Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Patelnia grillowa - alternatywa dla tradycyjnego smażenia


27.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Patelnia grillowa - alternatywa dla tradycyjnego smażenia


   By być zdrowym nie wystarczy tylko uprawiać sport i planować pełnowartościowe menu. Ważne są również sposoby przygotowania dań, a w szczególności obróbka termiczna, której zajadane przez nas jedzenie jest poddawane.

   Mimo  licznych ostrzeżeń dietetyków i specjalistów od żywienia o zgubnych wpływach smażenia, ten sposób przygotowywania potraw, nadal króluje w naszych kuchniach. Niby duża część ludzi wie, iż smażenie nie jest najzdrowszą metodą przygotowywania dań, jednak siła przyzwyczajenia i nasze narodowe uwielbienie do kuchni tradycyjnej sprawiają, że z lubością przygotowujemy smażone na dużej ilości tłuszczu kotlety mielone czy też schabowe z dodatkiem zasmażanej kapusty lub buraczków.





   Czy więc faktycznie smażenie jest takie złe ? - sami oceńcie. Sam proces odbywa się w temperaturach powyżej 150°C, co już samo w sobie negatywnie wpływa na wartość odżywczą tak lubianych przez nas smażonych potraw. Bowiem pod wpływem wysokiej temperatury związki zawarte w żywności przekształcają się w szkodliwe dla naszego organizmu, przyśpieszając tym samym wiele chorób cywilizacyjnych, m.in. miażdżycę czy nowotwory. Kolejnym powodem by zrezygnować lub ograniczyć tę formę przygotowywania posiłków jest fakt, że tłuszcz do smażenia, często wykorzystywany wielokrotnie przez oszczędne gospodynie, kumuluje w sobie substancje rakotwórcze, a zwłaszcza szkodliwy benzopiren. Dodatkowo smażąc na smalcu, oleju, margarynie czy też maśle, we wszystkich tych tłuszczach podczas obróbki w wysokiej temperaturze zachodzą procesy niekorzystne dla naszego zdrowia (np. powstają tłuszcze trans). Warto więc szukać zastępczych form przygotowywania dań, które nie sieją tak dużego zamętu w naszych sercach i tętnicach. Jeśli jednak nie możemy obejść się bez apetycznego smaku smażonych specjałów i nie lubimy gotowanego jedzenia warto zwrócić uwagę na patelnię grillową. Ta doskonała w swej prostocie patelnia idealnie łączy aromat smażonych dań z dbałością o nasze zdrowie. Nie chodzi tu przecież tylko o smak czy zapach potrawy, lecz nade wszystko o to, że odpowiednie grillowanie jest jedną ze zdrowszych metod szykowania mięs, ryb czy warzyw. Tłuszcz wytapia się z przyrządzanych frykasów, a następnie ścieka specjalnymi wgłębieniami, które znaczą patelnię i są tak dla niej charakterystyczne. W myśl  starego powiedzenia można więc śmiało powiedzieć, iż wilk pozostaje syty, a owca cała.



   Patelnia grillowa to prawdziwa osobliwość kuchennego świata.   Dzięki niej nie musimy już ograniczać się do mdłych smaków gotowanych potraw. Serwowane przez nas dania nabiorą wyszukanego charakteru. Nie musimy też ograniczać się porą roku. Z powodzeniem możemy przyrządzać apetyczne grillowane warzywa w ziołach oraz pyszne, soczyste grillowane mięsiwa również zimą, która jak wiadomo nie służy biesiadom na świeżym powietrzu, kiedy ciężko rozpalić grilla ogrodowego. Co więcej patelnia ta jest nawet zdrowsza od tradycyjnego grillowania na węglu, gdyż podczas przygotowywania potraw nad ogniem, podczas procesu również powstają szkodliwe dla naszego zdrowia związki.



   Do innych patelni godnych polecenia należą również te, na których przygotowujemy potrawy bez użycia tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Do takich zmyślnych urządzeń zbawiennie wpływających na nasze figury, należą  patelnie teflonowe, w tym bardzo przydatne  patelnie do naleśników, placków i omletów. Beztłuszczowe okiełznanie wiecznie przywierających naleśników lub przypalających się omletów jest nie lada wyzwaniem, o czym wie każdy miłośnik tych mączno-jajecznych przysmaków oraz ten kto posiada dzieci. Te ciekawe patelnie tym się różnią od standardowych, iż praktycznie nie posiadają bocznych ścianek. Sekretem jest bowiem równomiernie nagrzewające się dno pokryte specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu, przez co łatwiej jest zabawić się w mistrza patelni wykonując efektowne obroty w powietrzu tych puszystych pyszności - ku uciesze najmłodszych oczywiście.



   Jak widać mamy szeroki wachlarz możliwości wyboru innych niż tradycyjne metody przygotowywania kotletów, potraw mącznych, ryb czy warzyw. Wszystko zależy tylko od naszych chęci i wyobraźni. A jeśli dodatkowo uraczymy naszych domowników pachnącymi, beztłuszczowymi placuszkami lub naleśnikami w kształcie serduszek, misiów czy też kwiatków (gdyż i takie modele patelni są dostępne na rynku) niemal zagwarantowane mamy, iż na buziach zarówno dorosłych jak i dzieci pojawi się uśmiech. A przecież, co potwierdzają naukowcy - śmiech to zdrowie !




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE