Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

5 najzdrowszych kuchni świata


29.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


5 najzdrowszych kuchni świata


   Każdy kraj posiada swoją kulturę, której częścią są tradycyjne potrawy i regionalne przysmaki. Przedstawiamy pięć najzdrowszych kuchni świata pomagających utrzymać zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

   Polska nie znajduje się w czołówce krajów, które mogą poszczycić się zdrową kuchnią. Prym wiodą przede wszystkim kuchnie azjatyckie, kuchnia śródziemnomorska i norweska. Każda z nich charakteryzuje się przewagą zdrowych kwasów tłuszczowych pochodzących głównie z ryb i owoców morza. Poniżej nasze typy - kolejność miejsc jest przypadkowa. Wybrane przez nas niektóre kuchnie mogą budzić zdziwienie i pytanie - dlaczego właśnie ta, a nie inna?, jednak przy wyborze kierowaliśmy szczegółową analizą najczęściej stosowanych składników poszczególnych kuchni oraz pośrednio (nie dla wszystkich kuchni) analizą długości życia i stopnia otyłości wśród mieszkańców.





Kuchnia chińska

   Technika przygotowywania potraw w kuchni chińskiej polega na użyciu patelni wok i bardzo wysokiej temperatury. Poszczególne składniki są smażone w szybkim tempie połączonym z energicznym mieszaniem. Specyficzny sposób przyrządzania potraw sprawia, że są znacznie zdrowsze, a warzywa i mięso zachowują odpowiedni kolor i smak. Metoda stosowana przez Chińczyków pozwala zachować wartości odżywcze. Inną często wykorzystywaną techniką przygotowywania potraw jest gotowanie na parze.

   Podstawowe produkty stosowane w kuchni chińskiej są bogatym źródłem substancji odżywczych. Ryż biały i jaśminowy oraz makaron ryżowy, ryby, sosy sojowy i ostrygowy oraz grzyby moon są najbardziej charakterystycznymi składnikami tradycyjnych, chińskich potraw. Zdrowa zielona herbata bogata w przeciwutleniacze oraz brązowy ryż będący bogatym źródłem antocyjanów są stosowane nie tylko w kuchni, ale i medycynie chińskiej. Podobnie jest w przypadku słynnych jagód Goji. Warto wprowadzić wymienione produkty do swojego jadłospisu, ponieważ są smaczne i zapobiegają chorobom nowotworowym ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów.

   Chińczycy często łączą smaki na zasadzie kontrastu. Zgodnie z tradycją, idealny posiłek zawiera produkty o smaku gorzkim, słodkim, słonym, kwaśnym i ostrym - czyli zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian. Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej równowagi. Danie powinno zawierać warzywa przyrządzone na półtwardo (al dente).



Kuchnia grecka

   Kuchnia grecka jest jedną z kuchni śródziemnomorskich charakteryzującą się prostotą i bogactwem składników odżywczych. Grecy nie jedzą śniadań, a przed pracą wypijają wyłącznie filiżankę kawy. Późnym popołudniem jedz lunch, a kilka godzin później obiad. Kolacja jest podstawowym posiłkiem dnia spożywanym późnym wieczorem. Porcje posiłków nie są równomiernie rozłożone pod względem czasu i ilości jedzenia. Grekom udaje się jednak zachować dobre zdrowie i sylwetkę dzięki umiejętnemu łączeniu zdrowych produktów.

   Podstawowymi elementami greckiej kuchni są oliwa z oliwek, zioła, ryby, mięsa, sery i jogurty, chleb, bakłażan, oliwki i cukinia. Grecy nie rezygnują z deserów, które przyrządza się z orzechów i miodu. W menu przeciętnego Greka nie może zabraknąć wina. Patrząc na wymienione wyżej rodzaje żywności można łatwo zauważyć, że dieta śródziemnomorska jest zbilansowana, ponieważ dostarcza odpowiednią ilość pełnowartościowego białka, złożonych węglowodanów i zdrowych tłuszczy.

   Grecy stosują różne przyprawy, aby podkreślić smak i aromat potraw oraz wspomóc procesy trawienne. Zioła stosowane w kuchni greckiej to bazylia, oregano, liście wawrzynu, koper włoski, a także mięta, czosnek, cebula i koper. W kuchni greckiej można znaleźć wiele zdrowych połączeń. Słynny sos Tzatziki jest przygotowywany z czosnku o leczniczych właściwościach, naturalnego jogurtu, ogórków i ziół. Greckie menu jest bogate w ryby i owoce morza będące źródłem pełnowartościowego białka i kwasów omega-3. Czosnek i pomidory są częstym dodatkiem do potraw i sosów. Ostre warzywo zawiera siarczek allilu wzmacniający działanie likopenu znajdującego się w pomidorach. Związek uwalnia się podczas gotowania i duszenia pod wpływem wysokiej temperatura. Likopen posiada działanie antynowotworowe.



Kuchnia indyjska

   Kuchnia indyjska (hinduska) słynie z ostrych i wyrazistych smaków. Tradycja przygotowywania potraw w Indiach kształtowała się przez wiele stuleci pod wpływem wierzeń religijnych. Podstawową zasadą przygotowywania posiłków jest dodawanie ziół, takich jak kolendra, curry, kurkuma, chili, szafran, cynamon, gorczyca, goździki, pieprz i kardamon. Posiłek indyjski składa się z dwóch lub trzech dań. Potrawy są przygotowywane głównie na bazie soczewicy i ryżu oraz warzyw, które są podstawą każdego posiłku. Posiłek zostaje zakończony podaniem orzechów, owoców lub nasion przyprawionych naparem z korzeni. Jego zadaniem jest przyspieszenie procesów trawiennych.

   W niektórych regionach Indii nie spożywa się mięsa, zastępując je warzywami strączkowymi. W innych podaje się potrawy z baraniny i koziego mięsa. W kuchni indyjskiej nie brakuje fermentowanych produktów mlecznych. Klasycznym przykładem jest zdrowy napój lassi przygotowany z jogurtu, wody i słodkich przypraw.

   Indyjska kuchnia kształtowała się pod wpływem ajurwedy, czyli tradycyjnej medycyny indyjskiej. Zgodnie z jej zasadami można wyróżnić trzy elementy prawidłowego posiłku noszące nazwy sattwa, radźas i tamas. Sattwa ma wpływ na duchową sferę człowieka oraz oznacza zboża, warzywa i nabiał. Radźas jest elementem wpływającym na aktywność życiową i zaangażowanie emocjonalne. Do grona produktów, które składają się na tę część posiłków można zaliczyć kawę, herbatę i czekoladę, przyprawy i sól. Tamas jest elementem posiłku odzwierciedlającą ludzkie słabości, w tym skłonność do nieumiarkowanego jedzenia i picia. Do tej grupy należą pozostałe produkty, m.in. owoce, słodycze, alkohol. Ajurweda pomija mięso, dlatego w niektórych regionach, gdzie zasady opisane wyżej są ściśle przestrzegane, mieszkańcy pozostają na diecie wegetariańskiej.

   Kuchnia indyjska dostarcza wielu inspiracji zarówno dla wegetarian, jak i dla osób nie stroniących od mięsa. Uczy, w jaki sposób przygotowywać smaczne potrawy, aby układ trawienny mógł działać sprawnie. Sekret tkwi w dodaniu odpowiednich przypraw. Niektóre z nich dodatkowo wpływają na przyspieszenie metabolizmu - np. curry, cynamon.



Kuchnia japońska

   Kuchnia japońska opiera się na wykorzystaniu ryb i owoców morza przygotowywanych w różnej postaci, także surowej oraz bardzo odżywczych alg. Japończycy jedzą trzy posiłki dziennie. Tradycyjny posiłek Japończyka składa się z dwóch miseczek z pokarmem. Po lewej znajduje się naczynie z ryżem, po prawej zupa. Posiłki są spożywane za pomocą pałeczek, co wymusza konieczność krojenia warzyw i mięs na mniejsze kawałki. Zupa jest spożywana prosto z miseczki. Proces przygotowywania posiłków jest bardzo krótki, ponieważ Japończycy preferują świeże produkty.

   W zależności od sposobu przyrządzania można wyróżnić poszczególne rodzaje dań, co wyróżnia japońską kuchnię na tle innych. Namasumono są to potrawy podawane na surowo, w przeciwieństwie do potraw gotowanych nimono. Potrawy z ryżu są określane mianem gohanmono, zaś sałatki przyrządzane z warzyw, owoców morza i ryb to sunomono. Jednym z najbardziej znanych i zdrowy dań japońskiej kuchni jest sushi przyrządzane z ryżu, nori i różnych ryb.

   Kuchnia japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych ze względu na to, że większość potraw opiera się na połączeniu ryb i warzyw, które należą do najmniej kalorycznych rodzajów pożywienia, będących zarazem najbardziej wartościowymi pod względem zawartości minerałów i witamin. Ryby dostarczają niezbędnych kwasów omega-3, które dbają o układ krwionośny i  nerwowy. Dieta Japończyków jest bogata w przeciwutleniacze pochodzące głównie z warzyw i alg. Związki mają działanie przeciwrakowe oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Kraj posiada jeden z najniższych wskaźników otyłości, a jego mieszkańcy dożywają średnio ok. 82 lat.



Kuchnia norweska

   Smaczna i zdrowa kuchnia norweska słynie z egzotycznych gatunków mięs i rozgrzewających specjałów. Pożywne posiłki przygotowane na bazie ryb i warzyw są doprawiane solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Kukurydza i ziemniak bogate w skrobię są składnikami wielu tradycyjnych dań. W Norwegii nie ma zbyt wielu gruntów rolnych, gdzie byłoby możliwe uprawianie świeżych warzyw. Czynniki geograficzne w znaczącym stopniu wpłynęły na ukształtowanie się tradycyjnej, skandynawskiej kuchni.

   Norwedzy chętnie jedzą ryby, w tym głównie łososie, dorsze, śledzie i makrele oraz nie stronią od dań mięsnych. Mięso reniferów i łosi oraz fok i wieloryba są znanymi skandynawskimi przysmakami. Mięsne i rybne potrawy są przygotowywane za pomocą różnych technik, m.in. poprzez smażenie, suszenie, wędzenie. W kuchni norweskiej nie brakuje owoców leśnych (np. jagód, malin, moroszek) będących podstawą deserów oraz pełniących rolę dodatku do głównych dań.

   Grzane wino jest charakterystycznym akcentem skandynawskiej kuchni. Najczęściej trunek jest podawany w okresie świątecznym. Tradycyjne grzane wino przyrządza się z czerwonego, półwytrawnego wina oraz przypraw (np. goździki, cynamon) i cukru. Orientalne przyprawy znane w indyjskiej kuchni są stosowane głównie do przyrządzania deserów. W kuchni norweskiej nie brakuje wyszukanych serów, których na próżno szukać w Grecji. Do najbardziej znanych należą Jarlsberg, Gjetost, Pultost i Nokkelost. Jarlsberg jest bardzo łagodnym przysmakiem o jednolitej strukturze i orzechowym smaku. Specjał jest serwowany ze świeżymi owocami i chlebem. Gjetost powstaje z koziego mleka i karmelu oraz jest podawany z ciemnym pieczywem. Pultost wyróżniający się słodkim smakiem i zapachem jest wytwarzany z serwatki i barwiony karmelem podobnie jak wyżej opisany specjał. Z kolei Nokkelost charakteryzuje się wyrazistym smakiem i kształtem przypominającym bochenek chleba.

   Kuchnia norweska jest uboga w tłuszcze przyczyniające się do chorób układu krążenia i otyłości, lecz bogata w kwasy omega-3 i omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają dobroczynny wpływ na sylwetkę, serce i naczynia krwionośne oraz wspomagają pamięć i koncentrację. Potrawy są przygotowywane na głównie na bazie ryb i serów, niemniej  dania są w pełni zbilansowane, ponieważ do potraw dodaje się ziemniaki lub kukurydzę będące źródłem węglowodanów oraz tradycyjne ciemne pieczywo. Mieszkańcy Norwegii dożywają pomimo względnie niskich temperatur panujących w tym kraju średnio ok. 80 lat.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.83 Ocen: 6

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE