Dzisiaj jest: Niedziela, 29.03.2020 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Alkohole w kuchni


24.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Alkohole w kuchni


   Warto wiedzieć, jakie dania powinno podawać się z jakim alkoholem. Wiedza ta gwarantuje bowiem, iż wszystkie organizowane przez nas spotkania przy stole - czy to rodzinne, czy w gronie przyjaciół, czy nawet formalne - będą miały odpowiednio elegancką i wyrafinowaną oprawę.

   Okazuje się jednak, iż alkohole nie muszą być wykorzystywane jedynie jako trunki popijane do obiadu czy kolacji, ale również jako ich faktyczne składniki. Dodatek odpowiedniego procentowego napoju może rewelacyjnie podkreślić smak lub aromat sosu, marynaty czy deseru, czy sprawić, iż mięso będzie bardziej kruche lub soczyste, maceruje tkankę tłuszczową, zmienia barwę, rozgrzewa, czy też nadaje puszystość. Co warto podkreślić do celów kuchennych używamy alkoholu w niewielkich ilościach, ponadto w trakcie obróbki termicznej większość czystego alkoholu wyparowuje, w tej postaci alkohol nie jest już niebezpieczny dla naszego zdrowia.





Wino

   Zdaje się, iż wino jest najczęściej wykorzystywanym w kuchni alkoholem. Swoją popularność wino zawdzięcza uniwersalności. Wina bowiem dolewać można do gulaszów warzywnych, gulaszów mięsnych, marynat, dań rybnych, zup kremów. W tych dwóch ostatnich przypadkach najlepiej jest wykorzystywać wino białe - zupa krem z cebuli czy pora ma naprawdę niepowtarzalny smak i aromat. Wino czerwone znacznie lepiej komponuje się z czerwonym mięsem - do wołowiny po burgundzku czy gulaszu wołowego oraz pasuje do dań przygotowanych w wykorzystaniem kiełbasy, jak np. bigosu. W przypadku potraw z ryb i drobiu - tu raczej wybieramy białe wino, w przypadku dań wegetariańskich mamy pełną dowolność. Cóż, prawie pełną... W doborze wina musimy po prostu kierować się własnym zmysłem smaku i powonienia oraz kulinarną wyobraźnią.



Whisky

   Whisky, jako że jest to alkohol raczej ciężki, wykorzystywana jest najczęściej do marynowania i pieczenia mięs - wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Najlepiej komponują się z nimi whisky charakteryzujące się silnym zapachem drewna czy torfu. Nie tylko sprawiają, iż zamarynowana z ich dodatkiem pieczeń kruszeje, ale też nadają jej niepowtarzalny aromat. Elegancka mięsna kolacja będzie dodatkowo wyrafinowana, jeśli goście wyczują w daniu głównym specyficzny posmak tego wytrawnego alkoholu.



Wódka

   Do marynowania czerwonych, tłustych mięs nadają się również różnego rodzaju wódki, w tym wódki smakowe. Do tradycyjnych marynat z dodatkiem pieprzu, papryki, czosnkumajeranku pasuje np. gorzka żołądkowa i inne białe wódki, a do mięs przyrządzanych z bardziej egzotycznymi przyprawami - wódki cytrynowe i jabłkowe, również orzechowe. Wódki żurawinowe i wiśniowe doskonale sprawdzają się natomiast jako dodatek do ziołowych i lekkich marynat śródziemnomorskich. Dodatek wódki, podobnie jak dodatek whisky, sprawia, iż mięso kruszeje, więc po pieczeniu jest zdecydowanie bardziej kruche - wręcz rozpływa się w ustach!

   Wódkę dodawać można również (oczywiście w małych ilościach!) do dżemów czy powideł. Dzięki temu będziemy mieć pewność, iż te nie spleśnieją.



Koniak

   Koniak doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do mięs, ale i, co ciekawe, do deserów. Idealnie podkreśla on, na zasadzie kontrastu, ich słodki smak. Nadaje się jako dodatek do tiramisu lub kremów do ciast, a nasączony nim biszkopt nabiera pięknego aromatu i miękkości (w tym przypadku bez obaw można stosować go zamiennie z rumem). Warto również dodać kilka kropli koniaku do ciasta podczas jego wyrabiania. Upieczone będzie bowiem wówczas bardziej puszyste.



Likiery

   Likier to doskonały dodatek do deserów. Można skropić nim biszkopt, dodać go do ciasta lub ciasteczek, bez (tu najlepiej sprawdza się likier pomarańczowy), a także zaprawić nim słodkie tortowe kremy czy, chcąc otrzymać szybki deser, dolać go do kawy - już jeden kieliszek smakowitego likieru wystarczy, by ten kofeinowy napój stał się prawdziwym przysmakiem. Nałóżmy nań bitą śmietanę, posypmy cynamonem i gotowe!

   Likier dolewać można również do owocowych szejków. Dzięki temu staną się one idealnymi drinkami na np. spotkanie z przyjaciółmi w upalny letni wieczór. Sprawdzone połączenia to np. likier kokosowy dodany do szejka bananowego lub ananasowego.




Zobacz więcej na temat:

alkoholkuchniawinolikierwódkawhisky


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.83 Ocen: 6

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE