Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy


   Burrito, taco, quesadilla i enchilada są daniami wywodzącymi się z kuchni meksykańskiej, mającymi korzenie w kuchni hiszpańskiej. Podstawą każdego z dań jest placek zwany tortillą, w który zostanie zawinięty farsz. Każde z dań różni się pod względem rodzaju placka oraz składników farszu. Nadzienie jest zazwyczaj przygotowywany na bazie warzyw, ryżu i mięsa.

   Każde z tytułowych dań zostało wprowadzone do menu restauracji i sieci fast food-ów w różnych zakątkach świata. Kuchnia meksykańska łączy tradycje kulinarne Indian, które przeplatają się z kuchnią hiszpańską, jaka zagościła w Meksyku w okresie konkwisty. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się bardzo dużym zróżnicowaniem regionalnym. W północnej części Meksyku poszczególne dania mogą być przygotowywane w nieco inny sposób niż w innych regionach kraju, co widać na przykładzie niżej przedstawionych dań.





Burrito - pszenna tortilla z mięsno-warzywnym nadzieniem

   Potrawa burrito znana także jako taco de harina wywodzi się z Meksyku. Potrawa jest przygotowywana z pszennej tortilli zawiniętej wokół farszu. Tortilla może być lekko zgrillowana, albo podgrzana przy pomocy pary wodnej, co nadaje jej większą elastyczność. Meksykańska potrawa jest nafaszerowana czerwoną fasolą, meksykańskim ryżem, albo mięsem. W różnych zakątkach świata farsz burrito jest modyfikowany, np. poprzez dodanie guacamole, sera, sałaty itp. Burrito sprawdza się w roli dania głównego.


Burrito z bekonem, awokado i jajkami

   Do przygotowania burrito idealnego na późne śniadanie potrzebujesz następujących składników:

- 8 plastrów bekonu
- 8 jajek
- 1/3 szklanki mleka
- 4 tortille z mąki pszennej
- pół szklanki startego sera cheddar
- 1 obrane awokado pokrojone w plastry
- sól i pieprz

   Usmaż bekon, aby nabrał chrupkości (ok. 8 minut z każdej strony). Przełóż usmażone plastry na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W dużej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Na dużej patelni rozpuść masło. Kiedy zacznie skwierczeć, zmniejsz ogień i dodaj ubite jajka. Mieszaj je, aby się nie przypaliły i nie były zbyt suche. Kiedy masa jajeczna się zetnie, dodaj pieprz i sól. Na środku każdego placka ułóż jajecznicę, ser, dwa plastry bekonu i 3-4 plastry awokado. Zegnij brzegi tortilli z obu stron, a następnie zawiń placek z nadzieniem tworząc rulon.


Burrito z krewetkami

   Do przygotowania burrito z nadzieniem bazującym na owocach morza, potrzebujesz takich składników, jak:

1) sos do burrito

- 1/3 szklanki majonezu,
- 1,5 łyżeczki pikantnego sosu sriracha
- pół łyżeczki świeżego soku z limonki
- pół łyżeczki oregano i bazylii

2) nadzienie do burrito

- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pół cebuli, posiekanej w drobną kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 0,5 krewetek
- 1/3 łyżeczki kuminu, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki papryki
- 1 szklanka ugotowanego białego ryżu
- 1 szklanka czerwonej fasoli, odsączonej o osuszonej,
- pół szklanki pokruszonej mozzarelli
- 1 szklanka liści sałaty lodowej
- 1 awokado (obrane, pokrojone w plastry)

3) 4 duże placki tortilli z mąki pszennej (lekko podgrzane)

   Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia sosu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj do niego 1-2 łyżeczki wody. Możesz doprawić go solą. Następnie na dużej patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, podsmaż paprykę i czosnek. Po 2 minutach dodaj krewetki przyprawione kuminem i papryką. Na koniec dopraw farsz pieprzem i solą.

   Ciepłe placki tortilla pokryj warstwą ryżu, fasolki, nadzieniem z krewetek, serem, sałatą i plastrami awokado. Następnie polej nadzienie sosem. Zagnij brzegi i zwiń burrito w rulon.



Taco - małe kukurydziane tortille z farszem

   Taco (w liczbie mnogiej - tacos) należy do najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, które są przyrządzane z małych tortilli przygotowanej na bazie mąki kukurydzianej. Nadzienie taco jest tradycyjnie wykonywane z mięsa wołowego, cebuli i czosnku pomidorów oraz takich przypraw, jak oregano i bazylia, pieprz i sól oraz chilli. Do farszu dodaje się również kukurydzę lub czerwoną fasolę. Farsz jest nakładany na placek kukurydziany, który następnie składa się na pół. Można podać tacos jako przekąska lub danie główne.


Taco z kurczakiem i limonką


   Do przygotowania taco z nadzieniem bazującym na smaku kurczaka i limonki potrzebujesz takich składników, jak:

- 0,5 kg piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 1/8 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- sok z połowy limonki
- 2 zielone cebulki, drobno posiekane
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- pół szklanki podartych na mniejsze fragmenty liści sałaty
- pół szklanki sera cheddar
- sos salsa do podania
- sól, pieprz, oregano i bazylia
- 10 małych placków tortilli

   Usmaż kurczaka na średnim ogniu (ok. 20 minut), dodaj do niego wino, sok z limonki, sól i pieprz, czosnek i cebulkę oraz oregano i bazylię (ok. 10 minut). Następnie podgrzej placki tortilli. Na każdym placku rozłóż farsz z kurczaka, liście sałaty, ser, pomidor i sos salsa. Złóż placki na pół i gotowe. Możesz skropić je przed podaniem sokiem z limonki.


Taco z wegetariańskim nadzieniem

   Do przyrządzenia taco z wegetariańskim nadzieniem potrzebujesz takich składników, jak:

- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 2 puszki czerwonej fasoli, odsączone, osuszone i rozgniecione na jednolitą masę (użyj widelca, nie blendera)
- 1,5 łyżeczki kuminu, łyżeczka papryka, 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego, 1 łyżeczka sproszkowanej papryczki chili

   Rozgrzej oliwę z oliwek na średniej patelni, dodaj cebulkę, czosnek, paprykę, a następnie połącz całość z masą fasolową. Dodaj przyprawy i smaż całość jeszcze przez 5 minut. Ciepły farsz rozłóż na podgrzanych plackach tortilla i złóż je na pół.



Quesadilla - zapiekana tortilla z dużą ilością sera

   Quesadilla jest daniem kuchni meksykańskiej, które podobnie jak taco jest przyrządzane z tortilli upieczonej z kukurydzianej mąki. Wyjątkowo w północnej części Meksyku można spotkać się z quesadillą wykonaną z placka z pszennej mąki. Niemniej w przypadku quesadilla konieczne jest wykorzystanie dużych placków. Omawiana potrawa meksykańska polega na nafaszerowaniu dużego placka tortilli, złożeniu go na pół (podobnie jak w taco), ale wymagającego zapiekania w piekarniku, co pozwala na rozpuszczenie się sera. Gorącą quesadillę kroi się na mniejsze kawałki w kształcie trójkątów. Tortilla nie może za bardzo się spiec, ponieważ będzie zbyt gorzka.

   Według tradycyjnej receptury, do quesadilli należy dodać ser typu Oaxaca, niemniej można dodać także inne rodzaje serów, np. mozzarellę, do której Oaxaca jest bardzo podobny. Biały ser jest produkowany ze świeżego mleka, maślanki i kwasku cytrynowego. Farsz quesadilli można przyrządzić z ziemniaków, grzybów papryczki jalapeno, czy też hiszpańskiej kiełbaski chorizo - według uznania. Quesadilla jest z reguły serwowana w roli przekąski.


Quesadilla ze szpinakiem i grzybami portobello

   Do przyrządzenia quesadilli z nadzieniem szpinakowo-grzybowym potrzebujesz takich składników, jak:

- 500 g świeżego szpinaku, posiekanego
- 2 szklanki startego sera Cheddaar
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 kapelusze grzybów portobello, pokrojone w paski
- 4 duże placki tortilli
- 1 łyżka oleju

   Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza, posyp z wierzchu tortille serem cheddar, a następnie mieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw tortille do piekarnika na 5 minut. Rozpuść masło na patelni, podsmaż czosnek i grzyby (ok. 5 minut). Dodaj szpinak i kontynuuj gotowanie przez 5 minut. Posyp wierzch farszu serem i zakryj go drugą stroną tortilli. Podgrzej olej na patelni i umieść quesadillas na rozgrzanym oleju. Smaż po 3 minuty na każdej ze stron. Przed podaniem pokrój quesadillas na 4 trójkąty.


Quesadilla ze szparagami i kozim serem

   Do przygotowania quesadilli ze szparagami i kozim serem potrzebujesz:

- 2 duże placki tortilla
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 gram świeżych szparagów zielonych pokrojonych na kawałki o wielkości 4 cm,
- 120 g ziołowego sera koziego
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry

   Rozgrzej łyżkę oliwy na dużej patelni, usmaż szparagi, mieszając je co jakiś czas, aby nabrały brązowego koloru. Dodaj sól i pieprz, a następnie zdejmij patelnię z ognia. Posmaruj jedną stronę tortilli kozim serem, połóż połowę szparagów i kolendry na każdy placek, a następnie złóż placki na pół. Skrop każdą wierzchnią stronę placka oliwą. Umieść je na patelni i smaż z każdej strony na złoty kolor (po około 3 minut).



Enchilada - tortilla zapiekana z sosem i serem

   Enchilada jest tradycyjnym daniem meksykańskim, którego nazwa wywodzi się od czasownika enchilar oznaczającego "dodać papryczkę chili". Do przygotowania enchilady zwykle używa się kukurydzianej tortilli smażonej w oleju. Następnie placki z nadzieniem zawinięte w rulon są umieszczane w naczyniu żaroodpornym, zalewane sosem pomidorowym oraz serem i cebulą. Zapiekana tortilla posiada farsz przyrządzany najczęściej z mięsa, sera, warzyw, albo owoców morza, jajek lub ziemniaków z twarogiem (ostatnie z nadzień przypomina farsz do pierogów ruskich). Do enchilady można dodać tradycyjny sos przyrządzony na bazie suszonej papryki chili i sezonowych warzyw, bądź zielony sos z miechunki pomidorowej i zielonej papryczki chili. Do enchilady można dodać również sos pomidorowy z papryczką chili. Enchilada jest podawana przeważnie jako danie główne z dodatkami w postaci sałatki, oliwek lub sera.


Enchilada z kurczakiem i serem feta

   Do przyrządzenia enchilady z kurczakiem i serem feta potrzebujesz:
- 1 puszkę sosu pomidorowego
- 120 g sera feta
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę i usmażonej piersi z kurczaka
- 1 puszka fasolki czerwonej lub pinto, odsączonej i osuszonej
- 10 placków tortilli (małych)
- 1 szklanka startego sera gouda

   Wylej pół szklanki sosu pomidorowego na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 38 cm x 23 cm. Następnie W dużym rondlu podgrzej kurczaka, ser feta i fasolkę. Nafaszeruj placki tortilli farszem i zawiń w rulon. Następnie ułóż tortille w naczyniu żaroodpornym, polej pozostałą częścią sosu pomidorowego i posyp serem. Piecz tortille przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.


Enchilada wegetariańska

   Do przyrządzenia enchilady wegetariańskiej potrzebne są takie składniki, jak:

- 12 małych placków tortilli,
- 1 puszka soczewicy,
- 600 ml bulionu warzywnego
- 140 g nasion słonecznika
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 2 papryki, pokrojone w kostkę,
- 1 średniej wielkości marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 średniej wielkości pomidor, pokrojony w kostkę,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 1 duża cebula, drobno posiekana,
- 2 łyżeczki nasion chia
- oregano i bazylia, sól i pieprz
- olej roślinny
- oliwa z oliwek
- 600 ml sosu pomidorowego.

   Odsącz soczewicę, a następnie dodaj ją do bulionu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut. Wówczas zdejmij garnek z ognia. Po ugotowaniu soczewicy, w osobnym rondlu zagotuj sos pomidorowy z przyprawami i łyżką oliwy z oliwek. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj paprykę, pomidor i marchew - duś warzywa przez ok. 5-7 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj przyprawy, nasiona słonecznika i nasiona chia. Następnie zblenduj warzywa z dodatkami na jednolitą masę. Na koniec dodaj soczewicę i zblenduj całość ponownie. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać kilka łyżek mąki z ciecierzycy i ponownie zblendować całość.

   Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie nałóż na każdy placek tortilli ok. 100 g masy warzywnej. Zawiń go w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej wierzch ułożonych placków sosem pomidorowym. Piecz całość przez 15 minut. Przed podaniem posyp enchiladę świeżymi listkami bazylii lub kolendry.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE