Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Bezglutenowe potrawy - 10 prostych dań bez glutenu


09.03.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Bezglutenowe potrawy - 10 prostych dań bez glutenu


   Gluten jest mieszanką białek znajdujących się w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Ze względu na dużą popularność, dostępność i niską cenę składników spożywczych zawierających gluten znajduje się on w większości produktów spożywczych.

   Gluten nie jest szkodliwy dla organizmu, który go toleruje. Osoby uczulone na gluten (celiakia, alergia) i mające nietolerancję glutenu mogą odczuwać dolegliwości. Wspomniane zaburzenia są wskazaniem do wyeliminowania tego składnika z diety. Nie jest to niewykonalne, bo w sklepach i marketach dostępnych jest dużo bezglutenowych zamienników. Poniżej przedstawiamy dziesięć prostych w przygotowaniu przepisów kulinarnych, z których możemy przyrządzić smaczne bezglutenowe dania.





1. Risotto z brązowego ryżu i szparagami

Do przyrządzenia 4 porcji risotto potrzebne będą następujące składniki:

- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 szalotka
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 litr warzywnego bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek

   Odetnij zdrewniałe końce szparagów i umyj warzywa. Następnie włóż je do garnka i zalej wrzątkiem. Dodaj szczyptę soli. Warzywa powinny pozostać lekko twarde, dlatego najlepiej trzymać je przez około 10 minut we wrzącej wodzie. Następnie pokrój je na kawałki o wielkości około 3 cm. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na dobrze rozgrzaną oliwę z oliwek. Po upływie 2 minut wsyp na patelnię ryż, wymieszaj z cebulką i wlej odrobinę bulionu. Należy stopniowo podlewać ryż bulionem mieszając potrawkę. Kolejną porcję bulionu wlewa się wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią. Ziarenka powinny dusić się przez około 25 minut. Na koniec wystarczy dodać pokrojone szparagi i posypać danie świeżo zmielonym pieprzem.



2. Tabuleh z kaszą jaglaną

   Do przyrządzenia sałatki tabuleh z kaszą jaglaną potrzebne będą następujące składniki:

- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek
- 10 sztuk czarnych oliwek
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

   Na początek ugotuj i wystudź kaszę jaglaną. Zanim będzie gotowa pokrój pomidorki, paprykę i ogórka w drobna kostkę oraz posiekaj oliwki i pietruszkę. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, odrobinę soli i pieprzu. Przed podaniem polej sałatkę oliwą.



3. Zupa krem z białych warzyw

   Do przygotowania zupy z białych warzyw potrzebne będą takie składniki, jak:

- ¼ selera
- pietruszka
- pęczek białych szparagów
- 100 ml mleka
- oliwa z oliwek
- biały pieprz

   Umyj i obierz warzywa, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Włóż warzywa do garnka i zalej je gorącą wodą do wysokości warzyw. Następnie gotuj je na średnim ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i przestudź warzywa. Odlej około 3/4 bulionu warzywnego ze schłodzonej zupy i odstaw. Zmiksuj warzywa blenderem, a następnie dodaj do nich mleko i podgrzewaj na małym ogniu. Gdyby zupa miała zbyt gęstą konsystencję dolej część odstawionego bulionu warzywnego. Na koniec dodaj pieprz i inne przyprawy według własnego uznania. Po wlaniu zupy do bulionówki polej ją łyżeczką oliwy z oliwek.



4. Pieczony łosoś z ziemniakami

   Pieczony łosoś z ziemniakami jest potrawą, do przygotowania której będą potrzebne takie składniki, jak:

- 100 g filetu z łososia norweskiego
- 2 ziemniaki
- koperek
- oliwa z oliwek

   Ryba powinna być odpowiednio zamarynowana przed upieczeniem. Do przygotowania marynaty potrzebnych będzie kilka składników, w tym po 4 łyżki sosu sojowego i wody, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka startego imbiru i 1 gałązka rozmarynu. Należy dokładnie wymieszać wszystkie wymienione składniki i obtoczyć w nich łososia.

   Po upływie co najmniej 30 minut ryba jest gotowa do upieczenia. Umyj ziemniaka i obierz ze skórki, jeżeli jest gruba. Cienka skórka nie wymaga usunięcia. Należy zetrzeć warzywa na cienkie plastry za pomocą tarki.

   Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne i ułóż w nim zamarynowanego łososia. Na rybie połóż plastry ziemniaków i skrop je oliwą z oliwek. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza. Należy go piec przez około 25 minut. Przed podaniem należy posypać potrawę koperkiem - suszonym lub świeżym.



5. Sałatka z mozarellą, awokado i suszonymi pomidorami

   Do przygotowania sałatki będą potrzebne takie składniki, jak:

- rukola, botwinka lub inne rodzaje sałaty
- suszone pomidory (6 sztuk)
- mozzarella (1 kulka)
- ½ dojrzałego awokado
- 1 łyżka orzeszków pinii

   Do przygotowania dressingu potrzebne będą takie składniki, jak musztarda, miód i sok z cytryny.  Po wymieszaniu wszystkich trzech składników - po jednej łyżeczce każdy - należy dodać do sosu 3 łyżki oliwy z oliwek.

   Pokrój suszone pomidory i awokado, a następnie wymieszaj je z sałatą. Na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli i posyp orzeszkami sałatkę. Na koniec polej sałatkę dressingiem.



6. Tarta bezglutenowa z łososiem i cukinią

   Do przygotowania tarty bezglutenowej z łososiem i cukinią będzie potrzebnych kilkanaście składników. Ciasto składa się z trzech rodzajów mąki:

- bezglutenowej mąki owsianej (100 g)
- mąki ryżowej (50 g)
- mąki ziemniaczanej (25 g)

   Mąki należy przesiać je przez sito dodać pół płaskiej łyżeczki soli, a następnie 125 g masła i jedno jajo. Następnie należy zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Ciasto musi być jednolite i uformowane w kulę. Powinno być ono przechowywane w lodówce przez ok. 60 minut zawinięte w folię spożywczą.

   Do przygotowania farszu potrzebne będą takie składniki, jak:

- 300 g wędzonego łososia
- 1 cukinia średniej wielkości
- ¾ szklanki śmietany 18%
- 2 jaja
- pieprz i sól

   Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Jaja powinny być wymieszane ze śmietaną i dodane do startego warzywa. Dodaj odrobinę soli i pieprz. Pokrój łososia na drobne kawałki.

   Kiedy ciasto będzie już odpowiednio schłodzone wyjmij je z lodówki i rozwałkuj. Następnie przełóż je do formy posmarowanej oliwą. Piecz ciasto przez 15 minut, a następnie wyłóż farsz układając najpierw warstwę z łososia, a później masę z cukinię. Tarta powinna piec się w piekarniku przez 20 minut.



7. Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i serem ricotta

   Do przygotowania ciasta na bezglutenowe naleśniki potrzebne będą takie składniki, jak:

- mąka bezglutenowa (120 g)
- mąka ziemniaczana (20 g)
- 2 jaja
- mleko (300 ml)
- 1 łyżka oleju

   Należy wymieszać najpierw suche składniki, a następnie dodać pozostałe komponenty. Należy smażyć cienkie naleśniki. Najlepiej sprawdzi się patelnia teflonowa, ponieważ umożliwia ona smażenie bez dodatku tłuszczu.

   Farsz jest natomiast przygotowywany ze:

- świeżego szpinaku (ok. 150 g)
- serka ricotta (100 g)
- 1 ząbka czosnku

   Podsmaż szpinak z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj odrobinę gałki muszkatołowej i serek ricotta oraz odrobinę pieprzu.

   Usmażone naleśniki posmaruj nadzieniem ze szpinaku i serka, a następnie zwiń w rulon, albo na kształt krokietów.



8. Czekoladowe ciasto bez mąki

   Czekoladowe ciasto bez mąki jest bezglutenowym sposobem na deser. Do przygotowania ciasta będą potrzebne takie składniki, jak:

- 6 białek
- ¾ szklanki ksylitolu
- szklanka orzechów laskowych
- 50 g suszonych fig
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej

   Zmiel orzechy laskowe, posiekaj suszone owoce i zetrzyj czekoladę na tarce. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp ksylitol oraz pozostałe składniki. Wymieszaj masę delikatnie, a następnie przełóż ją na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza.

   Do przygotowania kremu będą potrzebne takie składniki, jak:

- serek mascarpone (250 g)
- nutella (6 łyżek)
- 2 łyżki likieru cytrusowego

   Należy wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. Należy wyłożyć krem na ostudzone ciasto. Można posypać wierzch ciasta czekoladowymi wiórkami.



9. Bezglutenowe placki warzywne

   Do przygotowania bezglutenowych placków warzywnych będą potrzebne takie warzywa, jak:

- marchew (ok. 200 g)
- cukinia (ok. 300 g)
- 2 jaja
- 3-4 łyżki mąki ryżowej
- olej kokosowy
- pieprz

   Umyj i obierz warzywa, a następnie zetrzyj je na tarce. Odciśnij cukinię z nadmiaru wody, dodaj do niej jaja i mąkę ryżową oraz marchew. Przypraw ciasto pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Rozgrzej na patelni olej kokosowy, a następnie smaż placki na złoty kolor z obu stron.  Przed podaniem można posypać je świeżym lub suszonym koperkiem.



10. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

   Do przygotowania porcji kurczaka w sosie słodko-kwaśnym potrzebne będą takie składniki, jak:

- 100 g piersi z kurczaka
- marchew
- papryka
- czerwona cebula średniej jakości
- ananas z puszki (2 plastry)
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- pieprz

   Obierz warzywa, a następnie pokrój je w plastry (marchew) oraz w kostkę (papryka, ananas, cebula). Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju kokosowym. Wrzuć na patelnię kurczaka pokrojonego w kostkę i paprykę. Należy smażyć składniki przez około 3-4 minuty. Wymieszaj sok ananasowy, ocet, koncentrat i sos sojowy oraz ksylitol. Wlej sos na patelnię, dodaj ananasa oraz duś wszystkie komponenty przez ok. 5 minut. Dodaj przyprawy, a w razie potrzeby zagęść potrawkę skrobią ziemniaczaną (1 łyżka). Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym można podawać z ryżem i surówką.




Zobacz więcej na temat:

glutenprzepisy


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE