Dzisiaj jest: Niedziela, 22.10.2017 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Próżniowe przechowywanie żywności


19.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Próżniowe przechowywanie żywności


   Co pewien czas media bombardują nas informacjami o stale rosnącej cenie żywności. Być może sami też zauważamy, iż za zwyczajową kwotę jaką niegdyś przeznaczaliśmy na zakupy spożywcze, dziś możemy kupić mniej. Niestety cena jedzenia ciągle wzrasta, tym bardziej musimy przedsięwziąć wszelkie środki by w naszych lodówkach marnowało się go jak najmniej.

   Ekonomiczne i ekologiczne podejście do życia pomału staje się nie tyle modą co koniecznością. Statystyki są alarmujące - w krajach rozwiniętych ludzie marnują coraz więcej żywności. Szacowana marnowana ilość jedzenia przez mieszkańców USA mogłaby w przybliżeniu przez rok wyżywić 2 miliardy ludzi. Oczywiście oprócz marnowania jej przez samych konsumentów dochodzą do tego również straty w transporcie i sprzedaży oraz w przemyśle gastronomicznym. Jednak mimo to liczba wyrzuconej żywności w gospodarstwach domowych jest oszałamiająca. Polsce jest daleko do takiego poziomu rozrzutności, jednak szacowane przez Bank Żywności dane i tak dobrze nie rokują. Ocenia się, iż w samym tylko bieżącym roku Polacy zmarnują 4 mln ton jedzenia czyli mniej więcej po 100 kg na osobę. To ogromne liczby, zwłaszcza jeśli pomyśli się o ludziach głodujących.





   W czasach gdy sklepy wręcz uginają się od żywności wszelkiego typu, ludzie mają tendencję do nieprzywiązywania wagi do ilości kupowanego jedzenia (dopóki nie zmusi nas sytuacja życiowa). W dobie supermarketów, pojemnych wózków, nachalnej reklamy i rożnego typu promocji, kupowanie żywności "na zapas" lub na cały tydzień jest normą. Prowadzi to jednak do tego, iż często nadmiar żywności po prostu ląduje w koszu, gdyż nie zdążamy jej zjeść. Wszystkim zdarzyło się wyrzucić spleśniały ser, chleb lub przeterminowane wędliny i jogurty. Czy jest sposób aby temu przeciwdziałać ? Chcąc żyć ekonomicznie i w zgodzie z naturą powinniśmy pomyśleć o kwestii marnowania żywności w naszym domu. Róbmy zakupy z głową, najlepiej zaplanujmy na cały tydzień menu i tym torem idąc kupujmy potrzebną żywność. Nie wrzucajmy jedzenia do koszyka jak tylko poczujemy impuls lub zwabi nas wielka obniżka cen. Dobrym pomysłem jest robienie zakupów z niewielkim wyprzedzeniem czasowym. Pozwoli to dostosować nam ilość żywności do aktualnych potrzeb i skrócić czas jej przechowywania, a co za tym idzie zmniejszyć ilość odpadków i zepsutej żywności. Jednak równie ważne jak ilość kupowanego jedzenia jest prawidłowe jego przechowywanie. Pewnie nieraz wyrzucaliśmy "spoconą", brzydko pachnącą wędlinę lub nadgniłe owoce i warzywa. Jak temu zaradzić ? Jest na to sposób. Na rynku dostępnych jest wiele pojemników, folii aluminiowych i folii ochronnych do żywności. Wszystkie mają jednak tę wadę, iż działają głównie w celu odseparowania od siebie produktów w lodówce i zabezpieczenia ich przed wysychaniem. Nie wydłużają znacząco czasu przechowywania. Podstawową funkcją opakowania jest ochrona żywności przed zepsuciem w wyniku działania mikroflory oraz procesów chemicznych i fizycznych.



   W tradycyjnych plastikowych opakowaniach czy foliach, żywność cały czas ma kontakt z tlenem przez co tylko zmniejszona temperatura w lodówce wpływa na wydłużenie czasu świeżości produktów. Jednak są też inne wielce przydatne i funkcjonalne sposoby na szybko psującą się żywność - są to pojemniki próżniowe, które przeznaczone są do przechowywania produktów spożywczych dla których zalecana jest ochrona przed wilgocią i powietrzem atmosferycznym (tlenem). Przechowywanie żywności w takich pojemnikach, w warunkach próżniowych, pozwala na 3-5 krotne wydłużenie świeżości produktów z zachowaniem ich naturalnego smaku i aromatu.



Pojemniki  próżniowe najlepiej nadają się dla:

•    świeżych warzyw, owoców,
•    ryb wędzonych i surowych,
•    mięs, drobiu, jaj, wędlin,
•    serów i serków,
•    suchej i suszonej żywności: ciastek, cukierków, czekolady, orzechów, chipsów, suszonych
owoców, herbaty, kawy, makaronu, płatków zbożowych itp.



Porównanie okresu przydatności popularnych produktów spożywczych przechowywanych w lodówce bez i w pojemniku próżniowym:


Produkty spożywcze
Przydatność bez pojemnika próżniowego
Przydatność
w pojemniku próżniowym
Wołowina 2-4 dni
30-40 dni
Drób
2-3 dni
6-9 dni
Cała ryba
1-3 dni
4-5 dni
Twardy ser
15-20 dni
40-60 dni
Twaróg 5-7 dni
13-15 dni
Surowe warzywa
5 dni
18-20 dni
Świeże zioła
2-3 dni
7-14 dni
Świeże owoce
3-7 dni
8-25 dni
Desery 5 dni
10-18 dni
Ugotowane makarony
2-3 dni
8-12 dni
Ugotowane zupy
2-3 dni
8-12 dni
Pieczone mięso
2-3 dni
8-12 dni




Porównanie okresu przydatności popularnych produktów spożywczych przechowywanych w temperaturze pokojowej bez i w pojemniku próżniowym:


Produkty spożywcze
Przydatność bez pojemnika próżniowego
Przydatność
w pojemniku próżniowym
Pieczywo
2-3 dni
7-8 dni
Ciasto i ciasteczka
2-3 dni
12 miesięcy
Surowy ryż, makaron
5-6 miesięcy
12 miesięcy
Kawa, herbata
2-3 miesiące
12 miesięcy
Żywność liofilizowana
1-2 miesiące
12 miesięcy
Wino
2-3 dni
20-25 dni
Napoje bezalkoholowe
7-10 dni
20-25 dni



   Oczywiście powyższe dane należy traktować orientacyjnie. Ponieważ czas zachowania świeżości produktów zależy zarówno od ich składu jak i jakości. Przechowywanie żywności w warunkach próżniowych eliminuje działanie tlenowców, lecz nie zapobiega rozwojowi innych bakterii. System działania opakowań wykorzystujących próżnię jest bardzo prosty. Wystarczy tylko wypełnić pojemnik produktami do poziomu 15 - 20 mm od górnej krawędzi. Nałożyć pokrywę i przyłożyć pompkę do zaworu pod kątem 90°. Wykonać kilkanaście ruchów pionowych częścią ruchomą pompki do momentu pojawienia się oporu. Wtedy będziemy mieć pewność, iż zamknięta żywność jest wolna od dostępu powietrza, a co za tym idzie bakterii. Cały proces zamykania i otwierania pojemnika zajmuje kilka chwil. W celu otworzenia pojemnika wystarczy uchylić lekko ruchomą część zaworu by wprowadzić do środka powietrza. Jest to więc bardzo szybki i wygodny sposób przechowywania jedzenia.



   Funkcjonalna konstrukcja pojemników próżniowych pozwala również na wszechstronne ich zastosowanie w gospodarstwie domowym. Z powodzeniem można używać ich również do przechowywania leków, opatrunków czy kosmetyków. Zarówno nowoczesny kształt i różne wielkości tych przydatnych w kuchni sprzętów sprawiają, iż każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Producenci oferują konsumentom szeroki wachlarz cenowy, różne wielkości, kształty a nawet kolory. Dzięki temu znajdą one miejsce w każdej kuchni.



   Warto więc zastanowić się nad tego typu rozwiązaniami. Pojemniki te pozwolą nie tylko dłużej cieszyć się świeżą żywnością, lecz również oszczędzą nasz czas i pieniądze. A jak wiemy oba te produkty mają jedną wspólną cechę. Jest ich zawsze za mało.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE