Dzisiaj jest: Sobota, 14.12.2019 Imieniny: Alfreda i Izydora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Egzotyczne owoce w naszej kuchni


13.04.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Egzotyczne owoce w naszej kuchni


   Markety oferują klientom przeróżne egzotyczne owoce w coraz bardziej korzystnych cenach. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób jeść dane rośliny i co można z nimi zrobić. Warto zapoznać się z różnymi gatunkami owoców, ponieważ z wielu z nich można wyczarować świetne desery, które zachwycą niejednego gościa.

   Zanim kupisz egzotyczny owoc, sprawdź dokładnie, jak powinien wyglądać, gdy jest dojrzały. Czasem zdarza się, że kupujemy coś i uznajemy, że jest niesmaczne, a po czasie okazuje się, że dany owoc po prostu nie zdążył dojrzeć i po kilku dniach smakowałby zupełnie inaczej.





Mango

   Mango to jedno z najpopularniejszych w Polsce egzotycznych owoców. Pochodzi z Indii i Indochin. Warto po nie sięgać z kilku powodów. Po pierwsze, mango zawiera bardzo dużo witamin cennych dla zdrowia naszej skóry, włosów i paznokci, m.in. witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Dodatkowo w mango można znaleźć też sporo potasu odpowiadającego za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Mango ma słodki, dość orzeźwiający smak, dlatego świetnie sprawdza się w różnych koktajlach. W Polsce popularne są również lody o smaku mango. Ten owoc świetnie sprawdzi się także w sernikach lub jako dodatek do puddingu chia. W kuchni indyjskiej mango szczególnie często wykorzystuje się do produkcji chutneyu, czyli słodkiej i zarazem ostrej konfitury, w skład której oprócz wspomnianego owocu wchodzą także rodzynki, papryczka chili, starty imbir, czosnek, ocet ryżowy i cukier.

Mango

egzotyczne mango


Persymona (kaki, hurma)

   Persymona, znana także jako kaki lub hurma, pochodzi z Chin. To owoc bogaty w przeciwutleniacze (chroniące przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym) oraz w witaminę C. Co ciekawe, kaki może też korzystnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi (obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego). Po czym poznać dojrzałe kaki? Jego skóra przybiera pomarańczową barwę; owoc powinien być miękki i mieć nieco galaretowatą konsystencję. Dzięki miękkości kaki z łatwością możesz przerobić je na smaczne dżemy. Dodatkowo jeśli pokroisz persymonę na cienkie plasterki, możesz nimi przełożyć naleśniki o niewielkiej średnicy. Tak ciekawie skonstruowany deser zachwyci zarówno najmłodszych, jak i nieco starszych gości.

Persymona (kaki, hurma)

egzotyczne kaki


Liczi

   Liczi można spotkać także pod nazwą „śliwka chińska”. Ten egzotyczny owoc pochodzi z obszaru Filipin, Wietnamu i Kambodży. Te małe, drobne owoce ukryte są pod twardą skorupką. Sam owoc kształtem i konsystencją przypomina winogrono bez skórki. Liczi jest bardzo słodkie, ale jego smak jest subtelny. Śliwka chińska najlepiej smakuje solo, ale można ją też dodać do sałatek warzywnych, by nieco podkręcić ich smak. Liczi może też urozmaicić dania główne - świetnie komponuje się z polędwiczkami wieprzowymi.

Liczi

egzotyczne liczi


Papaja

   Papaja to popularniejsza nazwa melonowca właściwego, owocu wywodzącego się z ciepłych obszarów obydwu Ameryk. Papaja zawiera bardzo dużo likopenu, który pozytywnie wpływa na serce. Regularne spożywanie likopenu chroni układ sercowo-naczyniowy przed zawałem serca i udarem mózgu. Dodatkowo likopen wykazuje także silne działanie antyoksydacyjne.

   Spożywanie papai zaleca się także osobom mającym problem z chorobami układu trawiennego. Melonowiec właściwy nie tylko nie podrażnia żołądka, ale też przyspiesza procesy trawienne i zapobiega wytwarzaniu się wrzodów żołądka. Papaja najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny.

   Uwaga! Nasion papai nie powinny spożywać kobiety ciężarne, ponieważ wykazano, że nasionka mogą uszkadzać płód.

Papaja

egzotyczna papaja


Karambola

   Karambola wywodzi się z Malezji i Indonezji. Ten specyficzny egzotyczny owoc znany jest przede wszystkim dzięki swojemu kształtowi - karambola przypomina rozgwiazdę, dzięki czemu może być efektownym dodatkiem do deserów i sałatek. Karambola zawiera beta karoten, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku oraz redukcję trądziku. Dodatkowo w karamboli można także znaleźć witaminę C, która chroni organizm przed działaniem drobnoustrojów.

Karambola

egzotyczna karambola


Passiflora (męczennica jadalna, marakuja)

   Passiflora, znana także jako męczennica jadalna i marakuja to niewielki owoc pochodzący z krajów Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny, Brazylii oraz Paragwaju. Dziś rośnie również w Afryce, Nowej Zelandii oraz na Hawajach. Marakuja w swoim wnętrzu kryje miąższ z nasionkami, które można spożywać. Passiflora zawiera sporo potasu, fosforu, witaminy A oraz witaminy E. To sprawia, że marakuja może zmniejszać nadciśnienie tętnicze i pozytywnie wpływać na stan włosów, skóry i paznokci. Jak jeść passiflorę? Warto dodawać jej nasiona do koktajli i smoothie. Marakuję można też wykorzystać przy produkcji dżemu, świetnie wzbogaci smak innych owoców. Passiflora dobrze łączy się z mango i figą.

Passiflora (męczennica jadalna, marakuja)

egzotyczna marakuja


Pitaja (smoczy owoc)

   Pitaja znana jest również pod nazwą „smoczy owoc”. Owoc pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Współcześnie jest uprawiana w wielu krajach południowo-wschodniej części Azji. To specyficzna roślina o różowej skórce i białym wnętrzu nakrapianym czarnymi pestkami. Pitaja ma słodki i orzeźwiający smak, dlatego warto dodawać ją do sałatek. Przed spożyciem zaleca się skropić smoczy owoc sokiem z cytryny lub limonki, ponieważ cytrusy wzmacniają jego smak.

Pitaja (smoczy owoc)

egzotyczna pitaja


Czerymoja (flaszowiec peruwiański, cherymoja)

   Czerymoję można spotkać także pod nazwą flaszowiec peruwiański oraz cherymoja, choć z pewnością jest ona mniej popularna. Czerymoję uprawia się w Ameryce Południowej; niektórzy nazywają ją „jabłkiem budyniowym”. Owoc ma bogaty smak, który jest porównywany do mieszanki ananasa, banana i truskawki. Czerymoję wykorzystuje się do galaretek i likierów. Uwaga! Nasiona czerymoji są silnie toksyczne, dlatego należy je wyjąć przed zjedzeniem owocu.

Czerymoja (flaszowiec peruwiański, cherymoja)

egzotyczna czerymoja



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE