Dzisiaj jest: Piątek, 17.01.2020 Imieniny: Antoniego i Rościsława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Gotuj smacznie w bezpiecznych garnkach


09.02.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Gotuj smacznie w bezpiecznych garnkach


   W naszych domach do obróbki cieplnej żywności wciąż są używane naczynia emaliowane i aluminiowe. Dietetycy przekonują, że zdrowy posiłek to taki, który został przygotowany w myśl zasady: im mniej tłuszczu i wody, tym lepiej. Ważny jest także czas gotowania - jak najkrótszy, zwłaszcza jeśli chodzi o warzywa i cenne w nich witaminy. Gotować smacznie i tanio można w dzisiejszych czasach w naczyniach wykonanych ze stali stopowej, powszechnie znanych jako naczynia akutermiczne.

   Naczynia aluminiowe wykonuje się z blachy aluminiowej zawierającej ok. 99,5% glinu. Badania pokazały, iż z garnków aluminiowych podczas gotowania, uwalnia się szkodliwe dla ludzi aluminium - odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera. Gotowanie w takich garnkach może także powodować przypalanie się potraw. A wszystko dlatego, iż naczynia te posiadają cienkie dno, co powoduje nierównomierne rozłożenie się temperatury.





   Z kolei naczynia emaliowane wyrabiane są z blachy stopowej o grubości 1 do 2 mm. Blachę tę w dalszej kolejności pokrywa się powłoką emalierską. Naczynia te, dość szybko się zużywają, bowiem składniki żywności wpływają niszcząco na emalię. Wadą tych naczyń jest także fakt, iż przy mocniejszym uderzeniu, emalia zwyczajnie może odprysnąć. Wtedy, taki garnek nie powinien już być używany, gdyż z odkrytej blachy mogą się przedostawać do żywności szkodliwe pierwiastki.



   Jedną z grup naczyń emaliowanych stanowią naczynia żeliwne. Jest to stop żelaza odlewany w wysokiej temperaturze, który poddawany jest obróbce mechanicznej i procesowi emaliowania. Patelnie żeliwne idealnie nadają się do długiego smażenia w wysokiej temperaturze, jako, że są one stosunkowo trwałe, a temperatura jest równomiernie rozkładana na powierzchni całego naczynia.



   Nowoczesne naczynia ze stali stopowej. Stal stopowa zawiera oprócz węgla i żelaza także pierwiastki stopowe. Najczęściej są to mangan, krzem, nikiel, wanad, molibden, glin i miedź. Stal stopowa odporna jest na działanie kwasu solnego, siarkowego i fluorowodorowego. Materiał ten jest ekologiczny oraz posiada właściwości bakteriostatyczne, dlatego też nie bez powodu używa się stali w medycynie, pod zwyczajową nazwą "stal chirurgiczna". Naczynia ze stali nierdzewnej posiadają jedną, najważniejszą właściwość, mianowicie akutermiczne wielowarstwowe dno. Ono to pozwala na gotowanie potraw w minimalnej ilości wody i bez tłuszczu. Zapobiega to przypalaniu potraw, a także pozwala na długie utrzymanie ciepła wewnątrz naczynia. Gotowanie bez wody, tak ważne i zdrowe z punktu widzenia dietetyków, jest możliwe tylko w tych naczyniach. Warzywa gotują się w zawartej w nich wodzie, dzięki temu, że woda paruje, a następnie skrapla się, tworząc wokół krawędzi pokrywy tzw. "pierścień wodny" - umożliwiając ponowne opadanie wody na warzywa i ponowne jej skraplanie. Dlatego też potrawy przygotowywane w tych naczyniach są zdrowsze, a przy tym sama obróbka cieplna gwarantuje oszczędność.



   To co ważne, to fakt, że wszystkie naczynia przeznaczone do gotowania i smażenia muszą posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny - jest to gwarancja, że są one dla nas bezpieczne.



   Starajmy się zatem wybierać naczynia, które będą nie tylko funkcjonalne, ale przyniosą zarówno zdrowotne korzyści. Czasem warto zainwestować więcej, po to, aby móc dłużej cieszyć się pożytecznością naczyń. A jeśli już wybierzemy te tańsze naczynia, zwracajmy uwagę na ich zużywalność i dbajmy o zdrowie nasze i całej rodziny.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE