Dzisiaj jest: Piątek, 06.12.2019 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Płyta indukcyjna czy ceramiczna?


27.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Płyta indukcyjna czy ceramiczna?


   W nowoczesnej kuchni nie może zabraknąć eleganckiej i ułatwiającej gotowanie płyty grzejnej. Na rynku dostępne są płyty ceramiczne i indukcyjne. Którą zatem wybrać? Różnice pomiędzy tymi dwoma popularnymi dziś rodzajami płyt są znaczące. Którą zatem wybrać? Ceramiczną czy też indukcyjną, a może jednak tradycyjną gazową? Aby odpowiedzieć na to pytanie na wstępie musimy sobie zadać pytanie: ile czasu spędzamy w kuchni używając kuchenki? Jeśli rzadko gotujemy lepszym wyborem jest płyta ceramiczna, jeśli natomiast często to płyta indukcyjna - wówczas pomimo jej relatywnie wysokiego kosztu może zwrócić się już po kilku miesiącach.





Ceramiczna płyta grzejna

   Jest bardzo prosta w obsłudze i ma nowoczesny wygląd. Wykonana jest z odpornego na obciążenia materiału ceramicznego. Ma całkowicie płaską i gładką powierzchnię, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości (jednak ponieważ się nagrzewa, chlapiąca potrawa może się na niej przypalić). Na płycie wyodrębnione są pola (strefy) grzejne, pod którymi znajdują się najczęściej spirale elektryczne lub rzadziej lampy halogenowe. Te ostatnie nagrzewają się szybciej, dzięki czemu stosowane są najczęściej w szybkogrzejnych polach. Inne zalety to łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych. Płyta ceramiczna pozostaje gorąca około pół godziny po wyłączeniu. Trzeba więc uważać, aby się nie poparzyć.




Indukcyjna płyta grzejna

   Wyglądem nie różni się zwykle od płyty ceramicznej. Dużo łatwiej ją jednak utrzymać w czystości. Powierzchnia płyty nagrzewa się jedynie od garnków, dlatego jeśli gotowana potrawa ją zachlapie, jedzenie się nie przypali. Wynika to z różnicy w sposobie grzania. W płycie indukcyjnej pod umieszczonym na niej garnkiem z ferromagnetycznym dnem tworzy się pole elektromagnetyczne, które podgrzewa naczynie. Jest ona również bezpieczniejsza w użytkowaniu, gdyż jest chłodniejsza. 


   Powszechnie uważa się, że do płyt indukcyjnych potrzebne są specjalne garnki. To mit. Wystarczy wziąć magnes i sprawdzić, czy przywiera on do garnka. Jeśli trzyma się na powierzchni, oznacza to, że możemy bez problemu korzystać z takiego naczynia na płycie indukcyjnej.



Porównanie płyty ceramicznej i indukcyjnej

  Płyta ceramiczna Płyta indukcyjna
Rodzaj sterowania dotykowe dotykowe
Możliwość podwyższenia mocy brak możliwości zastosowanie funkcji booster
Utrata energii podczas gotowania duża mała
Czas gotowania dłuższy krótszy
Bezpieczeństwo wysoka temperatura powierzchni płyty - niskie chłodniejsza powierzchnia płyty - duże
Utrzymanie w czystości możliwość przypalenia się rozlanej potrawy na płycie łatwa w utrzymaniu i czystości, nie przypala się nic na powierzchni
Drogie garnki nie wymaga nie wymaga - test z magnesem



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE