenną, to ciasto straci swoją niezwykłą fakturę gąbki. Upieczone ciasto można przełożyć kremem maślanym lub podać np. z domowymi powidłami węgierskimi. Ich kwaśny smak nieco przełamie wyraźną słodycz biszkoptu.



Tofu flan

   Kolejny japoński deser, tym razem z podstawą w postaci tofu. To kremowy deser, do którego potrzeba miękkiego, naturalnego serka tofu, herbaty matchy i cukru. Przygotowanie deseru jest banalne. Wystarczy zmiksować tofu z jajkami i cukrem tak, by nie w masie nie zostały żadne grudki. Następnie całość trzeba podgotować, ostudzić i podać np. z owocami. Japończycy bardzo często przygotowują tofu flan z sosem karmelowym.



Mango sticky rice

   Ten deser wywodzi się z Tajlandii, choć dziś znany już jest w wielu innych częściach świata. To przepyszny ryż gotowany na tłustym mleczku kokosowym z cukrem (np. kokosowym) i podany z mango. Jest słodki, klejący i kremowy, nic dziwnego więc, że zdobywa fanów na całym świecie. Jeśli chcesz uzdrowić deser, pomiń dodawanie cukru; możesz ewentualnie dolać odrobinę syropu klonowego. Niektórzy urozmaicają przepis, dodając do gotowego dania na przykład nasiona sezamu lub chrupiące orzeszki.



   Azjatyckich deserów jest oczywiście znacznie więcej - jeśli chcecie wypróbować więcej nowości, sprawdźcie też takie słodkości jak np. mooncake, mochi, rava laddu, czy też cendol.




Zobacz więcej na temat:

przepisy na desery


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE