Dzisiaj jest: Czwartek, 21.06.2018 Imieniny: Alicji i Alojzego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Płyta indukcyjna czy ceramiczna?


27.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Płyta indukcyjna czy ceramiczna?


   W nowoczesnej kuchni nie może zabraknąć eleganckiej i ułatwiającej gotowanie płyty grzejnej. Na rynku dostępne są płyty ceramiczne i indukcyjne. Którą zatem wybrać? Różnice pomiędzy tymi dwoma popularnymi dziś rodzajami płyt są znaczące. Którą zatem wybrać? Ceramiczną czy też indukcyjną, a może jednak tradycyjną gazową? Aby odpowiedzieć na to pytanie na wstępie musimy sobie zadać pytanie: ile czasu spędzamy w kuchni używając kuchenki? Jeśli rzadko gotujemy lepszym wyborem jest płyta ceramiczna, jeśli natomiast często to płyta indukcyjna - wówczas pomimo jej relatywnie wysokiego kosztu może zwrócić się już po kilku miesiącach.





Ceramiczna płyta grzejna

   Jest bardzo prosta w obsłudze i ma nowoczesny wygląd. Wykonana jest z odpornego na obciążenia materiału ceramicznego. Ma całkowicie płaską i gładką powierzchnię, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości (jednak ponieważ się nagrzewa, chlapiąca potrawa może się na niej przypalić). Na płycie wyodrębnione są pola (strefy) grzejne, pod którymi znajdują się najczęściej spirale elektryczne lub rzadziej lampy halogenowe. Te ostatnie nagrzewają się szybciej, dzięki czemu stosowane są najczęściej w szybkogrzejnych polach. Inne zalety to łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych. Płyta ceramiczna pozostaje gorąca około pół godziny po wyłączeniu. Trzeba więc uważać, aby się nie poparzyć.




Indukcyjna płyta grzejna

   Wyglądem nie różni się zwykle od płyty ceramicznej. Dużo łatwiej ją jednak utrzymać w czystości. Powierzchnia płyty nagrzewa się jedynie od garnków, dlatego jeśli gotowana potrawa ją zachlapie, jedzenie się nie przypali. Wynika to z różnicy w sposobie grzania. W płycie indukcyjnej pod umieszczonym na niej garnkiem z ferromagnetycznym dnem tworzy się pole elektromagnetyczne, które podgrzewa naczynie. Jest ona również bezpieczniejsza w użytkowaniu, gdyż jest chłodniejsza. 


   Powszechnie uważa się, że do płyt indukcyjnych potrzebne są specjalne garnki. To mit. Wystarczy wziąć magnes i sprawdzić, czy przywiera on do garnka. Jeśli trzyma się na powierzchni, oznacza to, że możemy bez problemu korzystać z takiego naczynia na płycie indukcyjnej.



Porównanie płyty ceramicznej i indukcyjnej

  Płyta ceramiczna Płyta indukcyjna
Rodzaj sterowania dotykowe dotykowe
Możliwość podwyższenia mocy brak możliwości zastosowanie funkcji booster
Utrata energii podczas gotowania duża mała
Czas gotowania dłuższy krótszy
Bezpieczeństwo wysoka temperatura powierzchni płyty - niskie chłodniejsza powierzchnia płyty - duże
Utrzymanie w czystości możliwość przypalenia się rozlanej potrawy na płycie łatwa w utrzymaniu i czystości, nie przypala się nic na powierzchni
Drogie garnki nie wymaga nie wymaga - test z magnesem



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE