Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Blender w nowoczesnej kuchni


29.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Blender w nowoczesnej kuchni


   Gotowanie jest sztuką. Każdy chciałby podczas proszonego obiadu zachwycić rodzinę jakimś niezwykle pysznym i pomysłowym daniem. Jednak jak w dzisiejszych czasach podać naszym gościom wykwintne potrawy i jednocześnie za bardzo się nie napracować? Jest na to sposób.



   Na szczęście obecnie rynek wychodzi na przeciw potrzebom konsumentów i produkuje coraz to nowe pomysłowe urządzenia, które sprawiają, iż gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością. Dzięki nim z łatwością przygotujemy skomplikowane dania. Dziś możemy korzystać ze zdobyczy techniki w takim stopniu o jakim naszym babciom nawet się nie śniło. Pracochłonne ręczne ucieranie ciast, mas, sosów  i deserów odeszło już w niepamięć. Dziś możemy cieszyć się gęstymi, kremowymi zupami, jedwabistymi sosami, gładkimi pastami lub idealnie wymieszanymi koktajli bez spędzania popołudnia w kuchni. A to wszystko za sprawą małego, funkcjonalnego urządzenia jakim jest blender.





   Mimo swoich niewielkich rozmiarów sprzęt ten ukrywa w sobie około 400-watowy silnik, stalowe ostrza oraz kilka prędkości rozdrabniania umożliwiające szybkie i precyzyjne przyrządzenie pysznych koktajli i dań. Parametry i wielkość oczywiście jest sprawą indywidualną każdego modelu, jednak zasada działania pozostaje ta sama. W zdecydowany sposób urządzenia te ułatwiają cały proces przyrządzania poszczególnych posiłków. Dzięki nim w bardzo szybki, efektywny i bezproblemowy sposób rozrobić można ciasto (na przykład na naleśniki czy gofry), posiekać warzywa albo owoce a nawet lód. Tak więc w grę wchodzą tutaj czynności takie jak przede wszystkim ucieranie, siekanie oraz rozdrabnianie. Można przy tej okazji mieć całkowitą pewność, że zrobione to zostanie niezwykle dokładnie. Takiego efektu nigdy nie osiągniemy podczas ręcznego przygotowywania składników. Kolejnym plusem jest to, iż efekt jednorodności i aksamitnej konsystencji uzyskamy w oszałamiająco szybkim czasie. Niektórzy może pamiętają jeszcze z czasów dzieciństwa tak lubiane kogle-mogle, które ucierało się z cukrem, przez kilkadziesiąt minut, aż uzyskało się aksamitną konsystencję. Oczywiście zazwyczaj brakowało cierpliwości by otrzymać tak gładką masę i zajadało się ten słodki deser z chrzęszczącymi między zębami kryształkami cukru. Dziś wspominać to można z rozrzewnieniem i łezką wzruszenia, jednak dla eksperymentu zostało przeprowadzone w warunkach domowych doświadczenie z tą jajeczną masą i blenderem. Efekt był do przewidzenia. Idealna masa przygotowana w niecałe dwie minuty. Dawne gospodynie na pewno westchnęły by z zazdrości. Blendery w oka mgnieniu efektywnie zmiksują również mrożone owoce do zdrowych mlecznych smoothie, mrożone jogurty, kostki lodu i same lody, twarde warzywa, śmietanę, ziarno, zioła, przyprawy i wiele innych. Przy jego pomocy można kroić, siekać, trzeć, miksować, ubijać oraz wiele innych czynności, niezbędnych do bezproblemowego prowadzenia nowoczesnej kuchni. To elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania używane jest również do przyrządzania pysznych koktajli owocowych, warzywnych i alkoholowych.

Istnieją dwa rodzaje blenderów:

•    trzymane w ręce, które wkłada się do pojemnika z produktami,
•    stojące, z zamontowanym pojemnikiem (kubkiem), do którego wkłada się produkty.



   Niekiedy również blender stojący jest częścią miksera, lub robota kuchennego. W całym wachlarzu modeli każdy znajdzie coś dla siebie. A już podczas pierwszego użycia w naszym nowym robocie zawirują wszystkie kolory wiosny, lata i jesieni. Efektywny sprzęt wydusi wszystkie smaki z całych papryk czy pomidorów. Niezmordowany silnik wyciśnie wszystkie soki z cytrusów i doprowadzi cebulę i czosnek do śmiechu przez łzy. Wszystkie miski w domu w net wypełnią się kolorowymi pastami, dipami, kremowymi zupami czy pesto..., a spód do tarty z kruchego ciasta ukręci się niemal bez naszej woli, więc łatwo dogodzić można domownikom pachnącą cynamonem szarlotką lub domową zapiekanką. Pyszna, gęsta bita śmietana wolna od konserwantów podana z owocami, czy idealnie zmiksowany maślano - waniliowy budyń zachwyci nie tylko dzieci. Po prostu palce lizać!




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE