Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo


29.07.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo


   Ciasta filo jest kojarzone z kuchnią grecką (filo z greckiego znaczy liść), jednak tak naprawdę wywodzi się z kuchni tureckiej. Ciasto filo wykorzystuje się w kuchniach Europy środkowo-wschodniej i na Bałkanach. Do najbardziej popularnych przysmaków przyrządzanych z ciasta filo należą Bakława, Banica, Burek (Börek), Spanakopita, Tiropita, Zelnik a nawet Strudel.

   Do przygotowywania ciasto filo wykorzystuje się mąkę, oliwę, sól, wodę ale też w niektórych przepisach także ocet, żółtka jaj oraz skrobię ziemniaczaną i mąkę kukurydzianą do oprószania. Luźne ciasto jest rozwałkowywane na stolnicy na cienkie warstwy. Przypomina ono nieco ciasto francuskie, ale tylko z wyglądu.





Przepis na ciasto filo

   Konia z rzędem temu, kto potrafi samodzielnie przygotować ciasto filo! :) Wymaga to bardzo dobrej umiejętności wałkowania i rozciągania ciasta. Bez długiego wałka i dużej stolnicy się nie obejdzie. Obecnie ciasto filo najczęściej jest produkowane przy użyciu maszyn i sprzedawane jako gotowy produkt - podobnie jak ciasto francuskie. Dla odważnych podajemy przepis i sposób przygotowania. Poniżej lista składników:

• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki oliwy
• pół szklanki ciepłej wody (ok. 50ºC)
• 1 łyżeczka soli
• skrobia ziemniaczana lub mąka kukurydziana (do oprószania)


Sposób przygotowania:

   Mąkę z solą wymieszaj i przesiej przez sito do miski, następnie dodaj ciepłą wodę. Wymieszaj za pomocą miksera. Kiedy składniki zaczną się łączyć, dolej oliwę ciągle miksując. Miksuj około 4 minuty, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, lekko klejące i będzie prawie odchodziło od brzegów miski. Całość przykryj mokrą ściereczką (tak, aby było ciągle wilgotne) i odstaw koniecznie w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Następnie podziel ciasto na kilka części (4-6). Każdą z nich rozwałkuj na stolnicy oprószonej skrobią ziemniaczaną lub mąką kukurydzianą na grubość około pół centymetra. Każdą z części delikatnie rozciągnij oraz wałkuj do momentu uzyskania cienkich jak papier (prześwitujących) płatów. Ciasto jest gotowe, kiedy płat ma grubość około 0,5 mm. Jeśli płat będzie wychodzić poza brzegi stołu, wówczas odetnij zwisające części, przełóż do miseczki przykrytej ściereczką i wyrób ponownie. Kiedy płat jest gotowy, przykryj go delikatnie wilgotnym ręczniczkiem, aby nie wysychał. Następnie tym sposobem przygotuj kolejne płaty ciasta, układaj je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata skrobią lub mąką kukurydzianą, na końcu przykryj ręczniczkiem lub bezpośrednio wykorzystaj do zrobienia dania. Ciasto filo piecze się w temperaturze około 190-200°C zazwyczaj powyżej 15 minut, w zależności od farszu i jego grubości. Ciasto filo można również przechowywać w lodówce do 1 dnia, dobrze owinięte, tak aby nie wysychało, można też je zamrozić (na maksymalnie 2 tygodnie) - w tym przypadku również dobrze owinięte, tak by nie dostawało się do niego powietrze. Przed użyciem należy ciasto umieścić w pomieszczeniu z temperaturą pokojową na czas około 6 godzin.



1. Wege ciastka

   Pierwsza z propozycji dań z ciasta filo to przekąska w formie trójkątnych ciastek nadziewanych wytrawnym farszem. Do jego przygotowania potrzebujesz takich składników, jak:

• ciasto filo (1 opakowanie - 300 g)
• mały ziemniak obrany i przekrojony na pół
• 60 ml oliwy
• 1 mała cebula (posiekana)
• 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 1 łyżka stołowa curry
• 200 g fasoli wielokwiatowej
• 1 łyżka stołowa ostrego sosu z mango
• pół pęczka drobno posiekanej kolendry
• naturalny jogurt wymieszany z sokiem limonki i posiekaną miętą - do podania
• do posypania - 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka curry, 1 łyżka siemienia lnianego


Sposób przygotowania:

   Włóż ziemniaka do małego rondla i zalej zimną woda. Doprowadź do zagotowana wody i po 15 minutach odcedź go, a następnie rozgnieć i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Rozgrzej patelnię, użyj 2 łyżeczek oliwy i podsmaż cebulę. Następnie dodaj czosnek, curry i fasolki. Po dwóch minutach zdejmij patelnię. Dodaj do farszu ostry sos z ziemniakami i kolendrą, a następnie włóż masę do lodówki na 15 minut.

   Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Połóż jeden prostokątny płat ciasta filo. Posmaruj jedną stronę niewielką ilość oleju. Następnie złóż go na pół, aby powstał kwadrat. Nałóż na ciasto filo 1/6 schłodzonego nadzienia, a następnie złóż ciasto tworząc trójkąt. Powtórz tę czynność jeszcze raz. Następnie przełóż ciastka na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp cukrem, curry i ziarnami siemienia lnianego. Piecz ciastka w piekarniku przez 20 minut. Wyjmij je z piekarnika, kiedy już będą lekko brązowe. Podawaj z jogurtem i ostrym sosem z mango.



2. Ciasto ze szpinakiem i fetą

   Kolejna propozycja dania z ciasta filo jest połączeniem szpinaku i fety. Do przygotowania tego dania potrzebne będą następujące składniki:

• 500 g świeżego szpinaku
• 3 łyżki oliwy
• 1 drobno posiekana szalotka
• 6 posiekanych cebulek
• 2 posiekane ząbki czosnku
• szczypta gałki muszkatołowej
• 200 g sera ricotta
• 1 rozbełtane jajo
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 2 łyżeczki posiekanej mięty
• 5 plastrów ciasta filo (46 x 25 cm)
• 100 g sera feta


Sposób przygotowania:

   Opłucz i osusz szpinak. Podgrzej 2 łyżeczki oliwy na patelni o powierzchni, do której nie przywiera smażone jedzenie. Wrzuć posiekaną szalotkę, cebulki i czosnek, a następnie często mieszając podsmaż składniki (ok. 3-4 minuty). Następnie zmniejsz ogień, wrzuć szpinak na patelnię, dodaj szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Po minucie zestaw patelnię z ognia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i wyłóż formę kwadratową o wymiarach 20 cm x 20 cm x 4 cm papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj ricotta, jajo szczypiorek i miętę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

   Połóż ciasto filo i posmaruj wierzchnią warstwę niewielką ilością oliwy. Następnie ostrożnie przełóż je do formy. Następnie połóż na nim drugi plaster ciasta filo. To samo zrób z kolejnymi dwoma plastrami, ale w taki sposób, żeby zostały pokryte dwa pozostałe boki formy. Wymieszaj masę z ricotta ze szpinakiem, a następnie z pokruszoną fetą. Przełóż nadzienie do formy wyłożonej już w całości ciastem. Wystającym brzegami zakryj farsz. Ostatni arkusz ciasta filo wykorzystaj do całkowitego zakrycia wierzchniej części ciasta. Piecz je przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je do ostygnięcia na 15 minut.



3. Ślimak z ciasta filo

   Ciasto filo można zawinąć w roladę, a następnie zwinąć ją w charakterystyczny kształt spirali i upiec. Nie jest to bardzo trudne do wykonania. Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz następujących składników:

• 1 łyżkę nasion kuminu (kminu rzymskiego)
• 1 łyżkę nasion kolendry
• 3 łyżki oliwy
• 2 cebulki pokrojone na cienkie plasterki
• 100 g zielonej soczewicy
• 300 g ryżu basmati
• 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 1 gałkę muszkatołową
• pół łyżeczki kurkumy
• 400 g szpinaku
• mały pęczek posiekanej pietruszki
• sok z cytryny
• 200 g sera feta
• ciasto filo (2 opakowania po 270 g, 12 arkuszy)
• 100 g rozpuszczonego masła
• 1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu
• jogurt grecki do podania
• 1 jajko do smarowania brzegów


Sposób przygotowania:

   Upraż nasiona kuminu i kolendry, a następnie rozgnieć je w moździerzu. Wlej odrobinę oliwy na rozgrzaną patelnię podsmaż cebulkę. Do jednego garnka z zagotowaną wodą wsyp soczewicę, a w drugim ugotuj ryż na pół twardo. Wymieszaj czosnek z cebulką i podsmaż przez chwilę. Dodaj do nich kumin i kolendrę zmiażdżone na proszek. Zetrzyj połowę gałki muszkatołowej i wraz z kurkumą dodaj je do cebuli. Zblanszuj szpinak, odciśnij z wody, a następnie pokrój. Dodaj go wraz z sokiem z cytryny, soczewicą i ryżem do ziołowo-cebulowej masy. Na koniec wymieszaj wszystko z fetą.

   Do przygotowania ciasta potrzebujesz około 1 metra blatu. Arkusze trzeba układać najpierw jeden obok drugiego (do 4 arkuszy), a następnie zakryć je kolejnymi czterema warstwami. Warto mieć kogoś do pomocy. Następnie należy pokryć sklejone arkusze jeszcze trzema arkuszami ciasta filo. Zostanie jeden arkusz ciasta filo, aby zakryć ewentualne pęknięcia. Na tak przygotowane ciasto można nakładać farsz. Jedno rozbełtane jajko posłuży jako klej. Trzeba pozostawić wolne brzegi, bo w przeciwnym razie farsz wypadnie. Po nałożeniu farszu na połowę ciasta, trzeba go zakryć drugą stroną sklejając pokryte jajkiem brzegi. Kolejny krok to zwinięcie rolady w spiralę i przełożenie jej na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie wierzch ciasta można jeszcze posmarować jajkiem i posypać czarnym sezamem. Zanim włożysz je do piekarnika, musisz wstawić je na 24 godziny do lodówki. Piecz je przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.



4. Gruszka, czekolada i marcepan

   Ciasto filo smakuje zarówno w formie wytrawnych dań, jak i słodkich deserów. Proponujemy przygotować strudel z gruszki, marcepanu i czekolady. Do przyrządzenia tego deseru potrzebujesz takich składników, jak:

• 85 g roztopionego masła
• 5 gruszek (obranych, bez gniazda nasiennego, starannie pokrojonych)
• 4 łyżki brązowego cukru i dodatkowa porcja do posypania)
• 100 g pokruszonych pierników
• 1 łyżeczka cynamonu
• 100 g pokruszonej ciemnej czekolady
• 100 g marcepanu pokrojonego na małe fragmenty
• 6 arkuszy ciasta filo


Sposób przygotowania:

   Rozpuść masło na dużej patelni, dodaj gruszki i jedną łyżkę cukru, a następnie duś owoce przez około 5 minut. Przełóż je do miski i odstaw do ostygnięcia. Wtedy dodaj pokruszone pierniki, cynamon, czekoladę, marcepan oraz 2 łyżki cukru, a następnie dobrze wymieszaj. Połóż na blacie jeden arkusz ciasta filo, posmaruj go roztopionym masłem, na nim połóż kolejny i powtórz tę czynność tyle razy, aż wszystkie arkusze będą tworzyły jedną warstwę. Na najdłuższej krawędzi wyłóż pas słodkiego nadzienia, a następnie zwiń ciasto jak roladę. Na koniec zawiń całość w folię spożywczą i zamroź. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, odwiń strudel z folii i wyłóż je na formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch roztopionym masłem, a następnie posyp ciasto łyżeczką brązowego cukru. Piecz ciasto przez 35-40 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia.



5. Kurczak z migdałami w cieście filo

   Kuchnia grecka jest znana z połączeń mięsno-orzechowych. Orzechy są ważną częścią jadłospisu śródziemnomorskiego, jako źródło zdrowych tłuszczów. Stąd propozycja przygotowania kurczaka z migdałami w cieście filo. Do przyrządzenia tego dania potrzebne będą takie składniki, jak:

• 50 g rozpuszczonego masła i jedna łyżka masła klarowanego do smażenia
• 1 czerwona cebula (posiekana)
• 1/4 startego korzenia imbiru
• 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
• 1 łyżka cynamonu
• 10 strączków kardamonu, (wyjmij nasiona)
• 1 łyżka kurkumy
• 6 udek z kurczaka bez kości i skóry
• 1 łyżka mąki
• 500 ml bulionu z kury
• 1 łyżka miodu
• 100 g migdałów
• skórka z jednej pomarańczy
• 50 g prażonych płatków migdałowych
• niewielka nać pietruszki (posiekana)
• 6 arkuszy filo
• 1 duże jajo (roztrzepane)


Sposób przygotowania:

   Rozgrzej jedną łyżkę masła klarowanego na dużym rondlu, wrzuć cebulę, imbir i czosnek, a następnie smaż wszystkie składniki przez 5 minut. Dodaj cynamon i nasiona kardamonu i kurkumę. Smaż je na patelni przez około 30 sekund. Wtedy wrzuć mąkę i kurczaka. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają, dodaj bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Wyjmij kurczaka z sosu i przełóż go na talerz. Do sosu dodaj migdały i miód, a następnie zwiększ ogień. Gotuj sos przez 30 minut, żeby zredukować płyn. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Wrzuć je ponownie do sosu, razem z pietruszką, płatkami migdałów i skórką pomarańczową. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw do ostygnięcia.

   Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni Celsjusza. Z każdego arkusza powstanie jedna porcja. Połóż jeden arkusz ciasta filo, posmaruj go roztopionym masłem, a jego brzegi rozbełtanym jajkiem. Powstanie z niego trójkątne ciastko, więc 1/6 farszu powinna się znaleźć na środkowej części, ale w taki sposób, żeby można było złożyć kwadrat filo w trójkątne ciastko, a następnie ponownie złożyć arkusz. Każdą składaną stronę arkusza posmaruj masłem. Czas pieczenia wynosi 25 minut.



6. Dynia zapiekana pod filo

   Z ciasta filo można przyrządzić zapiekaną dynię piżmową - danie podobne do "owoców pod kruszonką". Żeby przyrządzić taką potrawę potrzebujesz kokilek średniej wielkości oraz następujących składników:

• 1 dynia piżmowa, obrana, bez nasion, pokrojona na kawałki o wielkości około 2 cm
• 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
• 1 łyżeczka płatków chili
• 400 g szpinaku
• 100 g fety (pokruszonej)
• 4 arkusze ciasta filo
• 1 łyżka oliwy


Sposób przygotowania:

   Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Włóż do czterech żaroodpornych kokilek dynię, cebulę i chili. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 20 minut. Zblanszuj szpinak, wyciśnij z niego wodę i przełóż do kokilek. Następnie włóż do nich pokruszoną fetę, przykryj płatami ciasta filo i skrop je oliwą. Ponownie wstaw kokilki do piekarnika na 15 minut. Wyjmij je z piekarnika, kiedy ciasto będzie złote.



7. Tarta z ciasta filo

   Ciasto filo jest na tyle uniwersalne, że można przyrządzić z niego tartę. Do przygotowania wytrawnej tarty potrzebne będą następujące składniki:

• 3 roztrzepane jajka
• 250 g ricotta
• 200 g szpinaku (odmrożonego, odciśniętego z wody i pokrojonego)
• 1 szczypior (posiekany)
• 70 g bazyliowego pesto
• 1 dynia piżmowa obrana i pokrojona na cienkie plasterki
• 100 g pomidorów suszonych w oleju (posiekane)
• 270 g ciasta filo
• ćwierć kostki masła (roztopionego)


Sposób przygotowania:

   Wymieszaj jajka z ricottą, dodaj szpinak, szczypiorek i pesto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj dynię niewielką ilością oleju z pomidorów i podpiecz ją na papierze do pieczenia wstawiając do piekarnika na ok. 15 minut - tarta z filo dobrze smakuje z dyniowymi chipsami. Posmaruj masłem arkusze filo, a następnie przełóż je do formy. Podpiecz ciasto w piekarniku (ok. 5-10 minut). Na tak przygotowane ciasto wyłóż nadzienie. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory i wstaw tartę ponownie do piekarnika na 20-25 minut.



   Z ciasta filo można przyrządzić słodkie desery, a także wytrawne dania na bazie warzyw i nabiału. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, ciasta filo (podobnie jak ciasto francuskie) jest dość kaloryczne. Niemniej to dobry sposób na przemycenie do rodzinnego jadłospisu porcji warzyw i nowych smaków.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE