Dzisiaj jest: Piątek, 18.08.2017 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Co znaczą tajemnicze kody na jajkach - zasady znakowania jaj


24.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Co znaczą tajemnicze kody na jajkach - zasady znakowania jaj


   Jak poznać, czy jajko pochodzi od kury trzymanej w klatce, czy też pochodzi z hodowli ściółkowej, wolno wybiegowej lub ekologicznej ? Jak poznać, skąd pochodzi jajko ? Wielu z nas zauważyło, że na dostępnych w sprzedaży jajkach widnieją tajemnicze 11 znakowe kody. To właśnie one pozwalają odczytać informacje o systemie hodowli kur, kraju pochodzenia, miejscu skąd pochodzi jajko i o firmie.




Schemat kodu jest następujący:


X-YY-AABBCCDD

X - oznacza sposób hodowli i wyróżniamy tu cztery typy hodowli:

- 0 - chów ekologiczny - kury hodowane są w tradycyjny sposób, na świeżym powietrzu, karmione wysokiej jakości paszami i tym co same znajdą. Ich jajka są najmniej nasycone chemią i przez to najdroższe. O kurach hodowanych metodą ekologiczną mówi się, że są to kury szczęśliwe.

- 1 - chów wolnowybiegowy - kury hodowane na świeżym powietrzu. Kury jeśli są zamykane, to tylko na noc. Takie kury siedzą na grzędach, ale mogą zawsze wyjść na wybieg na świeżym powietrzu i mają możliwość jedzenia naturalnego pokarmu.



- 2 - chów ściółkowy - kury hodowane są w dużych halach. Mają do dyspozycji własną grzędę i ściółkę. Kury mają naturalną ściółkę ze słomy, własną grzędę, ale żyją cały czas w zamknięciu.

- 3 - chów klatkowy - najgorszy możliwy sposób hodowli kur. Kury całe życie zamknięte są w klatce, zazwyczaj kilka kur w klatce, bez możliwości swobodnego poruszania się, bez ściółki, nie mają dostępu do światła słonecznego, Karmione są wyłącznie sztucznie, zdarza się dosypywanie hormonów wzrostu oraz antybiotyków, by rosły i nie chorowały. Celem takiej hodowli jest maksymalizacja zysków kosztem dobra zwierząt. Często obcina się im dzioby i pazury, żeby się wzajemnie nie raniły. Ponadto sztucznie zaburzany jest rytm dnia i nocy, żeby kury szybciej składały jajka.


YY - to symbol kraju pochodzenia jaj (dla Polski jest to PL).


AA - to symbol województwa (02 - dolnośląskie, 04 - kujawsko-pomorskie, 06 - lubelskie, 08 - lubuskie, 10 - łódzkie, 12 - małopolskie, 14 - mazowieckie, 16 - opolskie, 18 - podkarpackie, 20 - podlaskie, 22 - pomorskie, 24 - śląskie, 26 - świętokrzyskie, 28 - warmińsko-mazurskie, 30 - wielkopolskie, 32 - zachodniopomorskie).


BB - to symbol powiatu (szczegółowe oznaczenia powiatów można znaleźć na stronie Głównego Urzędu Statystycznego).


CC - to symbol kodu zakresu działalności (np. ferma jaj konsumpcyjnych – symbol 13).


DD - to symbol firmy, czyli numer producenta w danym powiecie.


 

Kategorie wagowe jaj

   Oprócz 11 znakowego kodu producenci zobowiązani są również do oznaczenia na opakowaniu wielkości jajek. Symbole są identyczne jak w rozmiarach odzieży:

- S (small - małe) - waga poniżej 53 gramów.

- M (medium - średnie) - waga od 53 do 63 gramów.

- L (large - duże) - waga od 63 do 73 gramów.

- XL (extra large - bardzo duże) - waga powyżej 73 gramów.



 

Klasy jajek

- klasa A - świeże jajka, czyli takie, jakie można znaleźć w sklepach. Skorupka nie jest popękana, a białko - płynne i klarowne. Wysokość komory powietrznej jajka klasy A nie może przekraczać 6 mm.

- klasa A-ekstra - jajka najświeższe, nie starsze niż siedem dni od daty pakowania.  Takie jajka są trudno dostępne w większych sklepach. Komora powietrzna nie powinna być większa niż 4 mm.

- klasa B - to jajka drugiej klasy. Komora powietrzna takich jaj nie powinna być większa niż 9 mm.


- klasa C - jajka przemysłowe, niesortowane.



 

Czy kod jest zawsze potrzebny ?

   Niektóre jajka mogą być także nieoznakowane - są to jajka przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej, które pochodzą z hodowli przydomowej. Mogą być sprzedawane na okolicznych rynkach i bazarach. Jednak w sklepie według norm europejskich każde jajko powinno mieć odpowiednie oznaczenie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE