Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.06.2019 Imieniny: Jana i Danuty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Grill węglowy, gazowy czy elektryczny - jaki wybrać?


01.06.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Grill węglowy, gazowy czy elektryczny - jaki wybrać?


   Sezon grillowy w pełni. Jeśli jeszcze nie rozejrzałeś się za grillem, to teraz jest na to najwyższa pora. Jaki grill wybrać? Na rynku dostępne są zarówno standardowe grille węglowe, jak i coraz popularniejsze gazowe i elektryczne. Które są najlepsze? Jeśli zastanawiasz się, który grill jest dla ciebie, przeczytaj poniższy artykuł i wybierz najlepszy dla siebie typ.





Na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla?

   Jednym z kluczowych kryterium powinno być… miejsce, w którym będziemy grillować. Przy maleńkich ogródkach lub na działkach grille węglowe raczej się nie sprawdzają, ponieważ wydobywający się z nich dym jest na tyle silny, że może skutecznie zepsuć popołudniowy wypoczynek twoich sąsiadów. Inna kwestia to budżet - ceny sprzętu do grillowania zaczyna się od kilkudziesięciu złotych, a kończą nawet na kilku tysiącach złotych. Następne pytania to jakiej wielkości urządzenie nas interesuje (a właściwie jakiej wielkości ruszt), jak często grillujemy, jak zwyczajowo dużo jedzenia przygotowujemy na grillu, mniejsza czy większa możliwość regulowania temperatury oraz czy urządzenie ma zawierać dodatkowe półeczki czy też haczyki na akcesoria grillowe.



Grill węglowy

   Najbardziej znany, najtańszy i zdecydowanie najpopularniejszy w naszym kraju. Grille węglowe dzięki wykorzystaniu dymu z węgla lub brykietu nadaje potrawom niepowtarzalny smak aromat. Jednak jest druga niekorzystna strona grillowania z wykorzystaniem węgla czy brykietu - wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia związków takich jak: dioksyny, furany, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, w pozostałych typach grillów wymienione związki nie powstają. Inną wadą grilli węglowych jest to, że nie mamy możliwości bezpośredniej regulacji temperatury, możemy tylko podwyższyć wysokość rusztu i w lepszych obudowanych grillach węglowych z pokrywą zmniejszyć dopływ powietrza. Korzystając z grilli węglowych, dbając o zdrowie warto zapoznać się z zasadami zdrowego grillowania. Cechy dobrego urządzenia - grilla węglowego to:

- pokrywa z regulacją dopływu powietrza (przyspiesza proces grillowania i umożliwia grillowanie nawet w deszczu)
- nie korodujący porządny materiał, odporny na działanie wysokich temperatur (żeliwo, stal nierdzewna, emalia porcelanowa)
- ruszt wykonany z chromu bądź żeliwa
- popielnik, który pozwala na sprawne usuwanie popiołu bez konieczności wygaszania grilla
- jeśli mamy pokrywę to również pomocny będzie termometr na pokrywie, który pozwala kontrolować temperaturę



Grill gazowy

   Dużą zaletą grillów gazowych jest to, że mają regulację temperatury. Dzięki temu można na nich grillować różne typy mięs i osiągać idealny poziom zgrillowania. Minusem urządzeń gazowych jest to, że zawsze pod ręką trzeba mieć butlę z gazem lub instalację gazu ziemnego - bez tego grill gazowy po prostu nie ruszy. Grill gazowy możemy podłączyć do butli gazowej wypełnionej gazem propan-butan lub do instalacji z gazem ziemnym. Grill gazowy jest idealny dla tych, którzy posiadają ogród, działkę lub duży taras. Taki rodzaj urządzenia musi stać w dużej odległości od miejsc, gdzie istnieje ryzyko przypadkowego rozprzestrzenienia się ognia. Urządzenia są zdecydowanie droższe niż grille węglowe, jednak w tym przypadku urządzenie jest bardziej komfortowe, łatwe w obsłudze i czyszczeniu, a przygotowanie potraw szybsze. Możemy bardzo łatwo sterować wielkością płomienia (za pomocą kurka), a więc temperaturą, w której przygotowujemy nasze potrawy. Grill gazowe wyższej klasy posiadają elektroniczny zapłon oraz kilka palników, które mogą funkcjonować niezależnie od siebie, a także np. szyny aromatyzujące potrawy. Urządzenie musi posiadać certyfikat bezpieczeństwa, być wykonane z solidnych materiałów - np. palniki ze stali nierdzewnej, ruszt wykonany ze stali nierdzewnej lub z żeliwa.



Grill elektryczny

   Ostatnie z urządzeń, czyli grill elektryczny, bywa nazywany „grillem przyszłości”, ponieważ do niego potrzeba wyłącznie zasilania - nie musisz używać ani gazu, ani węgla, wystarczy dostęp do prądu. Temperaturę reguluje się przez zwiększanie lub zmniejszanie mocy. Z tego względu grill elektryczny jest idealny dla osób, które mają małą przestrzeń (np. mieszkają w blokach). Urządzenia tego typu cechują się tak jak grille węglowe niewielkimi rozmiarami. Mogą posiadać ruszt lub płytę grzewczą. Grill elektryczny to doskonały sprzęt do korzystania w domu, na balkonach i tarasach, niestety na dworze nadaje się do pracy tylko jeśli nie pada deszcz. Ważną rzeczą jest moc grilla, im większa tym szybsze nagrzewanie się grzałki i przygotowywanie potraw. Grille elektryczne są dość łatwe do utrzymania w czystości. Wadą grilla elektrycznego jest konieczność podpięcia go do sieci elektrycznej, co sprawia, że często nie można go używać w plenerze.



Jaki grill wybrać?

   Tak naprawdę wszystko zależy od naszych oczekiwań i możliwości finansowych Nie ma idealnego urządzenia, jednak wydaje się, że grille elektryczne są najbardziej praktyczne. Tak czy inaczej przed kupnem urządzenia warto dokładnie przemyśleć swoją decyzję, by być faktycznie zadowolonym.




Zobacz więcej na temat:

grill


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE