Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grill węglowy, gazowy czy elektryczny - jaki wybrać?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Grill węglowy, gazowy czy elektryczny - jaki wybrać?


   Sezon grillowy w pełni. Jeśli jeszcze nie rozejrzałeś się za grillem, to teraz jest na to najwyższa pora. Jaki grill wybrać? Na rynku dostępne są zarówno standardowe grille węglowe, jak i coraz popularniejsze gazowe i elektryczne. Które są najlepsze? Jeśli zastanawiasz się, który grill jest dla ciebie, przeczytaj poniższy artykuł i wybierz najlepszy dla siebie typ.





Na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla?

   Jednym z kluczowych kryterium powinno być miejsce, w którym będziemy grillować. Przy maleńkich ogródkach lub na działkach grille węglowe raczej się nie sprawdzają, ponieważ wydobywający się z nich dym jest na tyle silny, że może skutecznie zepsuć popołudniowy wypoczynek twoich sąsiadów. Inna kwestia to budżet - ceny sprzętu do grillowania zaczyna się od kilkudziesięciu złotych, a kończą nawet na kilku tysiącach złotych. Następne pytania to jakiej wielkości urządzenie nas interesuje (a właściwie jakiej wielkości ruszt), jak często grillujemy, jak zwyczajowo dużo jedzenia przygotowujemy na grillu, mniejsza czy większa możliwość regulowania temperatury oraz czy urządzenie ma zawierać dodatkowe półeczki czy też haczyki na akcesoria grillowe.



Grill węglowy

   Najbardziej znany, najtańszy i zdecydowanie najpopularniejszy w naszym kraju. Grille węglowe dzięki wykorzystaniu dymu z węgla lub brykietu nadaje potrawom niepowtarzalny smak aromat. Jednak jest druga niekorzystna strona grillowania z wykorzystaniem węgla czy brykietu - wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia związków takich jak: dioksyny, furany, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, w pozostałych typach grillów wymienione związki nie powstają. Inną wadą grilli węglowych jest to, że nie mamy możliwości bezpośredniej regulacji temperatury, możemy tylko podwyższyć wysokość rusztu i w lepszych obudowanych grillach węglowych z pokrywą zmniejszyć dopływ powietrza. Korzystając z grilli węglowych, dbając o zdrowie warto zapoznać się z zasadami zdrowego grillowania. Cechy dobrego urządzenia - grilla węglowego to:

- pokrywa z regulacją dopływu powietrza (przyspiesza proces grillowania i umożliwia grillowanie nawet w deszczu)
- nie korodujący porządny materiał, odporny na działanie wysokich temperatur (żeliwo, stal nierdzewna, emalia porcelanowa)
- ruszt wykonany z chromu bądź żeliwa
- popielnik, który pozwala na sprawne usuwanie popiołu bez konieczności wygaszania grilla
- jeśli mamy pokrywę to również pomocny będzie termometr na pokrywie, który pozwala kontrolować temperaturę



Grill gazowy

   Dużą zaletą grillów gazowych jest to, że mają regulację temperatury. Dzięki temu można na nich grillować różne typy mięs i osiągać idealny poziom zgrillowania. Minusem urządzeń gazowych jest to, że zawsze pod ręką trzeba mieć butlę z gazem lub instalację gazu ziemnego - bez tego grill gazowy po prostu nie ruszy. Grill gazowy możemy podłączyć do butli gazowej wypełnionej gazem propan-butan lub do instalacji z gazem ziemnym. Grill gazowy jest idealny dla tych, którzy posiadają ogród, działkę lub duży taras. Taki rodzaj urządzenia musi stać w dużej odległości od miejsc, gdzie istnieje ryzyko przypadkowego rozprzestrzenienia się ognia. Urządzenia są zdecydowanie droższe niż grille węglowe, jednak w tym przypadku urządzenie jest bardziej komfortowe, łatwe w obsłudze i czyszczeniu, a przygotowanie potraw szybsze. Możemy bardzo łatwo sterować wielkością płomienia (za pomocą kurka), a więc temperaturą, w której przygotowujemy nasze potrawy. Grill gazowe wyższej klasy posiadają elektroniczny zapłon oraz kilka palników, które mogą funkcjonować niezależnie od siebie, a także np. szyny aromatyzujące potrawy. Urządzenie musi posiadać certyfikat bezpieczeństwa, być wykonane z solidnych materiałów - np. palniki ze stali nierdzewnej, ruszt wykonany ze stali nierdzewnej lub z żeliwa.



Grill elektryczny

   Ostatnie z urządzeń, czyli grill elektryczny, bywa nazywany "grillem przyszłości", ponieważ do niego potrzeba wyłącznie zasilania - nie musisz używać ani gazu, ani węgla, wystarczy dostęp do prądu. Temperaturę reguluje się przez zwiększanie lub zmniejszanie mocy. Z tego względu grill elektryczny jest idealny dla osób, które mają małą przestrzeń (np. mieszkają w blokach). Urządzenia tego typu cechują się tak jak grille węglowe niewielkimi rozmiarami. Mogą posiadać ruszt lub płytę grzewczą. Grill elektryczny to doskonały sprzęt do korzystania w domu, na balkonach i tarasach, niestety na dworze nadaje się do pracy tylko jeśli nie pada deszcz. Ważną rzeczą jest moc grilla, im większa tym szybsze nagrzewanie się grzałki i przygotowywanie potraw. Grille elektryczne są dość łatwe do utrzymania w czystości. Wadą grilla elektrycznego jest konieczność podpięcia go do sieci elektrycznej, co sprawia, że często nie można go używać w plenerze.



Jaki grill wybrać?

   Tak naprawdę wszystko zależy od naszych oczekiwań i możliwości finansowych Nie ma idealnego urządzenia, jednak wydaje się, że grille elektryczne są najbardziej praktyczne. Tak czy inaczej przed kupnem urządzenia warto dokładnie przemyśleć swoją decyzję, by być faktycznie zadowolonym.




Zobacz więcej na temat:

grill


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE