Dzisiaj jest: Wtorek, 17.07.2018 Imieniny: Bogdana i Aleksego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Desery na bazie warzyw - czy można zrobić pyszny creme brulee z dyni?


20.01.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Desery na bazie warzyw - czy można zrobić pyszny creme brulee z dyni?


   Wśród dietetycznych trendów rozkwita awangardowa tendencja do przyrządzania deserów na bazie warzyw. I wcale nie chodzi tu o marchewkowe ciasto czy sernik z dodatkiem ziemniaków.

   Mistrzowie awangardowych deserów z warzyw przyrządzają creme brulee na bazie dyni czy brukselki. W Niemczech furorę robią desery przyrządzane z awokado - trufle, ciasta i babeczki. Mistrzem w ich przyrządzaniu jest Tobias Stegmann. Podobny trend można zaobserwować w Stanach Zjednoczonych i coraz częściej w Polsce.





Awokado i czekolada

   Tobias Stegmann przyrządza desery na bazie awokado, czekolady i brązowego cukru (choć nie jest on wiele zdrowszy on białego cukru). Stara się, żeby przygotowywane przez niego przysmaki prezentowały się równie kusząco jak tradycyjne desery i równie dobrze smakowały. Przewagą deserów z awokado nad tradycyjnymi jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Poza tym, zawierają one mniej cukrów prostych. Jednym słowem są zdrowsze i słodkie, więc zjemy ich tyle samo co zwykle. Niemniej dostarczymy organizmowi mniej kalorii.



Japońskie desery - sałatki

   Myślicie, że nie można zrobić sałatki, która wygląda jak tort, albo inny przysmak? Dla Japończyków nie jest to wyzwanie. W japońskich restauracjach można zjeść ciasto, które zostało przygotowane na bazie warzyw. Zazwyczaj łączy się je za pomocą jajek, alb umieszcza w deserowych pucharkach. Trzeba przyznać, że wyglądają bardzo apetycznie i zachęcają do wprowadzenia więcej warzyw d codziennego jadłospisu.



Awangardowe desery warzywne w Polsce

   W Polsce nurt awangardowych deserów warzywnych jest ściśle związany z wegańskim jedzeniem. Wegańskie desery nie zawierają ani jajek, ani cukru, ani mąki. Przyrządza się je głównie na bazie sojowych wyrobów i warzyw oraz nasion i orzechów. Wykorzystuje się oczywiście także owoce - zarówno świeże, jak i suszone. O ile w nich żadnej awangardy nie ma, to już wykorzystanie jarmużu i innych rodzajów sałat jest ogromnym wyzwaniem i takie desery także można spotkać w niektórych restauracjach wegańskich prosperujących w dużych miastach.



Creme brulee - z dyni czy brukselki?

   Wytworne desery, takie jak torty, tiramisu, czy choćby creme brulee również mogą być przyrządzane na bazie warzyw. Konsystencja i wygląd kremu z francuskiego stołu są bardzo podobne do warzywnej "podróbki". Warzywny krem jest oczywiście zdrowszy i mniej kaloryczny. Naszym faworytem jest creme brulee z dyni.



Przepis na creme brulee z dyni

Składniki:

•    2 szklanki jogurtu greckiego lub bałkańskiego 3% tłuszczu
•    3 żółtka (lekko wymieszane)
•    2 jajka (lekko wymieszane)
•    pół szklanki cukru (do deseru)
•    250 g puree z dyni
•    1 łyżeczka mielonego cynamonu
•    1 łyżeczka mielonego imbiru
•    ćwierć łyżeczki soli
•    ćwierć szklanki cukru brązowego (do karmelizacji)


Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. W małym naczyniu umieszczonym na średnim ogniu podgrzej jogurt aż do momentu, gdy na jego powierzchni zaczną się tworzyć bąbelki. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw na bok.

2. W międzyczasie, w miseczce, zmieszaj żółtka jaj, cukier (ten do deseru), puree z dyni, cynamon, imbir i sól. Zmiksuj je mikserem do momentu całkowitego połączenia składników. Powoli wmieszaj do masy dyniowej gorący jogurt - użyj trzepaczki.

3. Masę wlej do foremek (kokilek), wypełniając tylko 85% ich objętości. Piecz w 180 stopniach ok. 50-60 minut.

4. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na co najmniej 1 godzinę.

5. Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Krem posyp cukrem i wstaw pod grill na około 1-2 minuty, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje.



   O ile jednak można oszukać oko, to kubków smakowych już nie. Miłośnicy deserów i słodyczy raczej nie dadzą się skusić na warzywne desery alternatywne. Dla osób, które chcą być fit i lubią awangardę w kuchni takie przysmaki to strzał w dziesiątkę.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE