Dzisiaj jest: Czwartek, 21.06.2018 Imieniny: Alicji i Alojzego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Szybkowar - zdrowe i szybkie gotowanie


04.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Szybkowar - zdrowe i szybkie gotowanie


   Współczesny, szybki styl życia daje producentom urządzeń domowych duże pole do popisu. Co jakiś czas na rynek trafiają sprzęty, które mają za zadanie oszczędzić nasz czas i pieniądze. Półki i oferty sklepów kuszą nas nowymi maszynami bez których, jak głoszą reklamy, nie możemy się wręcz obejść. Tym sposobem kupujemy urządzenia, które użyte dwa razy lądują na dnie szafki, gdyż w rzeczywistości są niewygodne, skomplikowane w użyciu lub czasochłonne w myciu.


   Jednak jest w kuchni kilka przydatnych sprzętów, które naprawdę warto posiadać. Jednym z nich jest cieszący się coraz większą popularnością szybkowar.  Urządzenie to zdecydowanie przyspiesza moment, gdy na nasz stół wjeżdża gorący, smaczny obiad. Dzięki szybkowarowi przygotujemy dużo zdrowsze posiłki dla całej rodziny w znacznie krótszym czasie, nie marnując połowy dnia.





   Gotowanie przy użyciu tego specjalnego garnka może zredukować czas przygotowania jedzenia nawet o 70%. Ponadto dzięki tej metodzie produkty podczas gotowania nie tracą witamin i minerałów. Gotowanie w szybkowarze oszczędza czas i pieniądze, jak również zwiększa wygodę i sprawia, że możemy cieszyć się zdrowszymi posiłkami, niż te przygotowane metodami tradycyjnymi. Szybkowar został wynaleziony przez francuskiego naukowca, Denisa Papina w 1679. Ten niezrównany matematyk i fizyk w 1681 zaprezentował światu "protoplastę" tego pomysłowego urządzenia, którego nazwał "zmiękczaczem kości". Mimo, iż nazwa się nie przyjęła, samo urządzenie zrewolucjonizowało świat - nie tylko kuchenny. Jest bowiem inspiracją do powstania maszyny parowej. Na cześć uczonego wynalazek został ochrzczony "kociołkiem Papina". Przez długie lata funkcjonował pod tą pieszczotliwą nazwą. Zacznijmy więc może od tego, co to takiego jest szybkowar ?



   Na pierwszy rzut oka nie ma w nim nic nadzwyczajnego – ot zwyczajny garnek. Jednak to tylko pozory. Sekretem tego  naczynia jest bowiem specjalna pokrywka. Podczas gotowania w tym zmyślnym garnku następuje wzrost ciśnienia. Dzięki pokrywce, która ścisłe przylega do naczynia para nie może swobodnie się wydostać, co podnosi temperaturę wrzenia wody i cały proces gotowania ulega przyspieszeniu. Oczywiście para w pewnym stopniu musi być uwalniana, w innym wypadku mogłaby nastąpić eksplozja naczynia. W tym celu każdy szybkowar ma specjalny zawór otwierający się samoczynnie w chwili gdy ciśnienie gazu (pary) przekroczy dopuszczalną normę.



   W instrukcji nowoczesnych szybkowarów opisane są zasady i czasy gotowania produktów. Podstawową zasadą jest pamiętanie, że podczas gotowania w tym naczyniu powinna znajdować się odpowiednia ilość wody.  Pod wpływem wysokiego ciśnienia, wytwarzającego się dzięki szczelnemu zamknięciu, potrawy gotują się błyskawicznie. Tym sposobem skraca się czas gotowania o 70% i zyskuje się 30% energii. Dzięki skróconemu okresowi przygotowania potrawy z jedzenia uzyskujemy do 75% witaminy C. Dla porównania w tradycyjnych garnkach pozostaje jej po ugotowaniu zaledwie od 15 do 25%. Czas, konieczny do przygotowania konkretnych produktów zależy głównie od typu sprzętu - wynika to z różnych ciśnień osiąganych w różnych garnkach. Żywność nie zmniejsza objętości, traci niewiele witamin i soli mineralnych. Współczesne szybkowary wykonane są głównie ze stali, nie wchodzącej w reakcje chemiczne z produktami, mają równomiernie nagrzewające się i długo trzymające ciepło dna. W szybkowarze można z powodzeniem także rozmrażać żywność, sterylizować naczynia dla niemowląt, a dzięki specjalnym wkładkom możliwe jest przyrządzanie dwóch potraw jednocześnie oraz gotowanie na parze. Naczynie to jest doskonałą alternatywą zarówno dla gotowania tradycyjnego jak i ciężkostrawnego smażenia lub pieczenia. Tym sposobem przyrządzone posiłki poprawią nasze zdrowie, gdyż więcej pożądanych składników odżywczych dotrze do naszego organizmu. Szybkowary lub, jak kto woli "kociołki Papina", powinny być stałym elementem wyposażenia kuchni ludzi dbających o prawidłową, wolną od nadmiaru tłuszczu i wartościową dietę. A jeśli nie przekona nas walor pro-zdrowotny, być może do tych funkcjonalnych naczyń przekona nas aspekt ekonomiczny. Przecież jak mówi stare ludowe powiedzenie "czas to pieniądz".




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE