Dzisiaj jest: Niedziela, 20.05.2018 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Waga kuchenna i dietetyczna


17.01.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Waga kuchenna i dietetyczna


   Skomplikowane torty, wymyślne babki, pachnące domowe chleby czy  trudne, apetyczne ciasta. Do ich przygotowania nie wystarczy tylko szeroko pojęta "szklanka"  i "łyżka". Żaden z tych specjałów nie poradzi sobie z domowym odmierzaniem "na oko" niezbędnych  do ich przygotowania składników. Do zadań specjalnych potrzebny jest "ktoś", kto wręcz z  aptekarską precyzją odmierzy odpowiednią ilość mąki, cukru czy bakalii. W innym wypadku grozi nam katastrofa  kulinarna, a  nasze wypieki nie wyrosną  lub okażą się zakalcem. Więc jakie urządzenie jest na tyle dokładne, by z precyzją mistrza odmierzyć potrzebne składniki ? Mowa tu o wielce przydatnych wagach kuchennych i dietetycznych.





   Wagi kuchenne są urządzeniami, które nie tylko przydają się podczas przygotowywania potrawy z gotowych, nawet najbardziej wymyślnych przepisów, w których składniki podane są wagowo. Urządzenia te doskonale wpasowują się w dzisiejszy styl życia, podążający za wysportowaną, wysmukłą sylwetką. Sprzęty te przydają się w czasie stosowania diety,  gdzie  istotą jest odmierzanie określonych porcji produktów. Wagi dietetyczne pozwalają również poznać zawartość wszystkich składników odżywczych w żywności. Na wyświetlaczu waga może pokazywać zawartość cholesterolu, węglowodanów, białka, tłuszczu i innych składników. Dodatkowo, może ona określić wartość kaloryczną określonych pokarmów. Wagi te stosowane również jako wagi kuchenne pozwolą na wyznaczenie dokładnych dietetycznych celów i monitorowanie postępów. Jest to niezwykle przydatne i znacznie ułatwia przygotowywanie posiłków osobom przebywającym na diecie.



   Na rynku dostępne są dwa typy wag kuchennych - mechaniczne (tradycyjne) oraz droższe, elektroniczne. Wagi mechaniczne są stosowane od wielu lat. To mało skomplikowane w budowie urządzenie, które od dawien dawna używane było w medycynie, handlu czy też aptekarstwie. Niestety ma jedną wadę, mianowicie dosyć niską dokładność pomiaru, która wynosi około 20 g.  W przypadku bardziej czułych elektronicznych wag dokładność ta wynosi od 1 do 2 g. Interesująca nas waga danego produktu w wagach elektronicznych prezentowana jest na niewielkim, często podświetlanym wyświetlaczu, zaś w wagach mechanicznych należy go odczytać ze wskazówki. W przeważającej większości wszystkie modele wag kuchennych posiadają płaską tackę, na której możemy kłaść ważoną żywność. Jednakże, kupując wagę kuchenną zwrócić możemy uwagę na to, czy posiada ona zdejmowaną i łatwą w montażu misę z miarką. Jest to bowiem wielce wygodne rozwiązanie, które pozwala na stabilne umieszczenie i odmierzenie odpowiedniej porcji.   Wybierając wagę kuchenną przyjrzyjmy się również, jakie jest jej maksymalne obciążenie. W zależności od modelu, może ono wynosić od 1 do 5 kilogramów. Gdy urządzenie posiada obciążenie do 5 kg z powodzeniem przy jej użyciu możemy precyzyjnie odmierzać owoce i warzywa np. na przetwory.



   Kolejną przydatną opcją dostępną w niektórych modelach jest funkcja tarowania, która pozwala na pokazanie ciężaru wolnego produktu, pomijając wagę pojemnika w jakim jest przechowywany. To automatycznie skraca czas ważenia. Nowoczesne wagi posiadają możliwość pokazywania pomiarów nie tylko w kilogramach, ale i w innych jednostkach wagowych. Jest to istotne podczas precyzyjnego doboru składników. Odpowiedni model wagi kuchennej powinien móc pochwalić się także posiadaniem wskaźnika maksymalnego obciążenia. Jeśli więc ciężar maksymalny wynosi 2 kg, a umieszczone na wadze produkty są cięższe, na wyświetlaczu zobaczymy błąd. Modele nieposiadające tej funkcji w identycznym przypadku wyświetlą wartość maksymalnego obciążenia, co może być mylące.



   Elektroniczne wagi są najczęściej zasilane przez baterie, rzadziej przez zasilacz. Przydatna jest więc funkcja wskaźnika zużycia baterii, która na bieżąco informuje nas o stanie zasilenia. Bardzo pożyteczną opcją jest  również automatyczne włączanie i wyłączanie urządzenia. Dzięki dostępowi do tej opcji korzystanie z urządzenia staje się jeszcze mniej skomplikowane. Waga posiadająca taką funkcję włączy się pod wpływem nacisku na jej powierzchnię, zaś wyłączenie urządzenia nastąpi automatycznie, po kilku minutach od zakończenia użytkowania.



   Wagi kuchenne wręcz idealnie pasują do nowoczesnych kuchni, gdzie króluje prostota, jak najszybsza możliwość skorzystania oraz atrakcyjny wygląd urządzeń. Współczesne modele są bowiem stylizowane np. na kolorowe kielichy kwiatów lub dekoracyjnie zdobią ścianę chromowaną tarczą. Dla miłośników tradycji są dostępne również modele klasyczne lub w stylu retro. Za jednym zamachem możemy połączyć nowoczesność i oryginalny wygląd.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE