Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ciasta i inne wypieki z otrąb - warto wypróbować!


11.10.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ciasta i inne wypieki z otrąb - warto wypróbować!


   Otręby zawierają szereg składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Charakteryzują się one wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów.

   W sklepach spożywczych powszechnie dostępne są otręby owsiane, pszenne i żytnie. Otręby owsiane zawierają łatwo przyswajalne składniki, w tym między innymi błonnik rozpuszczalny w wodzie. Pektyny sprzyjają obniżeniu wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi. Otręby pszenne zawierają natomiast większe ilości celulozy, czyli błonnika nierozpuszczalnego w wodzie. Skutecznie pobudzają one perystaltykę jelit, ale ich wadą jest wysoki indeks glikemiczny. Nie są one zalecane osobom stosującym dietę niskoglikemiczną.





Wartość odżywcza otrąb

   Otręby pszenne zawierają błonnik pokarmowy (42,8 g/100 g produktu), witaminę E, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5), witaminę B6 i kwas foliowy (B9). Dostarczają one także dużą dawkę takich minerałów, jak fosfor, żelazo, magnezu, cynk, potas, jod, selen, miedź i mangan. W 100 gramach otrąb pszennych znajduje się 216 kcal. Produkt zawiera 4,25 g tłuszczu, w tym 2,12 g nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 15,55 g białka.

   Otręby owsiane są cennym źródłem błonnika pokarmowego i białka. Zawierają one także dużą dawkę witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Otręby owsiane uzupełniają dietę w takie minerały, jak mangan, fosfor, selen, magnez, miedź, cynk, żelazo i potas. W 100 g produktu znajduje się 246 kcal, 7,03 g tłuszczu, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe (2,77 g), 17,3 g białka i 15,4 g błonnika. Otręby owsiane zawierają dużo węglowodanów (66,22 g/100 g produktu).

   Otręby żytnie można dodawać do wypieków zamiast otrębów pszennych i owsianych, zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na wzbogaceniu wyrobów w magnez. Otręby żytnie zawierają aż 300 mg na 100 g produktu, co w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten pierwiastek. Podobnie jest w przypadku fosforu. Poza tym, otręby żytnie dostarczają również kwas foliowy, potas, żelazo i cynk. W 100 g otrąb żytnich znajduje się 281 kcal, w tym 15 g białka, 4,3 g tłuszczu, 26 g węglowodanów i 39 g błonnika.



Czekoladowe ciasto z otrębami

   Do przygotowania czekoladowego ciasta z otrębami będą potrzebne takie składniki, jak:

- 2 szklanki otrąb pszennych/owsianych
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 pełne łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

   Należy ubić białka z cukrem, aby powstała sztywna piana. Następnie należy dodawać po jednym żółtku do białkowej masy stale ją mieszając. Do jajek dolewa się mleko i dodaje miód. Otręby należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i miksujemy wszystkie razem. Ciasto nie wymaga długiego mieszania. Należy wyłączyć mikser po połączeniu się składników. Foremkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać ciasto do formy o wymiarach 12 cm x 25 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia wynosi ok. 50 minut. Można wykonać tzw. test suchego patyczka, aby upewnić się, że po upływie podanego czasu ciasto jest już upieczone. Należy przed wlaniem ciasta do formy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.



Ciasto owocowe z otrębami

   Do przygotowania owocowego ciasta z otrębami będą potrzebne takie składniki, jak:

- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 500 g owoców (np. borówki amerykańskie, jagody, truskawki, morele, brzoskwinie, jabłka)

   Należy oddzielić białka od żółtek. Białka wymieszane z cukrem powinny zostać ubite w taki sposób, aby utworzyły sztywną pianę. Należy najpierw ubić białka, a później stopniowo dodawać cukier. Następnie należy dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Mąka i proszek powinny być przesiane przez sito. Należy do nich dodać pszenne otręby, wymieszać i przesypać je do płynnej masy. Ciasto powinno być wymieszane szpatułką. Należy wyłożyć formę o wymiarach 23 cm x 34 cm papierem do pieczenia. Dopiero wtedy można przelać do niej ciasto. Na wierzch ciasta wykłada się umyte i osuszone owoce pokrojone na kawałki. Czas pieczenia wynosi 40 minut. Piekarnik powinien zostać rozgrzany do 170 stopni Celsjusza.



Ciastka owsiane

   Do przygotowania ciastek owsianych potrzebne będą następujące składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklana otrąb pszennych
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajo
- według uznania można dodać pestki dyni i nasiona słonecznika

   Sposób przygotowania ciastek jest bardzo prosty. Należy najpierw wymieszać osobno suche i płynne składniki, a następnie wsypać jedną masę do drugiej, aby składniki odpowiednio się połączyły. Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i formować łyżką niewielkie placki. Ciastka owsiane powinny się piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.



Bułeczki z otrębów i białego sera

   Do  przygotowania otrębowych bułek idealnych na śniadanie będą potrzebne takie składniki, jak:

- 10 łyżek owsianych otrąb
- 2 łyżki pszennych otrąb
- 100 g białego sera
- 2 jaja
- ząbek czosnku
- sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

   Biały ser należy rozgnieść widelcem lub zmielić w maszynce, a następnie wymieszać z jajami. Po uzyskaniu jednolitej masy można dodać pozostałe składniki. Czosnek powinno się zmielić razem z twarogiem. Kiedy ciasto jest jednolite należy odstawić je na 20 minut. Z masy można uformować 4 bułeczki średniej wielkości. Należy wyłożyć formę papierem do pieczenia, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zalecany czas pieczenia wynosi 25-30 minut.




Zobacz więcej na temat:

otręby owsianeotręby pszenneciasta


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE