Dzisiaj jest: Środa, 11.12.2019 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ekspres do kawy


14.02.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ekspres do kawy


   Ekspresy do kawy, czyli specjalne urządzenia do przygotowywania kofeinowego napoju, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, wykorzystywane są nie tylko w kawiarniach - pojawiają się w coraz większej ilości domów.

   Skąd ta rosnąca popularność ekspresów do kawy? Cóż, ekspresy są proste i wygodne w obsłudze, a przygotowana przez nie kawa oszałamia smakiem i zapachem. Każdy, kto zastanawia się nad zakupem ekspresu do kawy, powinien jednak dokładnie przyjrzeć się jego rodzajom i przeanalizować swoje w stosunku do niego oczekiwania.





Rodzaje ekspresów do kawy

   Ekspresy do kawy dzieli się na:

- ekspresy przelewowe
- ekspresy ciśnieniowe.

   Wśród tych drugich wyróżnia się ponadto:

- ekspresy automatyczne
- ekspresy dzbankowe
- ekspresy kolbowe
- ekspresy niskociśnieniowe.



Ekspresy przelewowe

   Obsługa ekspresów przelewowych jest niezwykle prosta. Do pojemnika na kawę wkładamy papierowy filtr, nasypujemy doń kawy, a następnie wlewamy wodę do pojemnika na wodę. Włączamy ekspres, dzięki czemu odpowiednia porcja wody przelewa się do pojemniczka z grzałką, w którym to zostaje zagotowana i gdy wzrasta ciśnienie, płynie specjalną rurką, trafia do filtra z kawą i przelewając się przez niego tworzy napar, który trafia do dzbanka. Gdy woda w pojemniku się kończy, grzałka się wyłącza, niemniej podgrzewana jest płyta, na której stoi dzbanek, dzięki czemu kawa pozostaje cały czas ciepła.

   Najważniejszą zaletą ekspresów przelewowych jest to, iż parzona przy ich wykorzystaniu kawa cechuje się wyższą zawartością kofeiny niż ta z ekspresów ciśnieniowych (wynika to z tego, że woda, którą parzymy kawę, ma z nią dłuższy kontakt).



Ekspres ciśnieniowy automatyczny

   Ekspres automatyczny nie posiada kolby na kawę i wsypuje się ją, jeszcze ziarnistą, do innego specjalnego pojemnika o większej pojemności. Ekspresy automatyczne to stosunkowo rozbudowane urządzenia, dzięki czemu np. same mielą ziarna (co sprawia, iż parzona w nich kawa, jako że pochodzi ze świeżo zmielonych ziarenek, jest zawsze bardzo smaczna), mają pojemniki na mleko umożliwiające dodawanie do kawy pysznej pianki, przygotowują różnego rodzaju kawy (czarną, latte, macchiato, cappuccino itd.).



Ekspres kolbowy

   Ekspres kolbowy (zwany również wysokociśnieniowym) charakteryzuje się tym, iż kawę parzy w nim woda o temperaturze nie 100, lecz 92-96 stopni. Co więcej, tłoczona jest ona do pojemnika z kawą pod ciśnieniem 9-11 barów, co sprawia, iż gotowy napar ma estetyczną, jasnobrązową piankę, a także specyficzny smak i aromat.



Ekspres ciśnieniowy dzbankowy

   Ekspres ciśnieniowy dzbankowy (zwany również kawiarką, moką, makinetką czy kafetierą) składa się z trzech części: pojemnika na wodę, pojemnika na kawę oraz pojemnika na gotowy napar. Kawa parzona jest w nich dzięki wytwarzanemu przez parę wodną ciśnieniu.

   Najniższy pojemnik ekspresu dzbankowego to pojemnik na wodę. Wypełniamy go, stawiamy na płycie kuchennej, woda zagotowuje się i zostaje przetłoczona przez pojemnik z kawą (środkowy), dzięki czemu w pojemniku górnym pojawia się gotowy napar. Ekspresy dzbankowe mają specjalny „dziubek”, dzięki któremu możemy wlać gotową kawę bezpośrednio do filiżanki czy kubka.



Ekspres niskociśnieniowy

   Ekspres niskociśnieniowy działa podobnie do ekspresu dzbankowego. Do jego tzw. kolby wsypuje się kawę i montuje się ją w ekspresie. W jego tylnym pojemniku gotuje się woda, która przelewa się, wskutek wzrostu ciśnienia, przez kawę i w ten sposób powstaje gotowy napar, który wlewa się do specjalnego naczynia.

   Kawa z ekspresu niskociśnieniowego to gratka dla miłośników tego napoju w wersji bardzo mocnej, niemniej każdy, kto preferuje jego delikatniejsze odmiany, powinien raczej zdecydować się na inny ekspres.



Jak wybrać ekspres do kawy ?

   Kupując ekspres do kawy, musimy przede wszystkim zastanowić się nad naszymi potrzebami i preferencjami. Jeśli chcemy parzyć w nim różnego rodzaju smaczne napoje, a nie tylko klasyczną czarną kawę, powinniśmy zdecydować się na ekspres automatyczny, który oferuje niezwykle wiele możliwości w zakresie ich przygotowywania. Osoby preferujące mocną czarną kawę będą usatysfakcjonowanie pozostałymi ekspresami, w szczególności przelewowym oraz niskociśnieniowym, przy czym mankamentem tego pierwszego jest konieczność kupowania filtrów.

   Warto wiedzieć, iż ekspresy ciśnieniowe są, ogólnie rzecz biorąc, droższe od przelewowych, niemniej te dzbankowe są nie tylko małe i proste w obsłudze, ale i właśnie stosunkowo tanie. Zajmują mało miejsca, stąd idealnie nadają się nie tylko dla osób, które mają ograniczony budżet, ale też i niezbyt wiele miejsca w kuchni. Ekspresy dzbankowe możemy nawet zabrać ze sobą np. na urlop, dzięki czemu zawsze będziemy mogli zawsze cieszyć się smakiem naszej ulubionej kawy.



Ekspresy kapsułkowe

   Ekspresy kapsułkowe cieszą się popularnością dopiero od kilku lat. Czy będą jednak w stanie zdetronizować urządzenia klasyczne, znane nam od dawna? Zdaje się, że nie. Ekspresy kapsułkowe to urządzenia specyficzne, gdyż nie sypie się do nich ani kawy zmielonej, ani ziarnistej, lecz umieszcza w nich specjalne kapsułki. No właśnie; kapsułki te są, proporcjonalnie, znacznie droższe od zwykłej kawy (tak jak ekspresy kapsułkowe od większości ekspresów innych rodzajów). Korzystanie z ekspresów kapsułkowych jest z pewnością wygodne i parzona w nich kawa prezentuje się efektownie, niemniej jest ono nieopłacalne. Pozbawia również prawdziwych kawoszy wielkiej przyjemności obcowania z mieloną czy ziarnistą kawą, wąchania jej, przygotowywania naparu, które jest pewnego rodzaju rytuałem.




Zobacz więcej na temat:

ekspres do kawykawa


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE